Waaruit bestaat mijn smartphone scherm?

Op onze reparatie-afdeling en bij onze balie krijgen we van klanten vaak te horen dat hun tablet of smartphone scherm defect is. Zo kan het apparaat bijvoorbeeld gevallen zijn waardoor er barsten in het scherm zitten. De klant kan dan niet meer werken op zijn tablet of smartphone en wil deze dan graag laten repareren. Zo’n smartphone of tablet schermzit echter iets complexer in elkaar dan de meeste mensen denken. Het bestaat namelijk uit losse onderdelen, waardoor het soms zo kan zijn dat er meerdere onderdelen vervangen dienen te worden bij een reparatie voordat het scherm weer volledig functioneert. Enkel het scherm van je smartphone of tablet vervangen is in veel gevallen dus niet voldoende. Hoe zit dat nu eigenlijk? We leggen het je uit.

Waaruit bestaat mijn smartphone scherm?

Wanneer we het hebben over een schermvervanging voor een smartphone of tablet dan kunnen daarin drie begrippen een rol spelen. Dit zijn de begrippen ‘LCD scherm’, ‘digitizer’ en ‘assembly’. We leggen ze je één voor één uit:

Het LCD scherm

Het LCD scherm is het eigenlijke beeldscherm van je smartphone of tablet. Je hebt hier een aantal varianten van zoals een OLED, een LED en een LCD. Dit zijn als het ware de verschillende technieken die ervoor zorgen dat er beeld uit je scherm komt. Het verschil in de technieken zit hem in de manier van belichting. Een schermpje met een bepaalde techniek is niet uitwisselbaar, dus het heeft in dit geval niet zoveel zin om hier dieper op in te gaan. Je vervangt een scherm immers altijd voor een scherm van hetzelfde type.

De digitizer

Naast het LCD scherm is er ook nog sprake van een digitizer. Dit is het aanraakgevoelige gedeelte van je scherm. Vaak wordt dit deel ook wel het glas genoemd. Het gedeelte wordt echter soms ook wel eens van plastic gemaakt, waardoor de benaming glas niet altijd opgaat. Tegenwoordig worden de meest voorkomende digitizers gemaakt van zogenaamd ‘gorilla glas’. De bovenste laag van het gorilla glas is bijzonder sterk en relatief ongevoelig voor krassen. In de toekomst zullen we ook vaak safier glas tegen gaan komen wat o.a. nog krasbestendiger is dan gorilla glas. Achter al dit glas in je smartphone of tablet zit het aanraakgevoelige stukje elektronica verlijmd. Daar zie je verder weinig van, want het bestaat uit zeer veel dunne lijnen. Deze lijnen kunnen exact waarnemen waar je vingers zich bevinden, zodat je met je vingers je smartphone of tablet kunt aansturen.

De assembly

Een assembly wordt gevormd door het verlijmen van bovengenoemd LCD scherm met de digitizer. Dit gebeurt altijd zeer nauwkeurig in de fabriek, waardoor het vervangen van een complete assembly vaak een beter resultaat geeft dan enkel het vervangen van een digitizer. In veel gevallen zie je ook dat een deel van de behuizing geleverd wordt als onderdeel van de assembly.

Schermreparatie

Wanneer je smartphone of tablet scherm dus defect is wil dit niet vanzelfsprekend zeggen dat enkel je LCD scherm vervangen dient te worden. Vaak zien we dat het te repareren gedeelte een combinatie is van het LCD scherm en de digitizer of in veel gevallen zelfs een vervanging van de complete assembly van de smartphone of tablet. Bekijk vooraf aan een schermreparatie dus goed wat er defect is aan je smartphone of tablet. Happy to please you!

LG PA-1650-64 Laptop-oplader

Microsoft BV-T5E Batterij 3000mAh/11.6wh 3.85V

LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader

HP HSTNN-DB5D HSTNN-W02C Batterij 42WH 11.1V

Medion 9525BP Batterij 4400mah 11.4V

Fujitsu FPCBP434 Batterij 24wh/2250mah 10.8V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *