Tips voor een gezonde smartphone batterij: vaak opladen of eerst laten leeglopen?

Op deze pagina vind je tips om de batterij van je smartphone beter te onderhouden. Veel smartphonegebruikers hebben vragen over wat je wel en juist niet mag doen.

gsm accu

Er zijn ook heel wat misvattingen over de batterij die in een smartphone zit. Lees verder om te ontdekken hoe je de batterij in jouw smartphone kan beschermen!

Veel gestelde vragen over de batterij in een iPhone, iPad of Android-smartphone:

-Moet je de batterij eerst helemaal opladen voor je een nieuwe smartphone gebruikt?
-Moet je de batterij in een smartphone af en toe helemaal laten leeglopen? Of juist niet?
-Moet je de batterij altijd helemaal opladen voor je de smartphone weer gebruikt?
-Mag je een batterij heel vaak een beetje opladen? Of is dat slecht voor de batterij van je smartphone?
-Kan je minder batterijcycli gebruiken door anders op te laden en zo de batterijcapaciteit langer behouden?

We geven het antwoord op al deze vragen in dit artikel! Maar alvast deze belangrijke informatie:

Bij normaal gebruik kan je een lange tijd op je batterij rekenen. Onderstaande tips moet je dus vooral als extra advies beschouwen. Er is meestal geen reden tot ongerustheid over de batterij van je smartphone, als je deze regelmatig gebruikt en normaal oplaadt met kwalitatieve laders.

Ontevreden over je batterijduur? Dan is de kans groot dat dit door het gebruik van je toestel komt en niet door de batterij zelf. Lees onderstaande tips, maar onderzoek ook welke apps of diensten op je toestel veel van je batterij vragen!

 1. MOET JE DE BATTERIJ VAN EEN NIEUWE SMARTPHONE EERST HELEMAAL OPLADEN? MOET DE BATTERIJ NIET EERST 12 UUR OPLADEN? BESCHADIG JE DE BATTERIJ ALS JE DAT NIET DOET?

Nee, je moet een nieuwe smartphone niet eerst helemaal opladen.

Vroeger had een gsm een nikkel-cadmium batterij met een batterijgeheugen. Het lange opladen diende om dat geheugen zo groot mogelijk te maken voor de batterij intensief werd gebruikt. Nu worden er andere batterijen gebruikt in smartphones: lithium-ion-batterijen. Dit nieuwe type accu heeft geen batterijgeheugen en moet dus ook niet eerst lang opgeladen worden. Je kan het toestel gewoon meteen opstarten.

 2. MOET IK DE BATTERIJ ZO LEEG MOGELIJK LATEN LOPEN EN DAN PAS WEER OPLADEN? MOET IK DE BATTERIJ ZO WEINIG MOGELIJK AAN DE OPLADER LEGGEN?

Nee! Ook dit is niet nodig om de batterij in je smartphone te onderhouden. Integendeel: als je dit regelmatig doet, breng je de batterij zelfs wat schade toe. Een lithium-ion batterij blijft het langste ‘gezond’ als je hem nooit helemaal laat leeglopen of nooit helemaal laat opladen.

Het is beter om de batterij regelmatig een stukje op te laden en dan weer van de stroom te halen. Bijvoorbeeld: je batterij elke keer opladen van 40% tot 90%. Je batterij altijd lven de 50% opgeladen houden, is een goed idee. Maar de batterij elke keer helemaal opladen, is juist slecht.

 3. HUH? IK MOET MIJN BATTERIJ TOCH JUIST ALTIJD HELEMAAL OPLADEN?

Nee, ook dat klopt niet. Een lithium-ion batterij kan niet goed tegen warmte. Als je je smartphone lang laat opladen, ontstaat er veel warmte. Geen zorgen: je lader zorgt ervoor dat er geen oververhitting ontstaat door de laatste 20 procent erg traag op te laden.

Maar de gewoonte om je batterij de hele nacht aan een lader te laten liggen, leer je dus beter af. Dit is op lange termijn een beetje schadelijk voor de batterij van je smartphone. Als je dit toch wil doen, zorg dan voor een koele ondergrond en haal je smartphone uit de case als je een hoesje gebruikt.

 4. IEMAND ZEI ME DAT IK MIJN BATTERIJ MOET ‘KALIBREREN’ DOOR DEZE REGELMATIG HELEMAAL LEEG TE LATEN LOPEN EN DAN WEER OP TE LADEN. IS DAT DAN SLECHT?

Ja, een beetje. Als je dit vaak doet, meer dan 1 keer per maand, kan dit een slechte invloed hebben op de levensduur van je batterij. Toch is het goed om je batterij heel af en toe eens te kalibreren.

Na een tijdje kan de inschatting over de batterijlading wat afwijken van de realiteit. Op je scherm staat nog 10 procent, maar opeens valt je gsm uit, bijvoorbeeld. Je batterij af en toe kalibreren kan dit voorkomen en verhelpen. Dat kalibreren doe je door het toestel tot een paar procent te laten leeglopen, en het dan tot 100 procent weer op te laden. Laat je toestel wel niet langer dan nodig aan de oplader liggen.

 4. KAN HET KWAAD ALS MIJN BATTERIJ HELEMAAL OP IS? IK HEB MIJN SMARTPHONE NIET OP TIJD KUNNEN OPLADEN.

Als je batterij echt helemaal op 0% staat, is dat niet goed. Zet je toestel bij voorkeur uit voor je batterij helemaal op is, en laad het daarna zo snel mogelijk weer op.

Lithium-ion batterijen kunnen onstabiel worden wanneer ze een lange tijd helemaal leeg zijn. Daarom zal een lithium-ion accu zichzelf voorgoed uitschakelen als deze echt helemaal plat is. Geen zorgen: normaal gezien schakelt je smartphone zichzelf op tijd uit om dit te voorkomen.

Maar pas dus op: schakel je een toestel voor een hele tijd uit, dan zorg je beter voor een lading van ongeveer 40 tot 50%. Op deze manier wordt de batterij het best bewaard. Bovendien is deze lading nodig om definitieve uitschakeling van de batterij te voorkomen.

Ook wanneer het toestel uitstaat, verliest de batterij immers heel langzaam zijn lading. Dat gebeurt aan ongeveer 5 tot 10 procent per maand. Als de batterij helemaal leeg is, kan deze zichzelf uitschakelen en moet je deze laten vervangen.

 5. MOET IK ALTIJD DE OFFICIËLE LADER GEBRUIKEN?

Ja en nee. Ja, je moet een goede lader gebruiken die gemaakt is om jouw type toestel op te laden. Nee, dat hoeft niet perse de lader te zijn die je bij het toestel hebt gekregen. Er bestaan hoogwaardige alternatieven. Goedkope laders uit China vermijd je best: deze kunnen schadelijk en gevaarlijk zijn!

Verder is de batterij in je smartphone gemaakt om aan een constante en bepaalde stroomhoeveelheid op te laden. Gebruik dus bijvoorbeeld niet de iPad-lader om je iPhone mee op te laden, tenzij het echt moet. De iPad heeft een veel grotere batterij en daarom ook een sterkere lader.

 6. IK MAG DE BATTERIJ DUS HEEL VAAK EEN KLEIN BEETJE OPLADEN?

Inderdaad. Het is beter om een half uurtje te laden, even op stap te zijn, en dan weer een half uurtje te laden. We moeten dus van de gewoonte af om ‘s ochtends met een volle batterij op te staan, en ‘s avonds met een lege terug te komen.

Het is beter om door de dag heen af en toe een beetje bij te laden. Zo blijft de batterij optimaal boven de 50% lading, en val jij niet zonder lading als je ‘s avonds nog op stap gaat.

 7. MAAR BEN IK NIET ELKE KEER EEN LAADCYCLUS VAN MIJN BATTERIJ KWIJT DAN?

Nee, zo werkt het gelukkig niet. Het klopt dat een batterij na een hoog aantal laadcycli afneemt in capaciteit. Zo kan het dat je na 500 laadcycli nog maar 80% van de originele laadcapaciteit overhoudt.

Maar een laadcyclus staat niet gelijk aan één keer laden. 5 keer voor 20% opladen, staat gelijk aan 1 cyclus. Het maakt voor de cycli dus niet uit dat je vaker een beetje oplaadt, en je doet er geen voordeel mee minder vaak op te laden.

Tip: dit is een link naar een goede externe batterij om je toestel onderweg snel even mee bij te laden (Bol.com) Ik ga nooit meer op stap zonder een externe batterij!

 NOG ENKELE SAMENVATTENDE TIPS:

*Je batterij blijft het gezondst door je smartphone gewoon te gebruiken en af en toe even op te laden.

*De batterij van je smartphone kan niet goed tegen warmte. Gebruik een goede lader zodat laden niet te veel hitte veroorzaakt, leg je toestel niet in de zon en houd je toestel koel in warme landen.

*De batterij werkt het beste met stabiele, consistente stroom. Fast chargen en draadloos opladen zijn erg handig, maar hebben een beperkte negatieve impact op je smartphone-accu.

*Onthoud dat problemen met batterijduur vaker aan gebruik van het toestel liggen in plaats van een defecte batterij. Onderzoek welke apps veel batterij gebruiken voor je je zorgen begint te maken over de batterij zelf.

*Gebruik alleen degelijke laders en USB-kabels. Goedkope accessoires kunnen schade aan de batterij en smartphone toebrengen, en kunnen zelfs gevaarlijk zijn.

Aanbevolen producten:

81Y2432 371-4676 Batterij – Nieuwe accu voor IBM 81Y2432 371-4676

983T2001F Batterij – Nieuwe accu voor Benq 983T2001F

A31N1302 1566-6868 0B110-00240100E Batterij – Nieuwe accu voor ASUS A31N1302 1566-6868 0B110-00240100E

A32-A15 A42-A15 A41-A15 Batterij – Koop MSI A32-A15 laptop batterij

A32-A15 A42-A15 Batterij – Nieuwe accu voor MSI A32-A15 A42-A15

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *