De geschiedenis van de radio

Radio is van oorsprong een vorm van draadloze telecommunicatie, waarbij een radiozender boodschappen verspreidt in de vorm van radiogolven. Het signaal werd dan ontvangen met het radiotoestel. Tegenwoordig noemen we ieder kanaal waarlangs wordt uitgezonden radio, ongeacht de techniek daarbij.

In 1895 wilde Nikola Tesla al als eerste een demonstratie geven om elektrische signalen over een grote afstand te versturen. Helaas kon dit experiment niet doorgaan, omdat zijn werkruimte vlam vatte. In dat jaar lukte het Guglielmo Marconi wel om als eerste een radioverbinding van enkele kilometers maken met een zelfgemaakte zender en ontvangeer. Ongeveer in diezelfde tijd deed Alexander Stepanovitsj Popov precies hetzelfde. Marconi zijn werk werd in Italië helemaal niet op prijs gesteld en daarom besloot hij naar Engeland te gaan. Daar wist hij zijn werk te verbeteren en kon hij zelfs een bericht over de Atlantische Oceaan sturen. Nu zou je denken dat één van hun de uitvinder van de radio was, maar dit was niet zo gemakkelijk. Voor de radio heb je namelijk een zender en ontvanger nodig en die bestaan weer uit verschillende onderdelen. Uiteindelijk heeft toch Tesla patent gekregen op de uitvinding van de radio en niet Marconi, omdat er gesteld werd dat Marconi het idee van Tesla had.

Tegenwoordig wordt helemaal niet meer bij die techniek nagedacht en is het luisteren naar de radio voor ons zeer gewoon, in de radio naar 3FM luisteren of naar een andere radiozender. Maar ook heb je nu zelfs verschillende platformen waar bijna alle radiostations opstaan. Een voorbeeld hiervan is Radioguide, je kan hier een muziekzender uitzoeken op genre, maar ook kun je hier gemakkelijk naar je favoriete radiostation luisteren. Met één druk op de knop komt er muziek uit je tablet, computer, smartphone en je radiotoestel, hoe dit gebeurt daar denken we niet meer zo bij na.

Bose 063404 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V

Motorola FX30 Batterij 2810mAh 3.8V

ASUS C41-N550 Batterij 4000mAh/59Wh 15V

Sony 149311714 Laptop-oplader

Nintendo WUP-012 Batterij 1500mAh 3.7V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *