Je laptop opschonen: fris weer aan het werk

Een tijdje geleden deelden we tips om jouw computer goed achter te laten tijdens je vakantie. Nu loopt het vakantieseizoen ten einde en mogen we weer aan de bak. Het perfecte moment om jouw laptop eens goed onder handen te nemen. Zo maak je een frisse start.

Stofvrij en schoonmaken van je computer

Begin bij de buitenkant van je computer. Maak het scherm eens schoon, of houd een grote schoonmaak van jouw toetsenbord bijvoorbeeld. Bovendien produceren desktops en laptops hitte. Elke computer heeft één of meerdere ventilatoren die er voor zorgen dat alle componenten koel blijven en optimaal werken. De ventilatoren blazen de hete lucht uit je laptop door de ventilatieroosters. Het nadeel hiervan is dat er ook gemakkelijk stof in de laptop kan komen. Om dit te voorkomen kun je het beste je laptop altijd op een vlakke, harde ondergrond plaatsen en bijvoorbeeld niet op de bank. Zo blijven de ventilatierooster open en kan de hitte weg. Zorg ervoor dat je de laptop regelmatig schoonmaakt, bijvoorbeeld met een busje perslucht.

Overbodige programma’s en bestanden verwijderen

Oude programma’s nemen geheugen in beslag. Zonde van de ruimte. Tijd dus om de laadjes van je computer eens onder de loep te nemen. Verwijder dubbele data en oude versies van documenten die niet meer nodig zijn. Gratis programma’s als CloneSpy of AntiTwin sporen gegevens op die meerdere keren op het systeem staan.  Zijn er bestanden die je niet vaak nodig hebt? Verplaats ze naar een externe harde schijf, USB-stick of CD-rom bijvoorbeeld. Kijk ook de tijdelijke bestanden of ‘temporary files’ eens na. Deze bestanden worden automatisch opgeslagen tijdens het surfen, maar je hebt ze waarschijnlijk niet meer nodig.

Verwijder de cookies en internetbestanden

Ook de cookies, internetbestanden en geschiedenis van je internetbrowser kun je verwijderen. Deze bestanden slaan jouw surfgedrag op en nemen onnodige ruimte in op jouw harde schijf. Het enige voordeel van deze data is dat websites sneller geladen worden en dat online formulieren al gedeeltelijk ingevuld worden. Binnen de browserinstellingen kun je er voor kiezen om de bestanden te verwijderen. Je kunt ook de opgeslagen wachtwoorden wissen. Dit bespaart ruimte en zorgt er voor dat cybercriminelen je inloggegevens niet eenvoudig kunnen uitlezen.

Verbeter je beveiliging

Kies voor een goede beveiliging, van Panda of G-Data bijvoorbeeld. Download en installeer ook altijd de nieuwste updates van je virusbeveiliging, zodat deze up-to-date blijft. Surf ook altijd met een firewall. G-Data geeft op haar website nog veel meer informatie hoe je jouw computer zo goed mogelijk beveiligt tegen schadelijke invloeden van buiten af. Van een degelijke bodyguard voor jouw  desktop of laptop heb je veel plezier.

Overweeg een hardware uitbreiding

De start van een nieuw werkseizoen is het ideale moment om een hardware upgrade te overwegen. Zo zorg je ervoor dat je sneller kunt werken met je laptop. Dit zorgt voor minder irritaties en stress op de werkvloer tussen jou en jouw computer. Vergroot het werkgeheugenbijvoorbeeld, of ga voor een snelle SSD.

Msi BTY-L76 Batterij 5400MAH 11.1V

Lenovo L14M2P21 Batterij 3900mAh/30Wh 7.4V

Apple A1337 A1315 A1219 Batterij 5400mAh 3.7V

ASUS A31N1519 Batterij 2900mAh 11.25V

Acer AP14A8M Batterij 5910mAh/22.46wh 3.8V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *