Mac of Windows: Wat is het beste?

Door de komst van de Ipad en de Iphone kent Apple een enorme stijging in populariteit. Microsoft verliest een aanzienlijk deel van zijn publiek aan Apple. Maar waarom is dit? Is Apple dan zoveel beter dan Windows? Of is het alleen maar een rage? Beide ontwikkelaars hebben zo hun positieve en negatieve eigenschappen.

Het aanbod

Vergeleken met Apple blijkt toch dat Microsoft wat meer te bieden heeft. Door de komst van de Ipad en de Iphone kunnen merken zoals Samsung, Sony, Huawei,… hetzelfde bieden aan de consument (en misschien zelfs nog meer). Doordat Microsoft samenwerkt met andere bekende merken kan de verdere ontwikkeling van het Android-besturingssysteem verdeeld worden onder al deze verschillende ontwikkelaars. Hierdoor kan Microsoft de kostprijs en de tijdsduur van nieuwe systemen drukken. Bij Apple is dit echter niet het geval. Apple ontwikkelt al zijn software zelf en voert zelf de nieuwe updates uit. Hierdoor moet Apple zelf voor alle kosten opdraaien waardoor ze hun producten vaak duurder moeten verkopen.

Bij het aanbod in computers valt het echter nog meer op dat de keuze bij Apple vrij beperkt is. Apple biedt zo’n vier verschillende modellen aan waaronder drie verschillende laptops. Windows daarentegen is te vinden op bijna alle andere computers en laptops die op de markt te vinden zijn. Bekende merken zoals Dell, HP, Compaq, Packard Bell: Elk van hen gebruikt Windows als besturingssysteem voor hun computers en laptops.

Besluit: Het aanbod van Microsoft is veel groter dan dat van Apple.

Games

Steeds meer game-ontwikkelaars brengen spellen op de markt die voor Apple ontworpen zijn. Helaas hebben de meeste mensen, en vooral de ‘echte gamers’, een PC thuis in plaats van een Mac waardoor deze spellen vaak omgeleid worden naar het besturingssysteem van Microsoft. Echter omgekeerd gebeurt dit niet: Vele bekende en geliefde spellen zoals ‘Call of Duty’, ‘Medal of Honor’ of ‘GTA’ zijn meestal niet compatibel met Mac. Hierdoor is het voor de ‘echte’ gamer vrij nutteloos om een Mac aan te schaffen in plaats van een PC.

Besluit: Het aanbod aan games is voor Windows veel groter dan voor Mac.

Software

De gebruiksvriendelijkheid van beide merken kan voor iedereen verschillend zijn. Sommige mensen werken het liefst met Windows, terwijl anderen opteren voor Mac.

Wat wel te ondervinden is, is dat Mac heel wat minder fouten vertoont dan Windows. Windows heeft na een bepaalde hoeveelheid updates vaak last van foutmeldingen. Daarboven wordt de computer vaak heel wat trager doordat deze updates een heleboel programma’s installeren die vele mensen vaak niet eens gebruiken.

Besluit: De software van Microsoft vertoont veel meer meer problemen dan die van Apple.

Prijs en kwaliteit

De kwaliteit van een computer met Windows als geïnstalleerd besturingssysteem hangt af van het mark waarvan je deze koopt. Voor 800-1000 euro heb je een uitstekende pc die up-to-date is. Echter zul je voor 1000 euro in de Apple-store niet al te veel vinden. Een ‘goede’ Apple kost al snel 400 euro meer dan een andere computer met dezelfde prestaties. Wel is het zo dat Apple-computers vaak langer meegaan dan andere pc’s. Echter is dit niet overdreven veel langer en vaak zijn de prestaties van een computer na 5 jaar al verouderd en kunnen ze daarom niet meer mee met de nieuwste software of programma’s.

Besluit: De computers van Apple gaan over het algemeen langer mee dan andere merken.

Waarom koop je een Mac?

 • Mooier design
 • Uitstekende software
 • Alle Apple-producten kunnen makkelijk en snel onderling met elkaar communiceren. Dit is vaak moeilijker met andere systemen dan die van Apple
 • De batterijen van de Apple-laptops zijn ontzettend goed
 • Voor Mac bestaan er veel minder virussen dan voor Windows. Let wel op: Veel mensen denken dat een virusscanner onnodig is voor Mac. Door de stijgende populariteit zijn er wel al meer virussen opgespoord waardoor een virusscanner nooit een slechte investering is.
 • Zeer snelle updates t.o.v. Windows
 • Macs werden in het begin van hun ontstaan vooral gekocht door technisch tekenaars doordat het aanbod aan tekenprogramma’s groter is dan bij Windows. Dit is echter in 2016 nog steeds het geval.

Waarom koop je een PC?

 • Goedkoper dan de computers van Apple
 • Veel computers kunnen uitgebreid worden met extra werkgeheugen of andere grafische kaarten.
 • Windows is de nummer één voor gamers
 • Veel meer programma’s beschikbaar dan voor Apple
 • Veel hogere prestaties dan die van de snelste computer van Apple zijn beschikbaar voor Windows.
 • Meer freeware dan voor Mac
 • Installeert makkelijker programma’s van derden. Mac vraagt steeds goedkeuring en aanpassingen in de instellingen vooraleer het bepaalde programma kan worden geïnstalleerd.

Bose 063404 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V

Sony ACDP-100D01 Laptop-oplader

BATTERIJ MEDION BTP-DSBM – 11.1V – 5000mAh/55.5Wh – accu

LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader

Microsoft BV-T5E Batterij 3000mAh/11.6wh 3.85V

Acer PA-1450-26 Laptop-oplader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *