Rechter: gebruik smartphone in autohouder mag onderweg

De wet moet duidelijk zijn en wanneer dat niet zo is kun je een straf of bekeuring aanvechten voor de rechter. Dit deed een automobilist die een boete had gekregen voor het bedienen van zijn toestel terwijl deze in een houder zat.

De wet

Het wetboek zegt dat je je mobiele telefoon niet mag vasthouden (handheld bellen) als je een auto bestuurt. Je mag wel de telefoon bedienen (handsfree) via het dashboard, mits je dat voor het rijden hebt ingesteld. Je mag wel handheld bellen als je met de auto stil (file of stoplicht) of geparkeerd staat. Blijkbaar is in deze beschrijving nog wat ruimte want een automobilist kreeg een boete voor het bedienen van zijn telefoon in de auto. Dat klinkt logisch maar de telefoon zat in de houder op het dashboard en de automobilist had hem niet in de hand. Toch kreeg deze meneer een boete en daar was hij het niet mee eens en hij liet het voor de rechter komen.

Het Openbaar Ministerie wilde van het hof een principiële uitspraak over het gebruik van de smartphone in een houder. Daarbij wil het OM dat het Hof de uitspraak doet dat deze manier van een smartphone gebruiken ook onder de huidige regels valt. Zo zou er voor toekomstige gevallen geen discussie meer zijn. Helaas voor het OM wil het Hof dit verzoek niet inwilligen. Het stelt dat er in de wet expliciet is gekozen voor het verbieden van het vasthouden van de telefoon in de auto. Wil men dat uitbreiden met het aanraken/bedienen wanneer deze in een houder zit? Dan moet men de wet aanpassen.

Gevaarlijk

Zonder op de stoel van het Hof te gaan zitten, het gebruik van een telefoon in de auto is gevaarlijk. Dat is bewezen in diverse onderzoeken. Niet alleen het gebruik van een telefoon in de auto is gevaarlijk ook het eten en drinken of iets uit het dashboard pakken kan de kans op een ongeluk verdubbelen.

MSI BTY-M6F Batterij 4640mAh/52.89WH 11.4V

ASUS C32-N750 Batterij 69Wh 11.1V

Lenovo 45N1025 45N1024 Batterij

Motorola GK40 Batterij 2200mAh 3.8V

Clevo N150BAT-6 Batterij 62Wh 11.1V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *