Hoe werkt een laptopadapter?

Bijna alle elektronische apparaten werken op gelijkstroom (DC), maar het stopcontact in huis levert wisselstroom (AC). Om de accu van jouw laptop toch met de juiste energie te vullen, heb je iets nodig wat de stroom om kan zetten. Daar komt de laptopadapter om de hoek kijken. De stroom wordt omgezet in het voedingsgedeelte, oftewel het ‘blokje’ van de adapter. Een laptop kan niet overweg met een lineaire voeding en heeft dus een schakelende voeding nodig. Maar hoe werkt dat dan precies?

 Hoe_werkt_een_adapter_700x200

Wat is wisselstroom?

Wisselstroom is de vorm waarin elektriciteit uit het stopcontact komt. We noemen dit AC, de afkorting van het Engels Alternating Current. Bij wisselstroom draait de richting van de elektronen 50 keer per seconde om. Zo krijg je de 50Hz frequentie die uit een Europees stopcontact komt. Herz is de eenheid van frequentie.

Wat is gelijkstroom?

Gelijkstroom wordt afgekort als DC, wat Direct Current betekent. Bij gelijkstroom lopen de elektronen steeds één constante richting op. Gelijkstroom wordt geleverd door een gelijkspanningsbron, waarbij de 2 polen waartussen de stroom heen en weer gestuurd wordt een vaste polariteit hebben. Een apparaat zoals een laptop heeft gelijkstroom nodig omdat het van hoge pieken stroom kapot kan gaan.

Wat is een lineaire voeding?

Een lineaire voeding is een spanningsaanpassing met een transformator. Zo’n voeding is zwaar van gewicht en laag van rendement. Zo zou je dus een superzware adapter met je meezeulen die lang niet zoveel energie opbrengt als nodig. Dit is anders bij een schakelende voeding.

Wat is een schakelende voeding?

Een schakelende voeding heeft een ingangsgelijkrichter die de wisselstroom (AC) uit het lichtnet omzet in gelijkstroom (DC) door een filter. Een inverter hakt de stroom in stukjes op een heel hoge frequentie van boven de hoorbare grens van 20kHz. Dit noemen we ‘choppen‘. Hiervoor heeft de adapter schakelende Mosfet transistoren nodig om een strakke controle over de uitgangsspanning te krijgen. Vervolgens converteert de uitgangstransformator de spanning naar het juiste niveau. Een schakelende voeding is zo slim dat hij de uitgangsspanning vergelijkt met de spanning die de laptop nodig heeft en schommelingen dus corrigeert.

Heb jij een nieuwe oplader nodig? Bij ons vind je makkelijk en snel een nieuwe laptopadapter.

Samsung A3514_DPN Laptop-oplader

Acer AP14A8M Batterij 5910mAh/22.46wh 3.8V

ACER ADP-18TB 2-515-5305 R33030 Laptop-oplader

Acer ADP-135KB PA-113-05 Laptop-oplader

HP 504965-001 Laptop-oplader

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *