Onderzoek: nieuwe smartphone of smartwatch niet erg in trek bij Nederlander

Volgens een onderzoek van het Nederlandse Telecompaper is slechts 14% van de Nederlanders van plan in de eerste helft van 2018 een nieuwe smartphone kopen. Ook smartwatches doen het nog niet erg goed: slechts 3% overwegen de aanschaf van een slim horloge in de eerste helft van 2018.

Nieuwe smartphones kopen

We schrijven dikwijls over de nieuwste smartphones maar hoe zit het met de intentie om deze daadwerkelijk te kopen? In de eerste helft van 2018 zijn er wel diverse high-end en andere interessante smartphones uitgebracht. Denk aan de Galaxy S9-serie, Nokia 6 (2018), Nokia 7 Plus,  de onlangs aangekondigde Huawei P20-serie met drie toestellen en de Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact.

Om de inkoopintentie uit te zoeken ging Telecompaper aan de slag. Gebaseerd op data verzameld tussen juni 2015 en januari 2018 van de Telecompaper Consumer Insights Panel zijn er enkele interessante cijfers uit het onderzoek gekomen. Deze hebben dus uitsluitend betrekking op de Nederlandse markt. Het is echter niet duidelijk hoeveel mensen precies deelnemen in deze panel en hoe representatief deze is, dus houd hier rekening mee.

Ten eerste over nieuwe smartphones. 14% van de respondenten geven aan in de eerste helft van 2018 een nieuwe smartphone te willen kopen. Dit is een vrij laag percentage. Van deze 14% geeft 10% aan dat zijn of haar smartphone aan vervanging toe is en dat er daarom een nieuw exemplaar wordt aangeschaft. Daarnaast zegt 4% dat ze sowieso een nieuwe smartphone kopen. Van alle antwoorden twijfelt bijna een kwart twijfelt nog of ze een nieuwe smartphone willen aanschaffen. 60% van de mensen gaf aan dat ze nog gewoon bij hun oude smartphone blijven.

Smartwatches: het wil niet vlotten

In Nederland zijn we geen massale fan van smartwatches, in ieder geval niet komend halfjaar. Slechts 3% geeft aan in deze periode een dergelijk slim horloge aan te gaan schaffen. Hiervan doen 2% dit om zijn oude horloge te vervangen. 1% koopt sowieso een nieuwe smartwatch. Dit hoeft dus niet perse een Android Wear of Tizen-horloge te zijn, maar het kan ook om een Apple Watch gaan. 81% geeft aan de komende maanden uberhaupt geen smartwatch aan te schaffen terwijl 12% nog twijfelt. Ter vergelijking: begin 2016 was het percentage dat sowieso geen smartwatch zou kopen 84%, dus hier is een verbetering zichtbaar.

Ten slotte nog wat cijfers over tablets: 6% geeft aan dit halfjaar een nieuwe tablet te gaan kopen. Dit percentage lag vorig jaar nog op 3%. Wat vind jij van deze cijfers? Verrassend of voorspelbaar? Laat het weten in de comments!

Bose 88796 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V

Batterij voor Microsoft Lumia 950 RM-1106 RM-1104 RM-110 McLa

Motorola 82-160955-01 Batterij 2680mAh/9.9Wh 3.7V

Lenovo L14M4P23 Batterij 4050mAh/60Wh 14.8V

Samsung EB-BN920ABE Batterij 3000mah 4.4V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *