IS MIJN ACER ADAPTER KAPOT?

Wanneer uw Acer adapter niet meer goed werkt is dit heel vervelend. In de meeste gevallen kunt u hierdoor niet meer normaal gebruik maken van uw Acer laptop. Hieronder leest u welke stappen u kunt doorlopen om te achterhalen of uw Acer adapter kapot is of dat er mogelijk een ander defect is dat u kunt oplossen. In sommige gevallen kunt u eenvoudig een ander onderdeel vervangen zonder dat u een adapter hoeft aan te schaffen.

Welke melding geeft het besturingssysteem?

Om een goede diagnose te stellen is het belangrijk te kijken welke informatie Windows (of desnoods een ander besturingssysteem) geeft. Dit is meestal de eerste aanwijzing of uw Acer adapter kapot is. Wanneer uw laptop nog aan gaat kunt u rechtsonderin met uw muis over het batterij-icoon voor aanvullende informatie. Sluit de adapter aan en zorg dat de accu in de laptop zit. Meestal geeft Windows één van de volgende meldingen:

Aan netstroom, accu wordt opgeladen
>> Accu en adapter zijn beide in orde

Volledig opgeladen
>> Accu en adapter zijn waarschijnlijk beide in orde

Aan netstroom, accu wordt niet opgeladen
>> Probleem zit meestal in de accu / batterij

% resterend
>> Probleem zit meestal in de Acer adapter

Overweeg de accu te vervangen
>> De accu dient vervangen te worden

Vooral wanneer de laptop alleen een resterend accu percentage aangeeft en ook niet het icoon van een stekker aangeeft is waarschijnlijk de adapter defect. Het icoontje zou namelijk altijd een batterij en een stekker moeten zijn indien de accu geplaatst is en de adapter is aangesloten. Tevens zou de tekst ‘Aan netstroom’ altijd aanwezig moeten zijn zolang de adapter op de laptop is aangesloten. Zo niet, dan is waarschijnlijk uw Acer adapter kapot. U leest hieronder verder hoe u het probleem van de adapter verder vast kunt stellen.

Blijkt uit bovenstaande overzicht dat u een vervangende Acer accu nodig? Kijk dan op onze zustersite accu-pc.nl. Hierop vindt u alle gangbare Acer accu’s voor de goedkoopste prijs online.

Verwijder de accu en test met alleen de adapter

Indien de laptop helemaal niet meer aangaat of de bovenstaande stappen geen uitsluitsel hebben gegeven, kunt u proberen om de laptop op te starten zonder accu. De meest Acer laptops hebben accu’s die eenvoudig te verwijderen zijn uit de laptop. U vindt op de onderzijde van de laptop één of twee schuifjes die u opzij kunt doen waarna u de accu uit de laptop kunt tillen. Verwijder de accu en sluit de adapter aan en kijk of de laptop dan aan gaat. Doet de laptop nog steeds helemaal niks en gaat er ook op de laptop geen enkel lampje branden? Dan is waarschijnlijk uw Acer adapter kapot.

Gaat de laptop zonder accu wel aan dan is niet uw Acer adapter kapot maar blokkeert uw accu waarschijnlijk het systeem en heeft u een vervangende accu nodig. U vindt een accu voor vrijwel ieder Acer laptop model op onze zustersite accu-pc.nl.

Werkt het indicatielampje op de adapter?

De meeste Acer adapter zijn uitgerust met een indicatielampje dat aangeeft of de adapter correct werkt. Dit lampje hoort aan te gaan wanneer u de adapter op de stroom aansluit. Indien dit lampje niet aangaat is de Acer adapter kapot of zit er een defect in de stroomtoevoer. Om de stroomtoevoer als oorzaak uit te sluiten, raden we aan een ander stopcontact en zo mogelijk een ander netsnoer – indien van toepassing – te gebruiken. Veel adapters gebruiken universele netsnoeren, dus u kunt een netsnoer van een andere, werkende adapter uitproberen om te kijken of de adapter dan wel werkt.

Werkt de Acer adapter correct met een ander netsnoer? Dan is waarschijnlijk uw netsnoer defect. Een dergelijk netsnoer kunt u bij een bouwmarkt of electronicazaak krijgen. Zoekt u een netsnoer online? Bij accu-pc.nl kunt u een netsnoer online bestellen.

Gebruik een multimeter

Een multimeter is een apparaat waarmee u de spanning en stroomsterkte van de adapter kunt uitlezen. Hiermee kunt u dus meten of de adapter nog de juiste spanning levert. Bij de meeste Acer adapters is de binnenkant de positieve en de buitenkant van de plug de negatieve pool. U kunt dit ook zien op het label onderop de adapter. Wanneer u de multimeter op de juiste punten van de adapter aansluit zou er een spanning te lezen moeten zijn. De meeste Acer adapters leveren 19 volt belast, wat onbelast vaak ongeveer 19,5 volt zou moeten zijn. Het exacte voltage vindt u terug op het label op de onderkant van de adapter.

Indien u de multimeter juist heeft gebruikt en de adapter geeft geen of een afwijkende spanning dan is de Acer adapter kapot. Indien de adapter een te hoge of te lage spanning geeft raden we u aan de adapter direct weg te gooien en niet meer aan te sluiten op uw laptop. Een onjuiste spanning kan schade aanbrengen aan uw laptop. Indien dit het geval is heeft u een nieuwe Acer adapter nodig.

HP PCA222 633196-001 PS-6221-7 Laptop-oplader

Bose 063404 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V

LG DA-50F25 Laptop-oplader

LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader

ASUS C21N1334 Batterij 38WH 7.6V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *