Waar vind je het wattage van jouw laptopadapter?

Wanneer je op zoek bent naar een laptopadapter, is het wattage erg belangrijk. Watt is het vermogen, dat we aangeven met de letter W. Dit betekent hoe sterk de adapter jouw laptop voedt. Hoe hoger het wattage, hoe meer energie de adapter aan jouw laptop doorgeeft. Een hoger wattage mag, maar lager absoluut niet! Omdat er binnen sommige laptoptypes verschillende adapters gebruikt worden, leggen we je hier uit hoe je het wattage van jouw laptopadapter kunt vinden.

Waar_vind_je_het_wattage_van_je_laptopadapter_700x200

Waar vind je het wattage van jouw laptopadapter?

Op het ‘blok’ van je adapter staan veel gegevens in héle kleine letters. Ergens daartussen staat het wattage, wat meestal 65W90W of 120W zal zijn. Soms staat het wattage er niet op, maar dan kun je het zelf berekenen. We laten je hier zien hoe.

Hoe bereken je het wattage van jouw laptopadapter?

Het wattage van jouw laptopadapter kun je makkelijk zelf uitrekenen. Ga op het blok van de adapter op zoek naar het voltage (aangegeven met V) en het ampèrage (aangegeven met A). Nu kun je de volgende berekening op de gegevens loslaten:

V x A = W

Dus het voltage maal het ampèrage maakt het wattage. Wanneer het wattage gelijk of hoger is, is dat helemaal goed. Maar lager mag niet!

Waarom mag je geen adapter gebruiken met een lager wattage?

Een adapter aansluiten met een lager wattage dan de originele adapter mag absoluut niet. Jouw laptop apparaat zal nog een tijdje goed werken, totdat de beveiliging ingeschakeld wordt omdat de adapter overbelast wordt. Na een tijdje, vaak zelfs een kwestie van dagen, zal je adapter stuk gaan. Een hoger wattage mag wel. Dit betekent dat de adapter meer vermogen heeft dan de laptop wil hebben. De adapter hoeft hierdoor minder hard te werken en wordt minder belast. Een zwaardere adapter kopen is dus geen probleem.

Wil je meer weten over laptopadapters? Heb jij een nieuwe oplader nodig? Bij ons vind je gemakkelijk en snel een nieuwe laptopadapter.

TOSHIBA PA3929U-1BRS PA3931U-1BRS Batterij 66WH 10.8V

Microsoft BV-T5E Batterij 3000mAh/11.6wh 3.85V

Samsung A3514_DPN Laptop-oplader

Acer AP14A8M Batterij 5910mAh/22.46wh 3.8V

ACER ADP-18TB 2-515-5305 R33030 Laptop-oplader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *