Smartphone herkent depressie

Zit je niet helemaal lekker in je vel? De eerste in jouw omgeving die een beginnende depressie herkent is, raar maar waar, jouw smartphone. Italiaanse onderzoekers stuitten op dit bijzondere vermogen van smartphones en zij zien eindeloze mogelijkheden.

gsm accu

Slimme sensoren

In een smartphone zitten erg veel sensoren. Wanneer de sensoren samenwerken kan een telefoon tot een zekerheid van wel 97% vaststellen wanneer een psychiatrisch patiënt in een depressie raakt. Zo kunnen artsen en patiënten sneller actie ondernemen. Wetenschapper Venet Osmani van het Center for Research and Telecommunication Experimentation for Networked Communities in Trento in Italië gaf 12 manisch depressieve en bipolaire patiënten een smartphone. Hij hield de testgroep 4 maanden in de gaten.

Activiteits- en locatiegegevens

Door te kijken welke apps een patiënt gebruikt en waar hij of zij zich bevindt zorgde al in 94% van de gevallen voor een juiste voorspelling van hun stemming. Door ook nog eens te kijken naar de frequentie en snelheid van telefoongesprekken werd dit in totaal 97%.

Hoe werkt dat dan?

Wanneer de smartphonegebruiker erg veel beweegt en veel korte telefoongesprekken voert, wijst dat op een manische periode. Dit wordt gemeten via de bewegingssensor en GPS. Gaat de beweging en  het aantal telefoongesprekken achteruit? Dan lijkt er een depressie aan te komen. Wanneer dit gedrag en de gevolgen daarvan snel gesignaleerd worden, kan er beter voor de patiënten worden gezorgd.

Veelbelovend en makkelijk uitvoerbaar

Voor de ‘depressie-monitor’ is niets anders nodig dan een moderne smartphone. Daardoor is het makkelijk toepasbaar en goedkoop om patiënten op deze manier in de gaten te houden. De onderzoeksperiode was kort, maar de resultaten veelbelovend.

LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader

Acer AC13C34 Batterij 2640mAh 11.4V

HP 708457-001 707617-421 708458-001 FP09 Batterij 93WH-9CELL 11.1V(compatible with 10.8V)

Clevo 6-87-W540S-427 Batterij 4400mAh 11.1V

DELL NHXVW Batterij 87WH 11.1V

ACER AP12A3i AP12A4i Batterij 4850mAh/54WH 11.1V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *