Samsung maakt geen gebruik van naadloze updates op de Galaxy S9 en de S9+

Eerder kregen de Samsung Galaxy S9 en de S9+ een update. Verschillende mensen is het opgevallen dat, ondanks dat het een kleine update betreft, je je toestel toch een lange tijd niet kunt gebruiken. Samsung maakt namelijk geen gebruik van ‘seamless updates’, een functie die al in Google 7.1 Nougat beschikbaar is gekomen.

Hoe werkt een update?

Tot en met Android M werkte een versie-update op een Android-toestel als volgt. Er komt een notificatie binnen dat er een update klaar staat, je downloadt hem en na de download gaat het pakket met bestanden zich uitpakken. De software van het toestel controleert of alle bestanden juist zijn en op de juiste plek terechtkomen, wanneer dat is gebeurd gaat je toestel opnieuw opstarten.

Nadat het toestel weer opgestart is kom je in de recovery software terecht waar alle bestanden stuk voor stuk worden uitgepakt. Ze worden gewist op hun originele positie en weer neergezet op de correcte positie. Daarna start je telefoon weer op en gaat het systeem alle apps updaten voor de nieuwe versie. Pas daarna kun je je Android-telefoon weer gebruiken. Wanneer dit een of twee keer per jaar plaatsvindt is dat niet zo erg maar door de vele veiligheidsupdates is dat een proces dat vrij vaak voor komt en dan is het irritant.

Sinds Android 7.0 Nougat heeft Android de functie ‘seamless updates’ (naadloze updates) geïntroduceerd. Dit reduceert de tijd die de update nodig heeft om te installeren en dat jij je telefoon niet kan gebruiken aanzienlijk. Deze updates lijken het meest op een update van bijvoorbeeld een Chromebook. Daar zie je een notificatie dat er een update beschikbaar is, je start het device opnieuw op en je kunt direct weer verder. Alle acties die we hierboven beschreven hebben zijn dan al op de achtergrond uitgevoerd.

Dat kan omdat Android in twee partities opgedeeld wordt, hierdoor kan je toestel op partitie 1 draaien en op partitie 2 de update uitvoeren. Na het herstarten van het toestel schakelt het toestel naar partitie 2. Een snel en veilig proces dat helaas niet verplicht is voor de verschillende producenten van Android-telefoons. Het gebruiken van deze ‘seamless updates’ vereist twee partities en dat betekent dat het beschikbare interne geheugen omlaag gaat. Ook kan deze functie niet of moeilijk op oudere toestellen worden uitgevoerd, deze zijn niet berekend op twee partities.

Tevens is de functie naadloze updates in Android 8.0 Oreo van een update voorzien. Het is nu mogelijk om een update direct naar het toestel te streamen in plaats van eerst te downloaden. Een prachtige vinding maar het werkt dus alleen wanneer de fabrikanten van Android-toestellen de seamless updates-functie overnemen.

Waarom kan dit nog niet op nieuwe toestellen?

Android Nougat is alweer een tijdje uit en dan zou je verwachten dat een merk als Samsung in zijn nieuwe toestellen deze ‘seamless updates’ wel toegepast zou hebben. Het is niets anders dan het updaten van de gebruikerservaring van je klanten. Helaas blijkt het met de eerste update die de Samsung Galaxy S9 en S9+ ontving dat het een alles behalve naadloos proces was. Blijkbaar moet Google het eerst verplicht maken voor de producenten om een dergelijke consumentvriendelijke functie te implementeren, en dat is jammer.

Samsung T9500C Batterij 9500 mAh=36.10Wh 3.8V

Bose 061384 061385 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V

Dell 4XKN5 Batterij 65WH 11.1V

Philips HF12 Laptop-oplader

Nintendo WUP-012 Batterij 1500mAh 3.7V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *