Hoe gaat jouw laptopaccu langer mee?

Wanneer een laptop ouder wordt, gaat ook de accucapaciteit achteruit. Er komt dus een moment dat de laptopaccu niet meer naar behoren werkt. In dat geval bestel je bij ons direct een nieuwe. Maar wist je dat je door op de juiste manier met een laptopaccu om te gaan, het acculeven enorm kan verlengen? Wij geven je tips.

Laat de laptopaccu niet helemaal leeglopen

Veel mensen denken dat het goed is voor een accu om hem helemaal leeg te laten lopen voordat hij weer wordt opgeladen. Dat is een grote vergissing. Als het stroompercentage 0% is, noemen we dat diepteontlading. Hierdoor gaat de accucapaciteit sneller achteruit. Het beste voor de laptopaccu is om deze op te laden wanneer het stroompercentage 20% is. Heb je de accu per ongeluk toch helemaal leeg laten lopen? Start de laptop dan pas op nadat je de adapter hebt aangesloten.

Pas op voor hoge én lage temperaturen

Extreem lage of hoge temperaturen zijn niet goed voor een laptopaccu. De accucapaciteit gaat daardoor sneller achteruit. Laat je laptop dus nooit in de auto liggen bijvoorbeeld, waar het in de zomer erg heet en in de winter heel koud wordt. Ook is het belangrijk om je laptop altijd op een vlakke en gladde ondergrond te gebruiken. Wanneer je je laptop bijvoorbeeld op een kussen gebruikt, werkt het koelingsproces niet optimaal. De laptopaccu wordt dan te warm.

Vol = vol

Het is niet alleen slecht voor de laptopaccu om hem helemaal leeg te laten lopen, het is ook niet goed om de accu te láng op te laden. ‘s Nachts tijdens het slapen opladen is dus een no go. Wanneer een volle accu namelijk blijft doorladen, stijgt de temperatuur van de laptopaccu. Je las eerder al dat de accucapaciteit daardoor achteruit gaat. Is de laptopaccu dus helemaal opgeladen? Dan heeft de laptopadapter zijn werk gedaan. Koppel de adapter altijd zo snel mogelijk los als het stroompercentage in de accu 100% bereikt. Beter is zelfs om de adapter los te koppelen rond de 80%. Je voorkomt dan dat de temperatuur van de accu te hoog wordt.

Verwijder de laptopaccu wanneer hij niet nodig is

Veel mensen werken lang op dezelfde plek door op hun laptop. Vaak sluit men de adapter aan en koppelt hem de rest van de dag niet meer los. Op zo’n dag kun je beter de laptopaccu verwijderen, de adapter aansluiten en alleen op netstroom werken. Ook wanneer je voor langere tijd op reis gaat en jouw laptop thuis blijft, kun je beter de laptopaccu verwijderen. Laad de accu eerst voor de helft op en bewaar hem op een droge, schone plaats op kamertemperatuur.

Msi BTY-L76 Batterij 5400MAH 11.1V

Lenovo L14M2P21 Batterij 3900mAh/30Wh 7.4V

Apple A1337 A1315 A1219 Batterij 5400mAh 3.7V

ASUS A31N1519 Batterij 2900mAh 11.25V

Acer AP14A8M Batterij 5910mAh/22.46wh 3.8V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *