Kleinigheidje stuk aan je smartphone? Daar kun je wat aan doen!

Wij Nederlanders blijven erg lang rondlopen met een kapotte smartphone. Dat liet NOS afgelopen donderdag weten. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een kwetsbaar apparaat zoals een telefoon loopt dus nogal eens wat schade op. En dat vinden veel mensen geen reden om het toestel niet meer te gebruiken zolang hij nog gedeeltelijk werkt. In een vriendengroep van vijf smartphonebezitters is er minstens één persoon met een beschadigde telefoon. Onnodig, vinden wij. Want vaak is het voor een redelijk bedrag gewoon op te lossen.

Smartphone_defect_700x200

Zonde toch!

Van de ondervraagden heeft ongeveer 25% serieuze schade gehad aan een smartphone in de afgelopen 3 jaar. Maar liefst 4 op de 10 mensen besloot om daar verder niets mee te doen. De reden daarvan is simpel: het toestel is gewoon nog te gebruiken. Omdat ze de reparatiekosten te hoog vinden, of omdat het einde van een abonnement in zicht komt, kunnen ze wel leven met een kapot onderdeel.

Generatie roekeloos?

Uit het onderzoek blijkt dat er een verband is tussen leeftijd en schade aan een smartphone. Hoe ouder, hoe minder kans op telefoonschade. Bij 1 op de 3 smartphonegebruikers onder de 45 jaar is er iets kapot aan het toestel. De piek zit bij de 18 tot 24-jarigen. Slechts 10% van de smartphoneletsels bevindt zich bij de 45-plussers.

Wat kun je er wél aan doen?

Onderzoekbureau Multiscope heeft voor NOS uitgezocht welke schade het meeste voor komt. Maar welke stappen kun je eigenlijk ondernemen om de schade op te lossen? Dat laten we je per geval zien.

39% Schade aan het scherm

De grootse boosdoener is het kwetsbare scherm van de smartphone. Maar 1 keer laten vallen kan al genoeg zijn om je toestel met het schermpje in duizend stukjes weer op te rapen. Je kunt het scherm van je smartphone bij ons laten vervangen, maar in veel gevallen kun je het zelfs zelf repareren. In onze webshop vindt je de onderdelen die je nodig hebt om je scherm zelf te verwisselen. En ook het gereedschap wat nodig is voor een schermvervanging kun je gemakkelijk en goedkoop zelf aanschaffen. Tip: kijk eens op YouTube of je een instructiefilmpje kunt vinden waarin de reparatie duidelijk en simpel wordt uitgelegd.

28% Batterij snel leeg

Een smartphone is geen Nokia 3310. Omdat de toestellen van nu ontzettend veel functies hebben, vragen ze ook veel van de batterij. Hier gaan we verder op in in het Grote Mobiele Telefoon Onderzoek. Maar een ontzéttend korte batterijduur is niet normaal. Een accu is vaak simpel zelf te installeren met de juiste accu en soms het juiste gereedschap. Voor een paar tientjes, of soms niet eens, zit er zo een nieuwe accu in je toestel.

8% Knopjes die niet meer werken

Wanneer een knopje van je toestel het niet meer doet, is dit ook te vervangen. Dit is vaak wat lastiger om zelf te doen. Vaak ligt het namelijk niet aan de knop zelf, maar een achterliggend kabeltje wat verbinding maakt met het moederbord. Wanneer je geen ervaren smartphonemonteur bent kun je de telefoon daarom het beste ter reparatie aanbieden. 

5% Software problemen

Wanneer je last hebt van fouten of storingen in het besturingssysteem van je smartphone, kan het helpen om je telefoon een keer helemaal te resetten. Maak eerst een back-up want anders ben je alles kwijt. Dit is meteen een mooie gelegenheid om je smartphone eens goed op te ruimen. Wanneer de fouten zich blijven voordoen kun je het beste teruggaan naar de partij waar je het toestel gekocht hebt.

5% Geluid doet het niet meer

Ook bij een smartphone komt het geluid uit speakers. Wanneer het geluid wegvalt is dus een speaker, of de achterliggende elektronica richting het moederbord, stuk. Dit is in de meeste gevallen ook prima te vervangen.

5% Schade aan de connectoren

Met connectoren bedoelen we de aansluiting om de telefoon op te laden, aan te sluiten op een ander apparaat of om oortjes op in te pluggen. Deze aansluitpunten hebben nogal wat te verduren doordat er met met de kabels bewogen wordt. Wanneer je smartphone bijvoorbeeld niet meer oplaadt, is dit vrij gemakkelijk te verhelpen.

3% De camera doet het niet meer goed

Ook een camera is gemakkelijk te vervangen. De meeste toestellen hebben tegenwoordig een frontcamera (voor al die leuke selfies) en een backcamera (aan de achterkant van je telefoon om ‘gewoon foto’s te maken’. De cameramodules, de kabels die verbinding maken met je toestel of een lensje is vaak gewoon te vervangen zodat je daarna weer prachtige foto’s kunt maken.

3% Vochtschade

Vochtschade aan je smartphone blijft lastig. Als je er op tijd bij bent, kun je verschillende stappen ondernemen om je toestel van verdrinking te redden. Wanneer dit helaas niet helpt, kunnen we altijd proberen om je smartphone nog tot leven te wekken. Niet geschoten is altijd mis!

18% Overige schade

Zoals een deukje in de behuizing, schade aan de sensoren, een kapot signaallichtje of een simkaart die niet meer herkend wordt. Een stukje smartphone behuizing is vaak gewoon te verwisselen. De andere voorbeelden zijn wat lastiger, maar kunnen ook door onze deskundige reparateurs gemaakt worden.

Heb jij een kleinigheidje stuk aan je smartphone? Wat is jouw reden om het niet te laten maken?

LG 42LA6200 Electronic Products

Dell 312-1163 HCJWT T54FJ Batterij 97WH 11.1V

Toshiba PA5024U-1BRS PA5109U-1BRS PA5024U-1BRS Batterij 5200mAh/6cell 10.8V/11.1V

MSI BTY-M6H Batterij 3834mAh / 41.40Wh 10.8V

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8 Batterij 5200mah/76.96Wh 14.8V

TOSHIBA PA5076U-1BRS PA5077U-1BRS Batterij 2770mAh/45Wh 14.8V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *