Waarom vraagt een app toegang tot jouw gegevens?

Een smartphone gebruiker maakt gemiddeld gebruik van 27 verschillende apps en is hier zo’n 30 uur in de maand zoet mee. En al die applicaties vragen toegang tot verschillende gegevens en functies in jouw smartphone of tablet. Zo kan een app vragen om je locatie, foto-album, contactgegevens enzovoort. Maar waarom is dat eigenlijk nodig? En kun je die applicaties vertrouwen dat ze op een goede manier met jouw gegevens omgaan?

Smartphone_fotografie_700x200

Wat doet een app met jouw gegevens?

Apps verzamelen jouw gegevens om het gebruiksgemak te vergroten en om ervoor te zorgen dat jij advertenties te zien krijgt die bij je passen. Hiervoor wordt meestal gebruik gemaakt van je Facebook-profiel, waar gegevens zoals je naam, leeftijd, geslacht en regio te vinden zijn. Wanneer een app toegang vraag tot jouw locatie zorgt de maker er zo voor dat je de juiste informatie te zien krijgt bij jou in de buurt, zoals bij Google Maps bijvoorbeeld. Toegang tot een foto-album wordt vaak gevraagd om ervoor te zorgen dat jij gegevens uit de app in jouw foto’s kunt opslaan, of makkelijk foto’s kunt uploaden naar de app. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij een fotobewerking-app. Je contactenlijst is nodig om vanuit de app makkelijker zaken met jouw vrienden te delen, of ze zelfs uit te nodigen om de app ook te gebruiken.

Hoe houd je de toegangsverzoeken veilig?

Het is verstandig om eerst de voorwaarden van een applicatie te lezen voordat je hem zomaar op je smartphone of tablet installeert. Wanneer je een app downloadt op een Android besturingssysteem, accepteer je eerst een lijst met toestemmingsverzoeken voordat je de app kan installeren. In de ‘App Ops Starter’ app kun je zien welke app tot welke gegevens toegang heeft. Bij iPhones of iPads, die gebruik maken van het iOs besturingssysteem, hoef je niet elke keer expliciet akkoord te gaan met toegangsverzoeken. Dit doe je namelijk automatisch wanneer je op downloaden drukt. Alle apps in de Apple AppStore worden eerst onderzocht en getest voordat ze voor jou beschikbaar zijn. Welk besturingssysteem je ook hebt: lees eerst de recensies van andere gebruikers voordat je de app installeert. Soms kun je de toegang tot bepaalde delen van je tablet of smartphone weigeren, maar dat betekent in de meeste gevallen dat je niet optimaal gebruik kan maken van de geïnstalleerde app.

Hoe bescherm je jouw gegevens?

Om te voorkomen dat je besturingssysteem onveilig wordt, is het erg belangrijk om je smartphone of tablet én de geïnstalleerde apps up-to-date te houden. Zo wordt alles stabieler en veiliger. Updates zorgen ervoor dat een mogelijk lek gedicht wordt, zodat hackers niet bij je gegevens kunnen komen. Wil je liever niet dat een app gebruik maakt van de gegevens op jouw Facebook-profiel? Dan kun je in de meeste gevallen een nieuw account in de app zelf aanmaken, waar je dus handmatig gegevens invoert.

LG 42LA6200 Electronic Products

Dell 312-1163 HCJWT T54FJ Batterij 97WH 11.1V

Toshiba PA5024U-1BRS PA5109U-1BRS PA5024U-1BRS Batterij 5200mAh/6cell 10.8V/11.1V

MSI BTY-M6H Batterij 3834mAh / 41.40Wh 10.8V

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8 Batterij 5200mah/76.96Wh 14.8V

TOSHIBA PA5076U-1BRS PA5077U-1BRS Batterij 2770mAh/45Wh 14.8V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *