What to do: Een nieuwe telefoon kopen of repareren?

Aangezien één op de vijf smartphone gebruikers rondloopt met een kapotte telefoon, zijn we bij The Phonelab niet verbaasd hoe vaak telefoons stuk gaan. Telefoons zijn kwetsbaar en dit zal niet veranderen met de nieuwe Note 8 of iPhone X.

Je scherm zit vol met barsten en de batterij is binnen no-time leeg. Je begint je af te vragen wat wijsheid is. Laat ik hem repareren of koop ik een nieuw toestel? Het verschil is een snelle rekensom voor de een, maar een langere afweging voor de ander.

De belangrijke vraag die je jezelf stelt: is mijn telefoon de reparatie nog wel waard of kan ik net zo goed een nieuw toestel aanschaffen? Het is erg verleidelijk om de nieuwste iPhone of Samsung aan te schaffen. Elk jaar zijn de nieuwste modellen weer net wat beter dan jouw oude telefoon. Een iets betere camera, allerlei technische snufjes en hij ziet er vaak veel vetter uit dan de vorige. Helaas komen deze nieuwe modellen wel met een flink prijskaartje, zo kost de nieuwste iPhone X los €1159.

Om jou op weg te helpen met het nemen van deze beslissing geven wij in dit blog een aantal tips.

Het milieu

Greenpeace verwacht dat we door de snelle omloop en afschrijving van -met name- iPhones in 2018 meer dan 50 Miljoen ton e-waste in omloop hebben. Het jaarlijks aanschaffen van een nieuwe telefoon draagt niet bij aan een wereld met minder verspilling. Hergebruik van telefoons is beter voor het milieu. Een reparatie van de jouwe zorgt er immers voor dat er niet een hele nieuwe hoeft geproduceerd te worden.

Mocht je dus veel geven om die mooie aardkloot van ons, laat jouw telefoon dan gewoon repareren of koop een duurzame telefoon zoals die van het Nederlandse bedrijf genaamd FairPhone.

BKR

Sinds 1 Mei 2017 krijg je een BKR bij de aanschaf van een mobiel abonnement waarbij de toestelwaarde meer dan €250 bedraagt en deze wordt afbetaald per maand. Deze BKR registratie heeft invloed op de aanvraag van een lening of hypotheek. Een duur telefoon abonnement van gemiddeld zo’n €700 is namelijk gewoon een lening die je afbetaalt aan jouw telecommaatschappij zoals T-Mobile of KPN. De telefoon is dus niet “gratis” zoals de reclames je vaak doen geloven.

Een alternatief is het aanschaffen van een los toestel en het nemen van een Sim Only abonnement. Echter realiseren steeds meer mensen zich dat hun telefoon los kopen een flinke investering met zich mee brengt. Een reparatie komt toch vaak uit als het verstandige en goedkopere alternatief.

Verkoopwaarde

Jouw oude iPhone 6 of Galaxy S6 is bij een normaal abonnement na 2 jaar gewoon jouw eigendom. Deze is in tegenstelling tot mobieltjes vroeger, nog best veel geld waard. Zo verkopen wij refurbished iPhone 6 modellen voor rond de €300. Je zou dus ook jouw telefoon kunnen verkopen op Marktplaats of aan een bedrijf zoals ThePhoneLab! Wij krijgen dagelijks klanten binnen die hun oude of kapotte iPhone aan ons verkopen. Wij knappen deze op en verkopen deze later weer door. Het verkopen van jouw oude telefoon is dus ook geen slecht idee, je kunt dit geld namelijk weer investeren in de aanschaf van een nieuwe.

Conclusie

Een nieuwe telefoon is vaak aanlokkelijk, maar met oplopende verborgen kosten en een BKR registratie kan het vaak lonen om naar duurzamere oplossingen te kijken. Een reparatie is goedkoper, beter voor het milieu en ook zo gepiept (bij ons uiterlijk 30 minuten)!

Mocht je echt gek zijn op de laatste technische snufjes en sta jij nu al in de rij bij de Apple store voor de nieuwste iPhone X? Dan adviseren wij je om jouw oude smartphone te verkopen en het verdiende geld te besteden aan die allernieuwste OnePlus, iPhone, Samsung of andere smartphone.

Bonustip

Heb jij een pre-historische telefoon zoals een iPhone 3G of Samsung Galaxy S2? Deze zijn niet meer waard dan €20 of €30. Het is niet echt de moeite waard om deze nog te gaan verkopen. Een leuker alternatief is een donatie aan een goed doel.

Toshiba PA5157U-1BRS Batterij 4160mah/50WH 11.4V

LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8 Batterij 5200mah/76.96Wh 14.8V

Acer PA-1450-26 Laptop-oplader

HP 503376-001 Laptop-oplader

HP 504966-001 TFX0220D5WA Laptop-oplader

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *