Een nat mobieltje redden

Heb je ooit per ongeluk je mobieltje in de gootsteen laten vallen, of nog erger… in de wc? Heb je hem in je zak laten zitten en is hij zo in de wasmachine gekomen, of hebben je vrienden je voor de lol in een zwembad gegooid? Ben je door de stromende regen gelopen of ben je bij het zwemmen vergeten dat je je telefoon nog in je zak had? Of misschien viel hij uit je zak in de waterbak van je huisdier? Als je mobiele telefoon nat wordt, betekent dat meestal dat je hem moet vervangen, maar soms, als je snel genoeg bent, kun je de telefoon misschien nog redden! Volg de stappen in dit artikel om te proberen je natte mobieltje te redden.

Stappen

1.Haal de telefoon zo snel mogelijk uit het water. Poorten voor een carkit, een klein gaatje voor de microfoon, voor de oplaad- en USB-kabel en de plastic bedekkingen op mobiele telefoons kunnen, hoewel strak, water in de telefoon laten lopen in slechts een paar seconden. Pak je telefoon snel, en schakel hem meteen uit, want als je hem aan laat kan dat tot kortsluiting leiden – als hij in het water heeft gelegen, neem dan aan dat hij is volgelopen, of hij nu nog werkt of niet.

2.Je telefoon hoeft niet al te erg beschadigd te zijn als je hem meteen uit het water haalt. Een langere periode van onderdompeling, zoals in een wasmachine, hoeft geen reden voor paniek te zijn. Je kunt nog steeds de volgende stappen doorlopen om te proberen je telefoon te redden, voordat je het opgeeft.

 • Let op: Als de telefoon is verbonden met een adapter en ook in het water ligt, probeer dan niet de telefoon uit het water te halen. Haal er meteen een professional bij om te vragen naar de juiste stappen om dit veilig te doen (de hoofdschakelaar uit zetten, of iets dergelijks). Elektriciteit en water zijn geen goede mix en kunnen leiden tot een elektrische schok. Maar als je telefoon NIET aangesloten was op een adapter en in het water viel, haal dan zo snel mogelijk de telefoon uit het water, en ga door met de volgende stappen.
 • Let op: Snel handelen kan het verschil maken bij het redden van je telefoon van waterschade, maar raak niet in paniek. Je hoofd koel houden is belangrijk om efficiënter te werken onder druk.

3.Haal, nadat je je telefoon uit het water hebt, snel een paar stukjes keukenpapier of zachte doeken om de telefoon op te leggen terwijl je het batterijklepje en de batterij verwijdert. Dit is een van de belangrijkste stappen voor redding. Veel circuits in de telefoon zullen onderdompeling in water overleven, als ze maar niet zijn aangesloten op een energiebron (batterij) als ze nat zijn.

 • Let op: Om uit te vinden of de telefoon echt waterschade heeft, controleer je de hoek bij de batterij – er zou een witte vierkant of cirkel moeten zijn, met of zonder rode lijnen. Als deze roze of rood is, heeft je telefoon waterschade.
 • Let op: Lees snel de handleiding van je telefoon als je niet zeker weet hoe je de batterij moet verwijderen.

4.Verwijder de simkaart als je telefoon die heeft. Een aantal of al je waardevolle contactpersonen (samen met andere gegevens) kunnen zijn opgeslagen op je simkaart. Voor veel mensen kan dit waardevoller en belangrijker zijn om te redden dan de telefoon zelf.

 • Simkaarten overleven waterschade goed, maar het is verstandig om hem er meteen uit te halen. Dep hem droog en leg hem opzij om te drogen totdat je je telefoon weer verbindt met je mobiele netwerk. (Als je telefoon geen simkaart heeft, sla deze stap dan over).

5.Verwijder alle randapparatuur zoals oordopjes, geheugenkaarten, en hoesjes.Verwijder alle stekkers die de gaten, aansluitingen en spleten in de telefoon bedekken om ze aan de lucht te laten drogen.

6.Droog je telefoon met een zachte (hand)doek. Als er zelfs maar één druppel water aan de binnenkant blijft zitten, kan het je telefoon ruïneren, doordat de circuits roesten of kortsluiten. Je moet natuurlijk zo snel mogelijk zo veel mogelijk water verwijderen, om te vermijden dat het verder in de telefoon terechtkomt:

 • Let op: Veeg zo veel mogelijk water weg zonder de telefoon te laten vallen. Vermijd het de telefoon te veel te schudden of te bewegen, zo voorkom je dat het water erdoor loopt.
 • Let op: Veeg met een handdoek of papieren doekje, en zorg dat het papier niet vast komt te zitten in de gaten en spleten van de telefoon. Blijf zachtjes vegen om zo veel mogelijk van het overgebleven water te verwijderen.
 • Let op:(Optioneel): Als je de batterij op tijd hebt verwijderd, zal het poetsen van de binnen kant van je telefoon met schoonmaakalcohol het water verwijderen, wat het probleem al kan oplossen.

7.Gebruik een stofzuiger. Als je wilt proberen alle vloeistof uit het binnenste van de telefoon te zuigen, probeer dan een stofzuiger te gebruiken als die voorhanden is. Verwijder al het overtollige vocht door het weg te trekken met een stofzuiger die je tot 20 minuten boven de aangetaste gebieden houdt, op elke bereikbare plek (doe het om de beurt met een vriend).

 • Dit is de snelste methode en kan je telefoon compleet droog maken en weer laten werken in dertig minuten. Maar tenzij de blootstelling aan water extreem kort was, is het niet aan te bevelen je telefoon zo snel aan te zetten.
 • Let op: Wees voorzichtig dat je de stofzuiger niet te dicht bij de telefoon houdt, want een stofzuiger kan statische elektriciteit veroorzaken, wat nog erger is voor de telefoon dan water.

8.Gebruik geen föhn om een telefoon te drogen. In tegenstelling tot wat vaak wordt aanbevolen, is het niet aan te bevelen om een föhn te gebruiken (zelfs niet op de “koude” stand). Het gebruik van een föhn kan ertoe leiden dat vocht dieper in de telefoon dringt, waar het elektrische componenten bereikt. En als de lucht uit de föhn te warm is, kan het componenten of bedekking laten smelten.

 • Let op: Als vocht dieper naar binnen wordt gedreven, kan dat leiden tot roest en oxidatie, wanneer mineralen uit vloeistoffen worden afgezet op de circuits, wat uiteindelijk tot schade kan leiden in de telefoon.
 • Let op: Hoewel je moet vermijden lucht te blazen in de telefoon, zal daarentegen het gebruik van een verwarmer, ventilator of ander apparaat om lucht te blazen LANGS de openingen van de telefoon, helpen met drogen. De wet van Bernoulli zegt dat omdat de warme, droge lucht snel langs de telefoon beweegt, de afgenomen luchtdruk zachtjes het vocht uit de telefoon zal trekken of zuigen. Het beste van deze optie is dat je een telefoon urenlang kan laten liggen bij warme, bewegende lucht, zonder moeite.

9.Gebruik een substantie die goed is in het onttrekken van vocht. Een goedkope optie is om de telefoon ’s nachts in een schaal of zak ongekookte rijst te leggen. De rijst zal het overtollige vocht absorberen.

 • Let op: Indien voorhanden, is het beter om een droogmiddel te gebruiken. Droogmiddelen kunnen vocht beter absorberen dan rijst.Je kunt ook proberen de telefoon in een afsluitbare plastic zak of (luchtdichte) plastic bak te doen. Doe een droogmiddel, zoals silicagel – dat vind je vaak bij nieuwe schoenen, tassen, pakjes noedels, enz. – bij de telefoon. Het nadeel van deze methode is dat de pakketjes bij schoenen meestal al hun absorptiecapaciteit hebben bereikt. Droogmiddel voor het drogen van bloemen is verkrijgbaar bij de meeste hobbywinkels. Laat de telefoon zo lang mogelijk (in ieder geval de hele nacht) bij het droogmiddel of de rijst, om het vocht te absorberen.
 • Let op: Draai de telefoon ieder uur naar een andere positie totdat je gaat slapen. Zo zal overgebleven water naar beneden lopen en hopelijk een opening vinden om te ontsnappen.

10.Laat de telefoon liggen op absorberende handdoekjes, zakdoekjes of ander papier. Nadat je de telefoon uit de rijst of het droogmiddel hebt gehaald (of als je geen van deze methodes kon gebruiken), leg je de telefoon plat op een absorberend materiaal. Bedenk dat het doel is om alle vocht uit het apparaat te krijgen.

 • Let op: Controleer het absorberende materiaal elk uur gedurende 4 à 6 uur. Als je duidelijk vocht ziet, herhaal dan de stappen met de stofzuiger en het droogmiddel.

11.Test je telefoon. Als je minstens 24 uur hebt gewacht, of zo nodig langer, controleer dan elk deel van je mobieltje, om te zien of het schoon is en droog lijkt. Controleer alle poorten, onderdelen en tussen spleten, op vocht en vuil. Veeg stof en vuil weg van het apparaat en bedekkingen en stop de batterij in de telefoon. Probeer het apparaat in te schakelen en luister naar vreemde geluiden, en kijk of de telefoon correct lijkt te werken.

12.Let op: Als je telefoon helemaal droog is maar nog niet werkt, probeer hem dan aan te sluiten op de oplader zonder de batterij. Als dat werkt, heb je waarschijnlijk een nieuwe batterij nodig.

13.Let op: Als aansluiten op de oplader niet werkt, probeer dan je mobieltje naar een winkel te brengen. Soms kunnen ze hem repareren. Zeg eerlijk dat hij nat is geweest – er zijn interne indicatoren die vocht bewijzen – dan kunnen de reparateurs je beter helpen, als je precies uitlegt wat er met de telefoon is gebeurd.

14.Tenzij je getraind en vaardig bent, moet je een telefoon nooit uit elkaar halen.Laat dat over aan de professionals, want het kan leiden tot een schok of blootstelling aan schadelijke chemicaliën of componenten.

 • Let op: Als je telefoon aan gaat maar niet correct werkt na het drogen, heb je waarschijnlijk wat vloeistof over het hoofd gezien, of er is al roest opgetreden. Verwijder alle bedekkingen, batterij, kaarten en alles wat extern is aangesloten, en poets het voorzichtig met een schone, droge kwast of tandenborstel. Kijk op YouTube voor instructies hoe je die precies moet doen.

15.Er zijn waterdichte hoezen die je kunt kopen voor je telefoon.

LG 42LA6200 Electronic Products

Dell 312-1163 HCJWT T54FJ Batterij 97WH 11.1V

Toshiba PA5024U-1BRS PA5109U-1BRS PA5024U-1BRS Batterij 5200mAh/6cell 10.8V/11.1V

MSI BTY-M6H Batterij 3834mAh / 41.40Wh 10.8V

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8 Batterij 5200mah/76.96Wh 14.8V

TOSHIBA PA5076U-1BRS PA5077U-1BRS Batterij 2770mAh/45Wh 14.8V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *