Android P aangekondigd: dit moet je weten  

Google heeft zojuist de nieuwste versie van het besturingssysteem aangekondigd: Android P. De eerste previewversie van Android P is nu beschikbaar.

 Android P

Google heeft de nieuwste Androidversie die vooralsnog door het leven gaat als ‘P’ aangekondigd. Tevens is er een eerste previewversie vrijgegeven speciaal voor ontwikkelaars. Zij kunnen deze Androidversie alvast testen op bugs.

Het is nog niet duidelijk hoe Android P uiteindelijk zal gaan heten maar er zijn al wel aanwijzingen over de naam Android Pineapple Cake. Daarnaast is de uiteindelijke release van Android P ook in nevelen gehuld, maar als we kijken naar voorgaande jaren, dan kunnen we de maand augustus aanhouden.

Eerste preview

Voordat het zover is, zal Android P eerst getest moeten worden. Google zal hiervoor een  een vijftal preview-versies van Android P uitbrengen. De eerste versie is uitsluitend bedoeld voor ontwikkelaars, maar dichter bij de officiële release zullen ook consumenten gevraagd worden de nieuwe Android-versie te proberen.

De eerste wijzigingen die Google noemt zijn voornamelijk bedoeld voor app-ontwikkelaars, zodat deze alvast aan de slag kunnen met de nieuwe features. Dat wil zeggen dat we de komende tijd nog meer gaan horen over nieuwe functies voor consumenten. Deze zullen we gaan ontdekken in de eerste developer preview, maar zullen vermoedelijk ook nog worden toegevoegd in aankomende bètaversies.

Net als vorig jaar bij Android Oreo zal de officiële lancering van de nieuwe Androidversie in het derde kwartaal plaatsvinden. Tijdens Google I/O 2018 verwachten we de tweede preview-versie van Android P.  Developer Preview 2 zal tevens de eerste bètaversie van Android P worden.

Rijkere notificaties

De mogelijkheden voor messenger-notificaties zijn in Android P uitgebreid. Zo zal het eenvoudiger worden om afbeeldingen te laten zien in notificaties, maar ook om slimme reacties zoals met ‘Reply’ te tonen.

Ondersteuning voor de ‘notch’

We zagen de ‘notch’, een inkeping in het scherm om de camera te herbergen op een toestel, het eerst bij de Essential Phone. Apple heeft echter met iPhone X deze inkeping gewoonlijker gemaakt. Android P krijgt nu standaard ondersteuning voor schermen waarbij de bruikbare pixels geen gewone rechthoek vormen.

Nu komt er niet alleen betere ondersteuning voor een iPhone X-achtige inkeping, maar ook voor schermen met afgeronde hoeken. Ontwikkelaars kunnen voortaan opvragen of een scherm een inkeping heeft en waar het scherm niet bruikbaar is.

Ondersteuning voor twee camera’s

Google heeft een aantal nieuwe functies toegevoegd op het gebied van camera’s. Zo is het nu mogelijk om beelden van twee camera’s tegelijk op te vragen bij toestellen die twee camera’s aan de voor- of achterzijde hebben.

Door deze opties nu toe te voegen aan Android zelf, kunnen ontwikkelaars zelf ook apps ontwikkelen die speciale effecten toevoegen. Daarbij kun je denken aan het ‘bokeh’-effect waarbij de achtergrond van een foto onscherp wordt gemaakt. Daarnaast kan er bijvoorbeeld naadloos ingezoomd worden bij camera’s waarbij de lens verschilt of kunnen 3D-beelden worden vastgelegd.

Er zijn ook nog andere verbeteringen op het gebied van camera’s. Zo moet het mogelijk worden om sneller foto’s te maken en kunnen apps toegang krijgen to informatie over de beeldstabilisatie, waardoor apps deze nog zelf kunnen verbeteren. Een andere toevoeging is dat het een standaardmogelijkheid wordt om het scherm te gebruiken als flits aan de voorzijde, ook voor andere app-ontwikkelaars.

Slices: content uit andere apps

Het gaat ook mogelijk worden om in apps content uit andere apps weer te geven. Applicaties kunnen een template definiëren die vervolgens ingeladen worden in andere apps. Hoe dit precies in zijn werk gaat, is nog niet duidelijk. Deze nieuwe functie is ook nog niet officieel aangekondigd bij de aankondiging van de eerste developer preview van Android P, maar kwamen we tegen in de previewversie van de support librarywaarmee ontwikkelaars nieuwe Android-functies naar oudere Android-versies kunnen brengen.

Een voorbeeld van dit soort content zou kunnen zijn het tonen van reisdata uit de reisplanner van NS of een kaart vanuit Google Maps, maar omdat nadere details nog ontbreken, weten we dit nog niet zeker.

Veel meer verbeteringen

Android P bevat nog veel meer verbeteringen, zoals betere privacybescherming en betere ondersteuning voor vingerafdrukken. Apps die op de achtergrond draaien kunnen bijvoorbeeld niet zomaar meer gebruik maken van de microfoon, camera of van gevoelige data. Er komt een standaard-scherm voor het ontgrendelen van apps door middel van een vingerafdruk. Momenteel moeten ontwikkelaars daar voor elke app een eigen scherm voor maken.

De nieuwste Android-versie bevat ondersteuning voor nieuwe mediaformaten, zoals HDR VP9 Profile 2 voor verbeterde HDR-weergave. Ook is er nu ingebouwde ondersteuning voor afbeeldingsformaat HEIF.

Door verbeteringen onder de motorkap kunnen apps kleiner worden gemaakt en zullen ze minder werkgeheugen vragen op Android P. Daarnaast wil Google de stabiliteit van applicaties verbeteren door de toegang tot ongedocumenteerde systeemfuncties te beperken.

Beschikbaarheid

De eerste preview-versie van Android P is nog niet stabiel genoeg om als bètaversie uitgebracht te worden via het officiële bètaprogramma voor Android. Ontwikkelaars kunnen echter al wel aan de slag met Android P. De preview is te downloaden voor de Google Pixel, Pixel 2, Pixel XL en Pixel XL 2.  Het installeren van de preview moet echter wel handmatig.

Wil je je alvast aanmelden voor het Android-bètaprogramma wanneer de eerste officiële bètaversie van Android P uitkomt en heb je een Pixel (2)-toestel? Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je in deze handige gids.

Clevo W740BAT-6 Batterij

LG 110W Laptop-oplader

Acer ADP-135KB PA-113-05 Laptop-oplader

MSI ADP-180NB BC Laptop-oplader

HP 445102-002 578189-001 Laptop-oplader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *