Waarom wordt jouw laptopadapter heet?

Wanneer jouw laptopadapter een lange tijd achter elkaar hard moet werken, wordt hij warm. Dit kun je vergelijken met hoe warm jij het hebt als je een flink stuk hardloopt. Maar waar komt die hitte vandaan? Is dat gevaarlijk? En wat kun je zelf aan de hitte doen? Dat leggen we je uit in dit artikel.

MacBook_700x200

Waar komt de hitte vandaan?

Om de juiste hoeveelheid spanning aan jouw laptop te geven, zet de laptopadapter de wisselstroom uit het stopcontact om naar gelijkstroom. Dit doet iedere adapter. Dit proces gebeurt in het voedingsgedeelte (het ‘blokje’) van de adapter en hierbij komt warmte vrij.

Is de hoge temperatuur gevaarlijk?

Een adapter mag warm worden, omdat hij ontzettend hard moet werken om de accu van jouw laptop met stroom te vullen. Zolang je het blok van de lader nog in jouw hand kunt houden zonder je vingers te verbranden, is het niet gevaarlijk. Met de stappen hieronder kun je testen of jouw adapter niet te warm wordt. Is het niet het blok, maar de plug van jouw adapter die gloeiend heet is? Of stinkt de laptopadapter wanneer je hem gebruikt? Dat wijst altijd op een serieus defect! Gebruik de lader niet langer en ga voor een nieuwe laptopadapter.

Hoe test je of de adapter niet té warm is?

Een laptopadapter mag alleen maar warm worden wanneer hij zijn best doet. Dus wanneer de lader jouw laptop stroom geeft en tegelijk de laptopaccu oplaadt. Daarna moet de temperatuur snel weer dalen. Je kunt via de volgende 4 stappen testen of de laptoplader snel genoeg afkoelt:

  1. Sluit de adapter aan op jouw laptop.
  2. Laat jouw laptop volledig opladen. Je mag hem in de tussentijd gewoon gebruiken.
  3. Zet je laptop nu uit zodat hij geen stroom meer vraagt van de adapter. Laat de adapter gewoon zitten.
  4. Wacht een halfuurtje. Hierna moet de temperatuur flink gedaald zijn.

Blijft de adapter heet? En is hij zelfs na een paar uren nog niet op kamertemperatuur? Dan is de lader gevaarlijk en doe je er goed aan om een nieuwe laptopadapter te kopen.

Hoe zorg je dat de temperatuur minder snel stijgt?

Met deze tips wordt je adapter niet zo heet en gaat hij dus langer mee:

  • Laat de adapter niet in het stopcontact zitten wanneer je hem niet gebruikt.
  • Leg de lader op een koele vloer wanneer je merkt dat hij erg warm is.
  • Zorg dat je laptopadapter vrij ligt. Dek hem nooit af met een kussen of deken bijvoorbeeld, want hierdoor stijgt de temperatuur veel gemakkelijker.

Heb jij een nieuwe oplader nodig? Bij ons vind je makkelijk en snel een nieuwe laptopadapter.

Samsung A3514_DPN Laptop-oplader

Acer AP14A8M Batterij 5910mAh/22.46wh 3.8V

ACER ADP-18TB 2-515-5305 R33030 Laptop-oplader

Acer ADP-135KB PA-113-05 Laptop-oplader

HP 504965-001 Laptop-oplader