Laptop accu laadt niet op. Hoe kan dit?

Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer de accu van de laptop niet laadt is het goed mogelijk dat de laptop accu defect is. De laptop zal de batterij dan waarschijnlijk ook niet meer herkennen.

Wanneer je er zeker van bent dat jouw laptop accu stuk is kan je kijken of er nog garantie op zit. Mocht dit niet het geval zijn dan is het aan te raden een nieuwe accu aan te schaffen. Let er bij het controleren van de laptop accu ook goed op dat de contactpunten niet verbogen of vervuild zijn. Ook dit kan soms nog wel eens veroorzaken dat de accu van de laptop niet laadt.

Wanneer je er niet zeker van bent dat je accu stuk is, dan kun je dit testen door eenzelfde accu in je laptop te plaatsen. Laad de accu dan wel op, zodat je kunt vaststellen of de andere accu defect is. Mocht je niet in bezit zijn van een tweede accu, dan kun je testen of het je accu of adapter is die defect is door enkel op netstroom te werken. Je neemt de accu dan uit de laptop en kijkt of de laptop blijft werken op netstroom. Wanneer dit niet het geval is, dan kan je concluderen dat de adapter defect is. Wanneer de adapter defect is zal deze de accu van de laptop immers niet opladen.

Je accu laadt niet op terwijl je netjes de adapter hebt aangesloten. Wat is er aan de hand, waarom werkt het niet en hoe los je het op? Tussen het stopcontact en je accu zit een hoop elektronica dat roet in het eten kan gooien. Je vindt hieronder een aantal mogelijke oplossingen.

Is je adapter goed aangesloten?
Je accu laadt niet op zonder stroom.. Het klinkt misschien stom,  maar je zult niet de eerste zijn die de adapter wel aansluit op de laptop maar vergeet de stekker in het stopcontact te doen. Controleer dus of de stekker in het stopcontact zit, maar ook of de kabel van het stopcontact naar je adapter goed in de adapter zit.

Kabelbreuk of kortsluiting
Beweeg de kabel van je adapter om te kijken of er kabelbreuk zit in de kabel. Gaat het lampje op je laptop tijdens het bewegen van de kabel af en toe even aan dan wordt het tijd om je adapter te vervangen. Ook kan het zijn dat er kortsluiting is ontstaan in de adapter. Vaak kun je dit eenvoudig achterhalen door te ruiken aan de adapter. Ruik deze naar verbrand plastic, dan is er waarschijnlijk kortsluiting opgetreden in de adapter.

Controleer de connector van je adapter
Wanneer je de laptop adapter aansluit, zou deze goed moeten aansluiten op je laptop. Kun je de connector veel bewegen en zit deze los dan kan het zijn dat de aansluiting op je laptop, de zogenaamde DC jack, niet meer goed vast zit op het moerbord. Hierdoor kan de connector de stroom niet meer doorgeven aan je laptop waardoor je accu dus niet meer oplaadt. In dat geval kun je de laptop afgeven bij een computerwinkel voor reparatie. Meestal kost een dergelijke reparatie rond de 100 euro.

Laadcircuit
Als de bovenstaande punten geen oplossing geven, is de kans groot dat het laadcircuit in je laptop defect is. Je laptop werkt dan vaak wel op de adapter, maar je accu laadt niet op. Ook in dat geval is het verstandig om je laptop in te leveren voor reparatie.

HP 504966-001 TFX0220D5WA Laptop-oplader

Lenovo L11C2P32 Batterij 6340mAh/2-Cells 3.7V

HP PCA222 633196-001 PS-6221-7 Laptop-oplader

Philips HF12 Laptop-oplader

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8 Batterij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *