Waarom een accu / batterij in de vriezer leggen

Door: Marco Schuurman

Warmte is niet goed voor accu’s en batterijen en koude plekken zijn beter. Als uw accu steeds korter meegaat, kunt u deze eens een nachtje in de vriezer leggen. Doe hem in een plastic zakje en vries hem in. Hierna zal hij het een klein tijdje beter doen, al snel zal de accu echter weer terugvallen in zijn oude patroon. Om de accu tijdelijk een oppepper te geven is de invriesmethode dus geschikt, maar een blijvende oplossing is het niet.

Ontdooien van de accu

Het is belangrijk dat u de accu na het plaatsen in de vriezer even laat ontdooien. Voor de zekerheid kunt u deze 12 uur laten ontdooien, zodat de accu weer op normale kamertemperatuur is. Als u vervolgens de accu in uw apparaat stopt, is de kans aanwezig dat deze tijdelijk weer iets beter gaat werken. Het effect duurt meestal enkele weken, maar er zijn ook gevallen bekend van accu’s die het weer volledig deden. Ga hier echter niet vanuit, want in vrijwel alle gevallen is er maar één echte oplossing: het kopen van een nieuwe accu.

Koelkast of vriezer?

Er wordt ook gespeculeerd dat de accu in de koelkast dient te worden gelegd om deze truc uit te voeren. Dit is een fabel, want de temperatuur in de koelkast is niet laag genoeg om hetzelfde effect te hebben op de accu als de vriezer. Wel kan de koelkast dienen als een goede opslagplaats voor uw accu, omdat deze apparatuur het langst meegaat wanneer het bewaard wordt op een koude plek. Zorg er ook in dit geval voor dat u de accu bewaart in een plastic zakje, zodat deze afgesloten is van andere producten in de koelkast.

Accu langer mee

Naast de vriezer- en koelkastmethode is het voor de levensduur van uw accu of batterij belangrijk om er goed mee om te gaan in het dagelijks gebruik. Zorg er daarom voor dat u uw apparaat pas opnieuw oplaadt als de batterij helemaal leeg is. Zo doet u het langst met uw batterij en geeft u uw accu de beste behandeling. Dit geldt voor alle apparatuur waarbij gewerkt wordt met een batterij en/ of accu op Nikkel basis. Tegenwoordig bevatten veel (smartphone)batterijen Lithium en bij dit soort batterijen werkt het net even anders. Hier is het niet nodig om pas op te laden wanneer de batterij helemaal leeg is. Wanneer uw batterij tussen de 20% en 80% zit kunt u deze prima opladen zonder dat de batterij lui wordt. Let er echter wel op dat u de batterij niet langer in de oplader laat zitten dan nodig!

Aanbevolen producten:

BATTERIJ LENOVO L11N3P51 – 11.1V – 47wh/4.25Ah – accu

BATTERIJ TOSHIBA PA3793U-1BRS – 4400 – 5200mAh – 10.8 Volt (11.1 Volt compatible) – accu

BATTERIJ GETAC BP3S3P2900-2 – 10.8V – 8700MAH/94WH – accu

BATTERIJ TOSHIBA PA5026U – 11.1 Volt (10.8 Volt compatible) – 67wh/5700mAh – accu

BATTERIJ HP HS03 – 11.1V (not compatible with14.8V and 14.4V – 31WH – accu

 

accu-pc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *