Je batterijduur verlengen doe je met deze 7 tips

Niemand zit te wachten op een lege telefoon. De batterijduur verlengen van je smartphone kan echter ook zonder allerlei extra accessoires en speciale apps. Smartphone.nl zet hiervoor zeven handige tips op een rijtje.

De meeste smartphones houden het tegenwoordig net een dag uit bij normaal gebruik. Als je hem ’s nachts vergeet op te laden heb je al snel een probleem de volgende dag. Er zijn natuurlijk altijd extra (batterij-)accessoires die je hiermee uit de brand kunnen helpen, en oplaadkabels die je ook in de aansteker van je auto kunt aansluiten. Voorkomen is echter beter dan genezen. Een te snel compleet leeggelopen batterij voorkom je met de volgende zeven tips.

1. Schroef de helderheid terug

Je batterijduur verlengen gaat het snelst als je het scherm van je telefoon niet zo helder laat schijnen. De meeste telefoons hebben de mogelijkheid om de helderheid automatisch aan te passen, maar dit raden wij eigenlijk af. Deze functie kost al wat kostbare accucapaciteit natuurlijk en het scherm is eerder feller dan nodig dan andersom.

De meeste smartphones hebben sowieso een handige slider voor je helderheid, die je snel vanuit je homescherm kunt benaderen. Als je die eenmaal weet te vinden,  kun je de helderheid uitsluitend opschroeven als jij vindt dat dat nodig is.

2. Wifi, gps en je bluetooth: weg ermee

Bij de meeste smartphones wordt er constant gezocht naar andere wifi-netwerken en staat soms zelfs de bluetooth automatisch aan door sommige apps. Let hierop. Zet je wifi gewoon uit als je toch niet in de buurt bent van een bruikbaar wifi-netwerk en bluetooth heb je alleen nodig als je verbinding wilt maken met andere apparaten.

Gps is een iets ander verhaal. Deze functie verbruikt natuurlijk ook wat van de energie in je accu als een app je locatie nodig heeft, maar dit via gps laten gebeuren is doorgaans zuiniger dan over het 3g-netwerk of wifi. Bekijk daarom goed welke apps onnodig gebruikmaken van gps, zodat je smartphone alleen naar satellieten zoekt als dat nodig is.

3. Laat je smartphone minder pushen en fetchen

Veel apps ontvangen updates via push-notificaties – die bovenin je beeld verschijnen – of op vooraf ingestelde tijdsintervallen. Dat wordt fetchen genoemd. Je raadt het al: hoe vaker dit gebeurt, hoe sneller je accu leeg is. Bekijk daarom goed welke apps aan pushen en fetchen doen. Als dit überhaupt nodig is, kun je er eventueel nog voor kiezen om dat fetchen minder vaak te laten gebeuren.

4. Sluit overbodige openstaande apps

Veel apps voeren op de achtergrond nog dingen uit: Facebook is daar een goed voorbeeld van. Deze apps handmatig afsluiten kan daarom helpen met het verlengen van je accuduur. Sommige apps werken echter niet naar behoren als je dit doet, en starten alsnog opnieuw op. Dit moet je dus per app bepalen.

Deze tip is overigens vooral van toepassing op Android-toestellen. iPhones en Windows Phones bieden niet eens een snelle manier om alle openstaande apps in een klap te sluiten, omdat het besturingssysteem op multitasking is ingericht. Op Android zijn openstaande apps wel met één tik te sluiten. Dit menu roep je op door de homeknop lang in te drukken.

5. Herstart je smartphone af en toe

Je smartphone is eigenlijk net een kleine pc. Je accuduur verlengen gaat daarom ook weleens een stuk beter als je je toestel zo nu en dan opnieuw opstart. Vastlopende apps worden dan weer helemaal ververst en kleine foutjes in je geheugen kunnen eveneens worden verholpen.  Meestal merk je niets van die kleine foutjes in het geheugen, maar ze kunnen toch van invloed zijn op de levensduur van je accu.

6. Houd de boel koel

Hoe warmer een smartphone is, hoe sneller de accu leegloopt. Dit is niet omdat je telefoon meer stroom verbruikt, om koel te blijven bijvoorbeeld, maar er is wel een reden voor die warmte. Waarschijnlijk wordt  je smartphone ergens door belast en hoe harder hij werkt, hoe eerder hij moet worden opgeladen. Het is daarom verstandig om je toestel even te laten rusten als hij begint te zweten van inspanning.

7. Een laatste toevlucht: de vliegtuigmodus

Als je je smartphone even helemaal niet nodig hebt en toch niet bereikbaar wil zijn, moet je hem altijd in vliegtuigmodus zetten. Het in stand houden van een mobiele verbinding is immers een van de dingen die de meeste energie kost. Je bent dan echter wel volledig onbereikbaar, via je telefoon noch je 3g-netwerk. Dit is daarom alleen een tip voor zeer sporadische omstandige, en daardoor de minst bruikbare van de zeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *