Wat is handig om te weten wanneer je een nieuwe laptop accu koopt?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe laptop accu, heb je bij ons niet veel kennis nodig. Via het merk, model en type leiden wij je naar de accu die precies in jouw laptop past. Maar soms zijn er meerdere varianten van een laptop accu op de markt gekomen, waardoor we net iets meer informatie van jou nodig hebben. Of misschien vind je het gewoon interessant om wat meer te weten te komen over laptop accu’s. In dit artikel leggen we wat belangrijke termen uit.

Blog_nieuwe_laptop_accu_kopen_700x200

De accutechnologie

In een laptop zit een lithium-ion accu, afgekort als li-ion. Dit type accu is al jaren de standaard voor veel consumentenelektronica. Li-ion accu’s kunnen veel energie opslaan, laden in ongeveer 3 uur volledig op, lopen niet snel leeg, hebben een redelijk hoge levensduur en zijn milieuvriendelijker dan andere type accu’s. Er zijn uitzonderingen: sommige Apple laptops gebruiken lithium-polymeer cellen.

Accucellen

In een lithium-ion laptop accu zitten minimaal 2 en maximaal 12 kokertjes. We noemen dit cellen en je kunt ze vergelijken met gewone batterijtjes. De cellen zitten in groepen aan elkaar vast en vormen samen één grote batterij. Hoe meer cellen, hoe krachtiger, groter en zwaarder een accu is. Een zwaardere versie dan het origineel noemen we een extended accu. Productspecialist Bart legt uit wat een extended accu precies is. Pas op: maak een laptop accu nooit open om te kijken hoe het er van binnen uit ziet. Dit is gevaarlijk!

Het voltage

Het voltage van een laptop accu geeft aan hoeveel spanning de accu aan de laptop levert. Het voltage wordt bepaald door het aantal cellen per groep in de laptop accu. Iedere cel van een laptop accu is verantwoordelijk voor 3,6 tot 3,7 volt. Alles cellen samen zorgen voor het totale voltage van de laptop accu. Zitten er 3 cellen per groep in de laptop accu? Dan levert hij 10,8 of 11,1 volt. Wanneer de groepen in de accu uit 4 cellen bestaan, ontstaat er een voltage van 14,4V of 14,8V. Lithium-polymeer accu’s leveren 7,2 tot 7,4 volt. Er mag maximaal 1,5V verschil zitten tussen het voltage van jouw originele laptop accu en de nieuwe. Zit er meer verschil tussen? Dan werkt de accu niet samen met jouw laptop.

De accucapaciteit

Hoe hoger de capaciteit van een accu, hoe langer je draadloos kunt werken met jouw laptop. We drukken accucapaciteit uit in het aantal milli ampère-uur, afgekort als mAh. De capaciteit van de nieuwe laptop accu hoeft niet gelijk te zijn aan de originele. Sterker nog: wanneer je kiest voor een accu met een hogere accucapaciteit profiteer je van meer draadloze uren!

Het partnummer

Bij de meeste laptops klik je de accu er makkelijk uit aan de onderkant. Bij sommige nieuwere types mag je de laptop eerst open schroeven. In het eerste geval vind je op de onderkant van jouw laptop een schuifje of klepje waar vaak een icoontje van een slotje of een batterij bij staat. Wanneer je de schuifjes of het klepje losmaakt, komt de accu vanzelf los. Op de accu zelf staan een heleboel gegevens, waartussen een code staat aangeduid door ‘partnumber’, ‘PN’ of ‘model’ bijvoorbeeld. Dit is het onderdeelnummer of partnummer van de accu die precies aangeeft wat voor accu het is.

Samsung A3514_ESM Laptop-oplader

Apple A1484 Batterij 8827mAh 3.73V

Dell 3WN11 H240AS-00 Laptop-oplader

TOSHIBA PA3929U-1BRS PA3931U-1BRS Batterij 66WH 10.8V

Samsung A3514_DPN Laptop-oplader

Acer AP14A8M Batterij 5910mAh/22.46wh 3.8V

ACER ADP-18TB 2-515-5305 R33030 Laptop-oplader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *