Computer kopen: desktop of laptop?

De technologie van tegenwoordig schiet omhoog. De computers worden steeds beter, kleiner en de oude steeds goedkoper. Je wilt natuurlijk mee gaan met de tijd en koopt om de tijd een nieuwe computer. Maar koop je een desktop, of een laptop? Wat past het best bij je?

Desktop pc

Wat is een desktop

Een desktop is een gewone computer die je op, onder, naast of dicht bij je bureau zet. De computer kast staat verbonden met een apart beeldscherm en de andere benodigde randapparaten.

Wanneer is dit handig?

Een desktop pc is handig wanneer je een computer nodig hebt voor één bepaalde plek. Een desktop is moeilijk te verplaatsen. Als je deze toch wilt verplaatsen, wat wel mogelijk is, moet je eerst alle kabels los maken, en alles individueel verplaatsen.

Wanneer niet?

Het is erg onhandig wanneer je geen vaste plek voor je computer hebt en hem steeds zou moeten verplaatsen. Als je bijvoorbeeld een computer hebt voor je werk en voor thuis, als je huis regelmatig verbouwd wordt, of als je geen vast huis hebt.

Laptop (notebook)

Wat is een laptop

Een laptop is een kleine computer die je open en dicht kan vouwen. In de bovenste helft zit een ingebouwd scherm, en in de onderste helft (die op het bureau staat) zit een toetsenbord. Alles zit dus in één pakketje en is makkelijk mee te nemen.

Wanneer is deze keus verstandig

Wanneer je veel reist en je computer mee wilt nemen is een laptop erg handig. Omdat deze makkelijk in een laptop tas is te doen, is het geen probleem deze te dragen. Je kan zo overal beschikken over je bestanden en alles bijhouden.
Bij een laptop geldt niet: “als je op een vaste plek zit, moet je geen laptop kopen”. Je kan met een laptop ook prima op een vaste plek zitten.

Wanneer niet?

Als je echt zeker weet dat je de computer nooit verplaatst, en voor goede prestaties wilt gaan wat betreft videokaart en werkgeheugen, is het handiger om een desktop te kopen, die goedkoper zijn.

Prijs

Desktops zijn over het algemeen goedkoper als je de prijs en prestaties vergelijkt. Een dektop met een goede videokaart (=vooral nodig voor games) is goedkoper dan een laptop met diezelfde videokaart. Omdat er in een desktop meer ruimte is en de onderdelen groter kunnen zijn, is er minder werk voor nodig deze erin te krijgen. Het is dus logisch dat het bij een laptop meer werk kost en de onderdelen kleiner (duurder) zijn.

Wanneer een desktop

  • Je hebt een vaste plek
  • Je gaat voor betere prestaties voor minder geld
  • Je vindt het niet erg om een computerkast te hebben staan

Wanneer een laptop

  • Je reist veel
  • Je wilt alles altijd bij de hand hebben
  • Je wilt iets compacts.

Bose 063404 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V

Sony ACDP-100D01 Laptop-oplader

BATTERIJ MEDION BTP-DSBM – 11.1V – 5000mAh/55.5Wh – accu

LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader

Microsoft BV-T5E Batterij 3000mAh/11.6wh 3.85V

Acer PA-1450-26 Laptop-oplader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *