Wat is Bluetooth?

Bluetooth is een handige functie op smartphones, tablets, sommige laptops. Met Bluetooth kun je apparaten draadloos met elkaar verbinden, maar dan moeten ze wel dichtbij elkaar zijn: 10 meter is de maximale afstand. Zo verbind je jouw apparaat met je Parrot in de auto, met een draadloos toetsenbord of een speaker die over deze techniek beschiktbijvoorbeeld. Maar wat is Bluetooth eigenlijk? En waar komt het vandaan?

Waar komt Bluetooth vandaan?

Bluetooth is ontwikkeld door bij Zweedse bedrijf Ericsson, maar dan wel door een Nederlandse werknemer. Wetenschapper Jaap Haartsen kreeg in 1994 de opdracht om iets uit te vinden waarmee mobiele telefoons draadloos met andere apparaten kunnen communiceren. Samen met zijn team ontdekte hij een radiofrequentie die door niemand werd beheerd: de 2,4 GHz-band. Van deze frequentie maakte hij slim gebruik. Ericsson wilde dat deze techniek de standaard werd voor computers en mobiele telefoons en ging in gesprek met onder andere Nokia en Toshiba. Hoewel de techniek al in ’94 ontwikkelt is, werd het in 2005 pas écht groot toen onder andere Samsung en Apple Bluetooth in hun apparaten gingen integreren. Inmiddels wordt de techniek toegepast in meer dan drie miljard apparaten wereldwijd.

Waarom heet de techniek Bluetooth?

De naam heeft niets met tanden of de kleur blauw te maken. Bluetooth verwijst naar de Vikingenkoning Harald Blåtand. Meneer Blåtand zorgde er lang gelden voor dat de ruzie tussen Zweden en Noorwegen stopte. De makers van de techniek vonden dit een mooie metafoor voor de manier van draadloos communiceren en gebruikte ‘blauwtand’ als werktitel van het project. Later hebben ze dat maar zo gehouden, bij gebrek aan een betere naam.

Hoe werkt Bluetooth precies?

Bluetooth werkt dus maar radiogolven van 2,4 gigahertz. Elk Bluetooth-compatibel apparaat heeft een unieke code ingebouwd. Dit kun je vergelijken met een SIM-kaart. Op deze manier communiceert jouw apparaat met een ander apparaat met dezelfde techniek. En alleen maar met het apparaat waarmee je wil verbinden. Zo voorkom je dat jouw smartphone bijvoorbeeld verbinding maakt met ieder Bluetooth-apparaat wat je tegenkomt. Omdat Bluetooth 1.600 keer van frequentie verandert is het niet af te luisteren. Het is dus niet mogelijk om de informatie die je verzend te onderscheppen. Om deze manier van communiceren nóg veiliger te maken vraagt jouw apparaat om een beveiligingscode voordat de apparaten aan elkaar verbonden worden.

Wat kun je met bluetooth?

Met Bluetooth kun je bestanden tussen apparaten uitwisselen, draadloos muziek afspelen via een speaker of koptelefoon, handsfree bellen met een Bluetooth carkit, je smartphone op afstand bedienen als je gebruik maakt van een selfiestick… er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Wist je dat er in sommige kerken, bioscoopzalen en bibliotheken ook met deze techniek gewerkt wordt? Door een bluetooth-signaal uit te zenden gaan alle telefoons automatisch op stil. Zo wordt er in één klap een stilte-zone gecreëerd. Heeft jouw laptop nog geen Bluetooth? Met een speciale Bluetooth dongle zorg je ervoor dat jouw laptop ook Bluetooth-compatibel is.

LG 42LA6200 Electronic Products

Dell 312-1163 HCJWT T54FJ Batterij 97WH 11.1V

Toshiba PA5024U-1BRS PA5109U-1BRS PA5024U-1BRS Batterij 5200mAh/6cell 10.8V/11.1V

MSI BTY-M6H Batterij 3834mAh / 41.40Wh 10.8V

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8 Batterij 5200mah/76.96Wh 14.8V

TOSHIBA PA5076U-1BRS PA5077U-1BRS Batterij 2770mAh/45Wh 14.8V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *