Samsung Galaxy S9 kan nu al stock Android draaien dankzij Project Treble

De net uitgebrachte Samsung Galaxy S9 kan dankzij Project Treble nu al stock Android draaien. Een aantal ontwikkelaars van XDA-Developers hebben dit voor elkaar gekregen. Door Treble werken de basisfunctionaliteiten zoals Wi-Fi, Bluetooth, camera al meteen zonder aanpassingen te doen.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Project Treble

Voor veel mensen is het een utopie: stock Android draaien op elk toestel wat je maar wilt. Met Project Treble komt deze droom al iets dichterbij. De Samsung Galaxy S9 is nog maar net uitgebracht maar draait nu al op stock Android. Stock Android is de basis van Android die Google uitbrengt. Vervolgens zullen fabrikanten (inclusief Google) hierop wijzigingen doen en features toevoegen en daarna de update uitbrengen. Voor veel mensen is stock Android het mooiste wat er is, voor anderen is het helemaal niks.

Voor die eerste groep mensen is er goed nieuws. Dankzij Project Treble kan er veel gemakkelijker stock Android op smartphones worden geïnstalleerd dan voorheen. Sinds de S9 de eerste Samsung is met standaard Android 8.0 Oreo en dus met Project Treble moet komen kan hier gebruik van worden gemaakt. Eerder werd al duidelijk dat de S8 niet over Project Treble zal beschikken.

Met Project Treble wordt de toestel-specifieke laag (de zogenoemde ‘vendor laag’) losgetrokken van Android zelf. Deze hoeft dus niet eerst aangepast te worden voordat er een update van Android kan worden geïnstalleerd.

Hierboven zie je screenshots van een gebruiker die de openbare code van Android Oreo heeft gepakt en deze de praat heeft gekregen op zijn S9. Dit was op een Europees exemplaar met een Exynos processor. XDA-Developers meldt dat de bootloader van de Exynos processor al te ontgrendelen is. Dit is nog niet het geval op de Snapdragon 845, waarmee Amerikaanse S9’ens zijn uitgerust.

Functionaliteiten zoals Wi-Fi, Bluetooth, NFC, vingerafdrukscanner, camera en mobiele data werken allemaal op deze rom. In vergelijking met de enige stock Android rom die voor de S8 beschikbaar was, is dit al een enorme verbetering. Android 8.1 Oreo werkt nog niet op de S9 door enkele bugs, vandaar dat er 8.0 moest worden gebruikt met een iets oudere veiligheidsupdate. Deze bugs kunnen worden opgelost voor toekomstige custom roms.

Ook goed om te weten is dat features zoals de irisscanner van de S9 niet standaard worden ondersteund in stock Android. Hier zullen custom roms dan rekening moeten mee gaan houden. Samen met de kernel code die Samsung van de S9 zal gaan vrijgeven zal de ontwikkeling van stock Android voor de S9 dus een stuk vlotter verlopen!

HP 776622-001 Batterij

Sony ACDP-100D01 Laptop-oplader

Toshiba PA5163U-1BRS Batterij

MSI ADP-120MH-D Laptop-oplader

Asus A32N1405 Batterij 56WH 10.8V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *