Snellere en goedkopere batterijproductie in opkomst

Lithium-ion accu’s worden tegenwoordig steeds meer gebruikt: niet alleen meer voor laptops, maar ook voor smartphones, tablets en zelfs voor sommige elektrische auto’s. Daarom is men de laatste paar jaar opzoek naar een nieuwe accutechnologie voor in de toekomst.

Het Taiwanese bedrijf 24M, opgericht door professor Yet-Ming Chiang, is gespecialiseerd in nieuwe accutechnologie. Het bedrijf werkte de laatste vijf jaar aan een nieuwe productiemethode van Lithium-ion batterijen. Chiang beweert dat deze nieuwe productiemethode niet alleen sneller maar ook goedkoper is.

Accu met grotere capaciteit

Normaal kost het maken van een Lithium-ion accu gemiddeld 22 uur. Chiang heeft dit weten terug te brengen naar 2,5 minuut. Bovendien bestaat de traditionele Lithium-ion accu uit 14 lagen, en dient 5 procent van het materiaal van de accu niet ter stroomvoorziening maar ter isolatie. Met het nieuwe productieproces bracht Chiang dit terug naar 5 lagen en 8 procent isolatiemateriaal. Dit zorgt ervoor dat de capaciteit van de accu’s aanzienlijk groter gemaakt kan worden. Het is daarom ook mogelijk de accu juist dunner te maken. Bovendien maakte Chiang de elektroden binnen in de accu vier keer zo dik, waardoor de accu meer energie kan bevatten en dus langer meegaat.

Kleinere productieruimte

Accu’s voor in elektrische auto’s werden normaal geproduceerd in een grote fabriek met assemblagelijn. Chiang gebruikte voor deze productie echter een apparaat met het formaat van een grote koelkast. Hierdoor is een grote productieruimte niet meer nodig, waardoor grote kosten worden bespaard.

De eerste officiële levering

Men verwacht dat de machines die nodig zijn voor deze nieuwe productiemethode, over twee jaar geleverd kunnen worden. Volgens Chiang zal de productie van een accu dan tussen twee en tien seconden duren.

De productie van 1 kilowattuur aan accu’s kost met het huidige productiesysteem ongeveer 500 Amerikaanse dollar. Dankzij het nieuwe systeem zal dit volgens Chiang over twee jaar dalen naar 16 dollar, en in 2020 zelfs naar 85 dollar.

Voor de nieuwe productiemethode zijn nieuwe machines nodig; deze zullen volgens Chiang in 2020 ongeveer 11 miljoen dollar gaan kosten. Hier tegenover staat dus wel dat de nieuwe Lithium-ion accu’s goedkoper aangeboden kunnen worden en de capaciteit van deze accu’s tegelijkertijd verhoogd worden.

HP HV02XL Batterij 32Wh 7.6V

accu voor uw Bose Soundlink Mini 2 Pack

Clevo W740BAT-6 Batterij

LG BL-T19 Batterij 10.3WH 3.8V

DELL 4GVGH Batterij 84Wh 11.4V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *