Computer kopen – Waar moet je op letten?

De computer is inmiddels ondenkbaar in de Nederlandse samenleving, de gemiddelde Nederlander besteedt brengt dan ook elke dag wat tijd door achter de PC. Het kopen van een computer is dus iets waar je goed over na moet denken, wij zetten hier alvast even een aantal dingen voor je op een rijtje.

Nieuw vs. Tweedehands

Veel mensen kiezen bij de aanschaf van een computer voor een nieuwe computer. Niet helemaal verrassend, aangezien je dan een bepaalde zekerheid hebt over de kwaliteit van je computer. Toch is het aanschaffen van een tweedehands computer ook een goede optie. Over het algemeen krijg je namelijk een computer met veel betere specificaties, voor dezelfde prijs. Toch blijft het hier wel oppassen, met het oog op de staat van de computer. Het laatste wat je natuurlijk wilt, is het aanschaffen van een computer die er eigenlijk toch niet zo goed voor staat als je op het eerste gezicht dacht. Maak daarom duidelijke afspraken met de verkoper en vraag of je de computer even bij hem thuis mag testen. Verder is het aan te raden om iemand in te schakelen met veel verstand van computers, die je een beetje op weg kan helpen.

Wat voor computer zoek ik?

De eerste afweging die je hierbij moet maken is het verschil tussen een desktop en een laptop. Het voordeel van een laptop tegenover een desktop is het feit dat je deze eenvoudig kunt meenemen, overal heb je toegang tot je computer, in plaats van een desktop die je op je bureau hebt staan. Een nadeel is wel dat laptops over het algemeen duurder zijn, voor dezelfde specificaties betaal je een stuk meer dan bij een desktop.

Het is natuurlijk de vraag of je qua techniek het nieuwste van het nieuwste nodig hebt. Ga je de computer enkel gebruiken voor een beetje internetten, tekstverwerken en filmpjes kijken, dan heb je uiteraard niet hetzelfde nodig, als iemand die zijn computer wil gebruiken voor het spelen van games en bewerken van video’s. Hierop is dan ook je budget aan te passen.

Indien je voor een desktop gaat, kun je kiezen voor een vooraf ingestelde PC of er zelf eentje samenstellen. Ook hierbij is het vooral de vraag wat je eigen voorkeur is. Stel je zelf een PC samen, dan kun je de PC precies afstellen op je eigen wensen, kiezen voor een al bestaand systeem is echter weer een stuk simpeler. Ook is hierbij de garantie vaak beter en vooral gemakkelijker te regelen.

Hulpvolle sites

Er zijn verschillende sites te vinden, die zich verder bezig houden met dit onderwerp. Misschien wel een van de bekendste sites in Nederland op dit gebied is accu-pc.nl. Op deze site is veel informatie te vinden over de verschillende computertermen en ook het laatste nieuws rond computers is hier te vinden. Misschien nog wel handiger is de Best-Buy Guide die zij maandelijks samenstellen. Verschillende gebruikers van de site discussiëren over de verschillende componenten van een PC en komen uiteindelijk tot een evenwichtig systeem. De Best-Buy Guides is er in verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld de Basisnotebook en de Gaming PC.

Acer PA-1131-16 Laptop-oplader

Clevo A15-200P1A Laptop-oplader

ASUS PA-1650 90-N6APW2000 Laptop-oplader

Bose 063404 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V

DELL 4GVGH Batterij 84Wh 11.4V

LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *