Zo haal je meer uit je batterij van je Windows-laptop

Een laptop is gemaakt om mobiel mee te werken. Dat staat of valt met de batterij: hoe langer de accu het uithoudt, hoe beter. In plaats van blind te vertrouwen op allerlei standaardinstellingen kun je het energieverbruik zelf in de hand houden. In samenwerking met ComputerIdee geven we je de beste tips om zo lang mogelijk met de batterij van je Windows-laptop te doen.

Tip 1: energiebeheerschema

De eerste instellingen die je onder handen neemt om het energieverbruik onder de duim te houden vind je in Windows 10 bij Systeem, Energiebeheer en slaapstand. Klik in dit venster op Extra energie-instellingen om bij de energiebeheerschema’s te komen. Zo’n schema is de verzameling van systeem- en hardware-instellingen die het stroomverbruik beïnvloeden, zoals de helderheid van het scherm, de slaapstand enzovoort. Standaard vind je daar twee schema’s: Gebalanceerd en Energiebesparing. Klik op De schema-instellingen wijzigen om aan te geven wanneer het beeldscherm uitgeschakeld wordt en wanneer de computer in slaapstand gaat.

Tip 2: helderheid

Windows ondersteunt adaptieve helderheid, een functie die de helderheid van het beeldscherm aanpast op basis van het omgevingslicht. Bepaal je liever zelf hoe helder het scherm oogt, dan schakel je de automatische helderheid uit. In Energiebeheer klik je op De schema-instellingen wijzigen naast het schema dat je gebruikt. Vervolgens selecteer je Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Scrol naar het onderdeel Beeldscherm en zet beide opties onder Adaptieve helderheid inschakelen uit.

Tip 3: slaapstand

Met Windows heb je drie mogelijkheden om de computer tijdelijk uit te schakelen: de slaapstand, de sluimerstand en de hybride slaapstand. Wat is het verschil? De slaapstand betekent dat alle geopende vensters en geopende programma’s in het werkgeheugen opgeslagen blijven. Een computer uit zijn slaapstand halen gaat dus razendsnel, maar omdat het geheugen elektriciteit nodig heeft, mag je pc niet zonder stroom komen te zitten. Slaapstand is dus ideaal voor een korte pauze. Bij Energiebeheer kun je per schema aangeven hoelang het duurt voor je computer in slaap gaat.

Tip 4: sluimerstand

De sluimerstand bewaart al je werk en geopende programma’s op de harde schijf. Het maakt dus niet uit als je de stekker eruit trekt. Opnieuw opstarten duurt langer, omdat alles van de harde schijf ingelezen moet worden. De sluimerstand is dus ideaal voor een langere onderbreking. Door systematisch voor sluimerstand te kiezen, bespaar je op de energiefactuur.

De hybride slaapstand is een combinatie van de vorige twee. Je pc slaat alles op in het geheugen én op de harde schijf. Doorgaans duurt ontwaken slechts enkele seconden, tenzij de geheugeninhoud verloren is gegaan en alles moet worden ingeladen van de harde schijf. Voor relatief korte onderbrekingen voldoet de hybride slaapstand uitstekend. Als je meerdere uren wilt overbruggen, dan is de sluimerstand beter geschikt.

Tip 5: klep en knoppen

De sluimerstand en de slaapstand kun je ook handmatig activeren met behulp van de aan/uitknoppen, de slaapstandknop of door de laptop simpelweg dicht te klappen. Om de gewenste rustfunctie aan deze knoppen te koppelen, open je het venster Energiebeheer en gebruik je in de linkerkolom de functie Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen. In dit venster geef je aan wat er moet gebeuren wanneer je deze knoppen gebruikt en wanneer je de klep sluit. Deze opties gelden voor alle energiebeheerschema’s die op je pc staan.

Tip 6: multimedia

Logisch dat je films in de beste kwaliteit wil bekijken, maar deze luxe betekent wel een aanslag op je batterij. Wil je een film kijken in de trein, dan is het misschien belangrijker dat je lang genoeg kunt kijken – waarbij je een wat mindere beeldkwaliteit op de koop toeneemt. In Energiebeheer klik je daartoe op De schema-instellingen wijzigen en dan op Geavanceerde instellingen om naar het onderdeel Multimedia-instellingen te gaan. Kies bij de optie Bij het afspelen van video voor de optie In evenwicht of Energieverbruik optimaliseren.

Tip 7: batterijverbruik

Heb je de indruk dat het batterijvermogen van je Windows 10-laptop er in korte tijd sterk op is achteruitgegaan, dan kun je het beste als eerste naar enkele systeeminstellingen kijken voordat je de accu controleert. Open in het Startmenu de Instellingen en navigeer naar Systeem en Batterijbesparing. Je krijgt een gedetailleerd overzicht wanneer je op Batterijverbruik klikt. Hier kun je vrij gedetailleerd zien welk onderdeel het meeste elektriciteit verbruikt.

Tip 8: verbruik per app

Batterijverbruik bevat interessante cijfers. Je kunt er zien welk aandeel in het totale energieverbruik elk geactiveerd programma heeft. Bovendien zie je wat er verbruikt wordt door software die op de achtergrond notificaties verstuurt en updates uitvoert. Krijg je de indruk dat die te veel energie opslurpen, dan kun je ingrijpen via de knop Instellingen voor achtergrond-apps wijzigen. Daar krijg je een overzicht van alle geïnstalleerde apps en kun je beslissen of je die apps wel of niet in de achtergrond laat draaien.

Tip 9: besparingsmodus

Het venster Batterijbesparing gebruik je niet alleen om inzicht te krijgen in de energieconsumptie: je vindt hier ook de tools om het batterijvermogen te verlengen. Zo kun je de Batterijbesparingsmodus inschakelen om je computer vanaf een bepaald accuniveau automatisch activiteiten te laten onderdrukken. Zakt het batterijniveau onder dat niveau, dan zal je laptop zijn e-mail- en kalenderupdates onderbreken. Standaard is dit accuniveau ingesteld op 20%. In de Instellingen voor batterijbesparing kun je dat niveau aanpassen naar eigen behoefte en aangeven welke apps altijd beschikbaar moeten blijven, ook in besparingsmodus.

Tip 10: laadcyclus

De levensduur van een batterij staat of valt met de opladen en ontladen van de accu. Tijdens het gebruik doorloopt de batterij een laadcyclus. Eén laadcyclus komt overeen met één keer volledig opladen en ontladen van de accu. Bevat je laptop nog 50% energie en laad je hem dan opnieuw op, dan telt dat als een halve laadcyclus. Laad je hem de volgende dag opnieuw voor 50% op, dan heb je slechts één volledige laadcyclus verbruikt over een periode van twee dagen. Een goede accu kan gemiddeld zo’n duizend oplaadcycli aan voordat die merkbaar aan capaciteit inboet.

ASUS B21N1329 Batterij 30WH 7.2V

HP PA-1200-22HB HSTNN-LA37 714148-001 Laptop-oplader

Asus A32N1405 Batterij 56WH 10.8V

Bose 404600 Batterij 2300mah 11.1V/12.4v

Microsoft BV-T5E Batterij 3000mAh/11.6wh 3.85V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *