5 tips om alles uit je mobiele accu te halen

Tip 01: Accutechniek

Accu’s voorzien mobiele apparaten van energie, zodat je een notebook, smartphone of tablet ook zonder voedingsadapter kunt gebruiken. Wel zo handig voor onderweg! Allereerst is de gebruikte accutechniek een zeer bepalende factor voor de kwaliteit en maximale accuduur. Gelukkig zijn er nog relatief weinig apparaten met de verouderde NiCd- of NiMH-accu’s in omloop. Lees ook: Zo zorg je dat deze apps je batterij niet meer leegslurpen.gsm accu

Deze technieken hebben nog te maken met het zogeheten geheugeneffect. Iedere keer dat je de accu volledig of gedeeltelijk herlaadt, neemt de hoeveelheid opgeslagen energielading af. Verder zijn NiCd- en NiMh-accu’s ook erg gevoelig voor hoge temperaturen. Recente apparaten beschikken over moderne lithium-ion-batterijen. De eigenschappen hiervan zijn veel gunstiger. Zo is er minder sprake van zelfontlading wanneer je het apparaat een tijdje niet gebruikt. Verder is het mogelijk om deze accutechniek in een relatief kleine behuizing te gieten. Om die reden zijn smartphones en tablets tegenwoordig een stuk platter. Tot slot laden deze batterijen sneller op. Controleer bij aanschaf van een mobiel apparaat altijd of er een lithium-ion-batterij (li-ion) is ingebouwd. Dat geldt niet alleen voor laptops, smartphones en tablets, maar zeker ook voor producten als digitale camera’s, bluetooth-speakers en draadloze hoofdtelefoons.

Tip 02: Batterijcapaciteit

Iedere accu is in staat om een hoeveelheid elektrische lading vast te houden, zodat je het apparaat ook onderweg kunt gebruiken. De meeteenheid voor deze elektrische lading drukken fabrikanten uit in milliampère-uur (mAh). Hoe hoger hiervan de waarde, hoe langer het mobiele apparaat meegaat op een enkele acculading. Bij sommige producten kun je bijvoorbeeld kiezen uit meerdere accu’s met een verschillende accucapaciteit. Wanneer je budget het toelaat, kies dan altijd voor de batterij met de hoogste mAh-waarde.

Tip 03: Volledig ontladen?

Veel mensen denken nog altijd dat het voor de levensduur van de accu gunstig is om deze volledig te ontladen voordat je hem weer oplaadt. Deze gedachte is inmiddels sterk achterhaald, want het geldt alleen maar voor bepaalde NiCd- en NiMh-batterijen. Aangezien dergelijke accu’s nauwelijks meer in omloop zijn, mag je deze ‘regel’ vergeten. Moderne lithium-ion-batterijen kun je namelijk op ieder moment opladen, zonder dat er hierdoor sprake is van extra slijtage. Fabrikanten die dergelijke accu’s voor hun producten gebruiken, hebben zelfs een regelsysteem ingebouwd waarbij de lithium-ion-accu in werkelijkheid nooit helemaal leeg raakt. Wanneer je een lithium-ion-batterij helemaal zou ontladen (diepontlading), raakt ie namelijk beschadigd.

Tip 04: Laadcycli

Wanneer je een energielading van een batterij helemaal verbruikt, geldt dat als één laadcyclus. In de praktijk laat je een smartphone bijvoorbeeld tot vijftig procent leeglopen, waarna je het toestel weer aan de lader hangt. Wanneer je de volgende dag precies hetzelfde doet, geldt dat bij elkaar eveneens als één laadcyclus. Meestal zijn er dus meerdere dagen nodig om één laadcyclus te bereiken. Houd er rekening mee dat lithium-ion-batterijen een beperkt aantal laadcycli hebben van bijvoorbeeld vijfhonderd of duizend keer. Probeer daarom te voorkomen dat de batterij onnodig energie verstookt. Je regelt dat bijvoorbeeld door de helderheid van het scherm iets terug te schroeven en een zuinig energiebeheerschema te selecteren. Als het maximaal aantal laadcycli van een batterij is bereikt, zal de gebruikersduur van de accu in raptempo afnemen. Bij de meeste systemen kun je het aantal verbruikte laadcycli opvragen, zoals bij een MacBook of Windows 10-toestel.

Tip 05: Laadcycli Windows

Ben je benieuwd hoeveel laadcycli je Windows 10-apparaat inmiddels heeft afgewerkt? Typ in het zoekvak van Windows Opdrachtprompt en klik met de rechtermuisknop op het juiste zoekresultaat. Kies daarna voor Als administrator uitvoeren. Vervolgens typ je het commando, waarna je drukt op Enter. Windows 10 heeft nu een rapport opgeslagen op je computer of tablet. Open een willekeurige browser en navigeer in de adresbalk naar de juiste locatie om het rapport weer te geven. Vaak is dat C:\WINDOWS\system32\battery-report.html. Achter Cycle Count vind je de gewenste informatie. Houd er rekening mee dat Windows 10 niet voor alle merken accu’s de laadcycli bijhoudt. In dat geval staat er geen waarde ingevuld.

BatteryCare

Helaas geeft Windows 10 niet op iedere notebook en tablet het aantal laadcycli weer. In dat geval is het gratis tooltje BatteryCare een goed alternatief. Hoewel dit programma niet ziet hoeveel laadcycli er in het verleden zijn geweest, lukt het hiermee wel om alle laadcycli vast te leggen vanaf het moment dat je de tool gaat gebruiken. Nuttig voor het geval je een nieuwe laptop gebruikt! Let in de installatiewizard wel even op dat je geen gesponsorde software installeert door het juiste vinkje weg te halen. Dubbelklik na de installatie rechtsonder op het pictogram in het systeemvak. Via Gedetailleerde informatie zie je achter Totaal aantal ontladingen de laadcycli staan. Als je BatteryCare voor het eerst gebruikt, is deze waarde dus nul.

Aanbevolen producten:

BATTERIJ IBM 44V7597 – 3.7V – 2.4Ah 8.9Wh – accu

BATTERIJ LENOVO L14C3K31 – 3.75V – 9600mAh/36Wh – accu

BATTERIJ CLEVO W940BAT-3 – 11.1V – 48Wh – accu

BATTERIJ DELL VVKCY – 11.1V – 66Wh – accu

BATTERIJ DELL 579TY – 11.1V – 37Wh – accu

accu-pc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *