Gebruikstips voor je laptop

Heb je een nieuwe of tweedehands laptop gekocht? Wij vertellen hoe je gegevens kunt overzetten en je laptop het beste kunt gebruiken. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je accu langer meegaat? Lees onze tips.

Nieuwe laptop: gegevens overzetten

Je laptop is een persoonlijk apparaat met bestanden, instellingen, contacten en favorieten. Informatie handmatig overzetten naar een nieuwe laptop kost veel tijd. Hoe krijg je programma’s, bestanden en instellingen gemakkelijk van je oude naar je nieuwe laptop?

 1. Maak een back-up van de belangrijkste bestanden.
 2. Voer een uitgebreide virusscan uit. Doe dat nogmaals na het overzetten. Je loopt namelijk het risico dat je schadelijke bestanden overzet.
 3. Download en start het programma Easy Transfer op beide laptops.
 4. Maak voor de bestandsoverdracht gebruik van een usb-stick/usb-harde schijf, thuisnetwerk of een Easy Transfer Kabel.

Houd er rekening mee dat (legale) gedownloade media met DRM beveiligd zijn. Dit houdt in dat deze bestanden alleen op de computer kunnen worden afgespeeld waarop ze gedownload zijn.

Windows upgraden en installeren
Windows upgraden

Het is altijd aan te raden om Windows te upgraden. Zeker als je nog Windows XP gebruikt. Op deze manier blijft jouw computer up-to-date en beter beschermd.

Lees meer over het upgraden van Windows.

Windows 10

Wil je Windows 10 installeren? Bereid je goed voor en let op de privacyinstellingen. Kies tijdens het installeren de ‘geavanceerde’ of handmatige installatie en niet de standaardinstellingen (express setup). Bekijk de lijst met veelgestelde vragen over Windows 10.

Windows 8

Veel computers en laptops draaien tegenwoordig nog op Windows 8. Dit was de opvolger van Windows 7 en Windows XP. Windows 8 is de eerste versie die geschikt is voor zowel desktop-pc’s, notebooks als tablets.

Maak je laptop sneller

 • Last van een trage laptop? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Is je laptop ouder dan 2 jaar en wil je hem sneller maken? Dan kan het vervangen of aanvullen van onderdelen helpen. Is je laptop jonger dan 2 jaar? Kijk dan eerst naar de software.

  Stappen om je laptop sneller te maken:

  1. Ruim je systeemschijf op
  2. Verwijder overbodige programma’s
  3. Gebruik schoonmaaksoftware
  4. Gebruik een adblocker
  5. Breid het werkgeheugen uit
  6. Vervang je harde schijf

Accuduur verlengen: 6 tips

De accu van een laptop heeft een beperkte levensduur. Na geleidelijk verlies van vermogen (capaciteit) raken accu’s na verloop van tijd onbruikbaar. Gaat je accu te snel leeg, maar kan je laptop nog 3 jaar mee? Overweeg dan een nieuwe accu.

Hoe lang het duurt voordat de accu leeg is, hangt af van je gebruik. Maar hoe kun je de accuduur van je laptop verlengen?

 1. Gebruik de spaarstand.
 2. Vermijd volledige ontlading.
 3. Berg nooit een volle accu op.
 4. Kalibreer de accu.
 5. Vervang je accu.

Hoe deel je bestanden?

Bestanden zijn op verschillende manieren te delen met meerdere personen of computers. Maak je gebruik van Windows? Dan kun je een thuisgroep instellen. In een thuisgroep deel je bestanden met leden van de groep. Om bestanden te delen moeten computers in hetzelfde netwerk zitten en aanstaan. Gebruik je een computer van Apple? Dan is bestanden delen via een thuisgroep niet eenvoudig. Maak in dit geval gebruik van een netwerkschijf of de cloud.

Met een netwerkschijf sluit je een harde schijf aan op je router of wifi-netwerk. Je bepaalt zelf welke gebruikers de bestanden kunnen zien met een wachtwoord. In de cloud zet je bestanden zodat je er vanaf elke locatie of computer bij kunt. Hiervoor heb je wel een internetverbinding nodig. Of deel bestanden via een usb-stick.

Problemen oplossen

Een kapotte laptop is al vervelend genoeg. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk weer gebruikmaken van je laptop. Vraag jezelf daarom het volgende af:

 1. Is het een hardwareprobleem of een softwareprobleem?
 2. Laat je de laptop maken of koop je een nieuwe?
 3. Repareer je de laptop zelf of laat je hem repareren?
 4. Neem je originele of imitatie-onderdelen?
 5. Waar laat je de laptop repareren?

Je laptop afdanken

Laptops bevatten schadelijke stoffen waardoor je ze niet zomaar bij het huisvuil kunt zetten. Maar wat doe je er dan mee?

Verkoop je een laptop op een veilingwebsite of in een tweedehandswinkel. Zelfs kapotte laptops kunnen geld opleveren. Of geef je laptop weg aan familie, vrienden of een kringloopwinkel. Wil je de laptop echt weggooien? Lever hem dan in bij de milieustraat of de winkel waar je hem hebt gekocht. Maak wel een back-up van je gegevens. Wis vervolgens alle gegevens die nog op de laptop staan. Zet je laptop dan terug naar fabrieksinstellingen en wis de harde schijf.

Het beste uit de cloud

Vrijwel iedereen werkt tegenwoordig in de cloud. Je kunt er natuurlijk je bestanden in opslaan, maar inmiddels kun je er ook terecht voor veel computertaken. Er is overal wel een clouddienst voor. Denk bijvoorbeeld aan Dropbox voor het opslaan van je documenten, tekstverwerken met Google Drive, muziek luisteren met Spotify en foto’s en video’s bewerken met Youtube of Google Foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *