Apple Mac: goed alternatief voor Windows

Een Apple Mac is een prima alternatief voor een Windows-computer. Alle populaire programma’s werken er mee, en steeds meer games. Nu er vele klachten zijn geweest over de snelheid van Windows Vista in 2007, de ingewikkeldheid ervan en de beveiligingsproblemen, kun je in plaats daarvan overstappen naar een Apple Mac. Apple levert diverse producten, alleen is het prijskaartje een stuk hoger dan dat van Windows.

De Apple iMac desktop / Bron: StockSnap, Pixabay

Apple Mac OS X

Het besturingssysteem dat op de Mac draait is OS X. Het verschilt op veel punten van Windows, maar na enige tijd werken zult u ervaren dat het ook erg logisch in elkaar steekt. Bovendien is het systeem veel stabieler en ongevoeliger voor virussen. Er wordt extra geheugenruimte te gereserveerd om vastgelopen programma’s onder controle te hebben, zonder dat dit direct effect heeft op andere programma’s of zelfs de gehele computer.

Het assortiment van Apple

Apple verkoopt vele producten, naast de bekende laptops ook bijvoorbeeld servers. Maar ook desktops, zoals het instapmodel de Mac mini. De grotere bureaucomputers worden iMac genoemd en hebben een geïntegreerd LDC scherm van 20- of 24-inch. De laptops zijn er natuurlijk ook: MacBook en de MacBook pro (zie volgende paragraaf). Een ultradunne laptop onder de naam MacBook Air is ook te koop.

MacBook

De MacBook is een eigenaardige laptop: de hele behuizing bestaat uit één stuk aluminium, waardoor hij erg stevig aanvoelt. Het 13,3 inch scherm heeft een resolutie van 1280*800 pixels. Aan de rand zit een webcam. Als je de accu helemaal vollaadt kun je 5,5 uur computeren, indien je de schermverlichting op 50% zet. Anders gaat hij ongeveer 4 uur mee.

Ingebouwd is een Intel Core 2 Duo processor met 2 GHz (ook een 2.4 GHz is te koop). Wat ook opvallend is, is het aanraakvlak voor het bewegen van de muis. Dit heet Multi-Touch trackpad en biedt veel meer mogelijkheden dan alleen maar de muis bewegen. Met drie of vier vingers kun je bijvoorbeeld met schermen slepen.

Prijs Apple hoog

De meeste mensen zeggen van wel, maar is niet geheel waar. Weliswaar is de instap-prijs voor een Mac vaak duurder dan een Windows-computer, maar de hardware stelt u zeker niet teleur. Deze is krachtig genoeg om OS X goed te kunnen laten draaien. Bij Windows is het besturingssysteem vaak te zwaar. Bij de Mac zit ook alles inbegrepen en hoeft u niet allerlei software-programma’s los bij te kopen, zoals bij Windows het geval is.

Windows op Mac installeren

Toch niet helemaal tevreden of wilt u het beste van de twee combineren? Met het programma Boot Camp kunt u op uw Mac een dual-bootsysteem installeren. Als u de computer opstart kunt u kiezen of OS X of Windows (Windows XP of Vista) te laten starten. Let op: Windows moet u dan wel zelf nog kopen. Voordeel hiervan is dat u bijvoorbeeld uw favoriete games kunt spelen die niet draaien op de Mac.

BATTERIJ MEDION BTP-DSBM – 11.1V – 5000mAh/55.5Wh – accu

Acer PA-1131-16 Laptop-oplader

HP 504965-001 Laptop-oplader

Acbel 250W TFX0220D5WA Laptop-oplader

HP 611484-001 613765-001 Laptop-oplader

HP 611483-001 Laptop-oplader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *