Wat is een moederbord?

In jouw computer of laptop zit een moederbord. We noemen dit onderdeel ook wel het mainboard, systeembord of afgekort: mobo. Dit is de plek waar alle onderdelen met elkaar verbonden zijn, zodat alle losse stukjes met elkaar kunnen communiceren. Het is een grote printplaat met elektronica die je kunt vergelijken met het centrale zenuwstelsel in ons lichaam.

Wat vind je allemaal op het moederbord?

Op het moederbord worden steeds meer onderdelen van de computer geïntegreerd. Vroeger, rond 1989, vond je op het moederbord alleen maar de processor, het werkgeheugen en interruptvoorzieningen. Een interruptvoorziening zorgt ervoor dat de verschillende onderdelen van jouw computer aandacht van elkaar vragen en dus met elkaar gaan samenwerken. Nu zitten steeds meer functies vast op het moederbord, zoals:

  • De processor, ook wel de CPU of CVE genoemd. Deze centrale verwerkingseenheid bewerkt, controleert en stuurt computerprogramma’s aan. Dit onderdeeltje kun je vergelijken met ons hart.
  • Het BIOS. Dit Basic Input Output System zorgt ervoor dat het systeem van de computer kan opstarten en zichzelf blijft testen. In het BIOS kun je ook geïntegreerde functies van jouw computer wijzigen of uitzetten zoals de snelheid van de processor, instellingen voor een harde schijf of interne optische drive of geluidsinstellingen.
  • De chipset. Deze bepaalt onder andere de snelheid van het interne geheugen en verzorgt ook de communicatie tussen het geheugen, de rest van de computer en randapparatuur bijvoorbeeld.
  • Het werkgeheugen. Hierop slaat jouw computer alle data tijdelijk op, voordat het doorgegeven wordt aan de harde schijf. We noemen het werkgeheugen ook wel het RAM-geheugen of het intern geheugen. Hoe groter het werkgeheugen, hoe sneller jouw laptop programma’s draait en bestanden opent. Hier lees je hoe je het werkgeheugen groter maakt.
  • Plaats voor uitbreidingskaarten. Met zo’n insteekkaart kun je functies van je computer uitbreiden, toevoegen of vervangen.
  • De geluidskaart. Een geluidskaart is een uitbreidingskaart waarmee jouw computer beter geluid kan produceren en opnemen.
  • De netwerkkaart. Jouw computer heeft een de netwerkkaart nodig om deel uit te kunnen maken van een computernetwerk zoals het internet.
  • En soms de videokaart. De videokaart zorgt ervoor dat jouw laptop gegevens door kan sturen naar het scherm. We noemen de videokaart ook wel de beeldschermadapter, grafische kaart, grafische adapter of videoadapter. Een videokaart kan een chip zijn op het moederbord, of een losse kaart.

Door steeds meer functies te integreren in het moederbord, kunnen laptops en computers steeds compacter en goedkoper gebouwd worden.

Wat mag je doen als het moederbord kapot is?

Als er een losse kaart op jouw moederbord kapot is, kun je deze vervangen. Dit kan het werkgeheugen, een geluidskaart, netwerkkaart of videokaart zijn. Maar wanneer het om een ‘vast’ deel van het moederbord gaat, is een moederbordreparatie door een deskundigenodig. Zoals al eerder in dit artikel naar voren kwam zitten steeds meer onderdelen vast op het moederbord waardoor zelf repareren steeds lastiger wordt.

Heb je een vraag over een bepaald onderdeel van jouw elektronische apparaat? Stel hem aan ons zodat we je verder kunnen helpen!

Motorola GK40 Batterij 2200mAh 3.8V

BATTERIJ MICROSOFT BV-T5E – 3.85V – 3000mAh/11.6wh – Smartphone batterij

Apple A1484 Batterij 8827mAh 3.73V

Toshiba PA5162U-1BRS Batterij 5600mah 10.8V

LG BL-T19 Batterij 10.3WH 3.8V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *