Verleng de accuduur van je laptop met deze vijf tips

De accuduur van een laptop gaat na een aantal jaar geleidelijk achteruit. De accu verliest zijn vermogen (capaciteit). Hoe lang je een accu kunt gebruiken hangt af van je gebruik.
De Consumentenbond geeft vijf tips om je accuduur te verlengen. Zodat jij langer je laptop kunt gebruiken zonder oplader.

1. Gebruik de spaarstand
Gebruik een energiebespaarstand om de laptop na een korte tijd in hibernate (winterslaap) of stand-by te laten gaan. De verlichting van het scherm vraagt ook veel energie. Dim de lichten via de brightness-knoppen op het toetsenbord. Zet voorzieningen die je niet gebruikt uit. Denk bijvoorbeeld aan bluetooth, wifi en eventueel 3G/4G. Zet schermanimaties en een bewegende screensaver ook uit.

2. Vermijd volledige ontlading
Voorkom dat de accu voor een langere periode helemaal leeg is. Je accu helemaal leeg laten lopen kan de accu beschadigen. Het is beter om de accu leeg te laten lopen tot 20 procent. Tussentijds opladen is geen probleem voor de accu. Volledige ontlading komt vooral voor bij oudere laptops.

Moderne laptops hebben een instelling die ervoor zorgt dat de laptop uitgaat voordat de accu helemaal leeg is. Accu’s hebben een veiligheidsmechanisme om te voorkomen dat ze kapot gaan. De laptop schakelt automatisch uit als de accu bijna leeg is. Zorg er wel voor dat je de laptop snel weer aan de oplader doet. Want het ontladen gaat (zij het een stuk langzamer) ook door als de laptop uit staat.

3. Berg nooit een volle accu op
Laptopaccu’s verliezen sneller hun capaciteit als ze volledig zijn opgeladen. Als je de laptop een maand of langer niet gebruikt, zorg er dan voor dat de accu bij voorkeur voor ongeveer 40 procent is opgeladen. Zo blijft het capaciteitsverlies beperkt. Berg hem ook niet voor veel langer op, want uiteindelijk verliest hij sowieso zijn lading en volledige ontlading is ook slecht voor de accu.

4. Kalibreren van de accu
Het kan gebeuren dat de laptop de acculading verkeerd weergeeft. De oorzaak van dit probleem is dat de chemische en elektrische processen in de accu in dat geval niet meer met elkaar in de pas lopen. De oplossing is om de accu te kalibreren.

Door het volledig opladen, ontladen en weer opladen, weet de laptop weer wat de juiste lading van de accu is. Zet voor het kalibreren alle energiebesparende opties in de laptop uit. Doe het niet vaker dan nodig vanwege het negatieve effect van volledige ontlading.

5. Vervang je accu
Helaas kun je bij steeds minder laptops eenvoudig de accu vervangen. In de Digitaalgids van november 2015 beschrijven we hoe het aandeel van laptops met een eenvoudig te vervangen accu sterk is afgenomen. In sommige gevallen is het nog een kwestie van een paar schroeven losmaken, maar bij andere laptops heb je professioneler gereedschap nodig. Daarom is het extra belangrijk dat de accu lang meegaat.

Als je laptop toch beschikt over een makkelijk vervangbare accu en je gebruikt hem vooral thuis, dan kun je de accu er ook helemaal uit laten. Het is namelijk gewoon mogelijk om de laptop te gebruiken zonder accu, terwijl hij aan het stopcontact hangt. Op deze manier verbruik je geen onnodige cycli van de accu.

Bewaar een accu op een koele en droge plek. Warmte en vocht hebben een negatieve impact op de levensduur van de accu. Zo is hij niet opgewassen tegen condens.

Philips HF12 Laptop-oplader

Bose 063404 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V

Dell 6MT4T Batterij 62Wh 7.6V

Chicony A11-200P1A Laptop-oplader

Asus B31N1336 Batterij 48Wh 11.4V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *