Laptop adapter

Hoe vind ik het merk, de serie en het model van mijn laptop?

Om de passende laptop adapter te vinden dient u eerst het merk van uw laptop te achterhalen. Meestal staat op de klep van de laptop – de achterkant van uw beeldscherm – het logo van het merk. Dit logo komt overeen met een van de bovenstaande logo’s.

Wanneer u het laptop niet op de klep kunt vinden, kunt u de klep openklappen om op de rand onder het beeldscherm te kijken. De merk en de serie staan hier vaak ook aangegeven, zoals Dell InspironAcer Travelmate of HP ENVY.

Op de onderkant van de laptop vindt u in de meeste gevallen een sticker waar ook het merk, de serie en het model op aangegeven staat, zoals HP Pavilion DV6-1020ed. Aan de hand van dit nummer kunt u altijd de juiste laptop accu vinden voor uw laptop.

Kunt u de sticker niet vinden of is deze versleten, dan staat vaak in het accuvak ook nog het exacte type van de laptop. Om dit te kunnen lezen dient u eerst de accu te verwijderen door middel van de schuifjes. Onder de accu vindt u vaak gedetailleerde informatie over welk type laptop u heeft.

Hoe vind ik het partnummer van mijn laptop adapter?

Er is een groot aantal verschillende laptop adapters. Het is van belang dat u de juiste adapter vindt. Elke adapter heeft een model-, spare- of partnummer. Dit nummer is een identificatie aan de hand waarvan u de juiste vervangende adapter kunt vinden.

U vindt dit nummer aan de onderzijde van de laptop adapter, meestal in de linkerbovenhoek. Het kan bestaan uit puur cijfers of uit een cijfer-letter combinatie. Meestal wordt het voorafgegaan door de tekst Replace:, P/N: of Spare:.

LET OP: Sommige laptop adapters met verschillende plug afmetingen hebben identieke part nummers. Let op of uw type laptop op de productpagina genoemd wordt of meet de plug van de laptop adapter op om zeker te zijn dat u de juiste adapter bestelt.

De laptop adapter heeft andere specifcaties dan mijn originele!

Wij hebben een grote database waarin elke laptop en ieder partnummer gekoppeld is aan een passende adapter met een goede capaciteit. U hoeft zich dus niet in te lezen – als u bestelt aan de hand van uw laptop model zit u altijd goed.

Een laptop adapter heeft 4 belangrijke specificaties waarop u moet letten bij het bestellen van een nieuwe, te weten voltage(V), ampèrage (A), wattage (W) en plug afmeting. Het voltage en ampèrage vindt u altijd aan de onderkant van de laptop adapter.

Het voltage, uitgedrukt in V, dient altijd nagenoeg gelijk te zijn aan het voltage van uw originele laptop adapter. Er mag een verschil van ongeveer 10% zitten in voltage. Een 18,5V en 19V adapter zijn dus compatibel met elkaar. Bij een te groot verschil in voltage (bijvoorbeeld 16V en 19V) werkt de laptop adapter waarschijnlijk niet op uw laptop.

De stroomsterkte, uitgedrukt in A (ampere), mag altijd hoger zijn. Een hoger ampèrage is beter, omdat deze de maximale capaciteit van de adapter uitdrukt. Hoe hoger de maximale stroomsterkte van de adapter is, hoe minder snel deze slijt. Adapters met een hogere stroomsterkte (meer ampere) gaan in de regel veel langer mee.

Het wattage, uitgedrukt in W, komt voort uit de spanning en de stroomsterkte. Watt is te berekenen door volt te vermenigvuldigen ampère. U kunt het aantal watt dus uitrekenen door de twee te vermenigvuldigen. Bijvoorbeeld 19 volt en 4,74 ampère is 19 x 4,74 = 90 Watt. Zolang het voltage gelijk is geldt dus dezelfde regel als voor de stroomsterkte, namelijk hoger is beter.

De plug afmeting is de buitenmaat en binnenmaat van de plug die u in de laptop stopt. Deze is zeer belangrijk, indien deze afwijkt past de laptop adapter niet in uw laptop. U kunt de plug opmeten met een schuifmaat. Indien u deze niet heeft, let dan goed op of uw laptop type onderin bij de laptop adapter op de product pagina vermeld staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *