Keep it cool … neem een laptop cooler

Je laptop wordt heet, wat kan je dan hieraan doen? Oververhitting is slecht voor elk elektronisch apparaat. Er zijn voldoende rapporten beschikbaar die aantonen dat oververhitting de meeste schade toebrengt aan je apparatuur wat de levensduur verkort. Oververhitting detecteer je meestal doordat je laptop een luider zoemend geluid gaat maken doordat de ventilatoren harder moeten gaan werken om alles koel te houden. De echte techgeeks onder ons halen dan de achterkant van de laptop af en maken hem schoon van binnen zodat hij weer optimaal presteert. Voor de minder technische mensen onder ons is er de laptop cooler.

Keep it cool … neem een laptop cooler

Waarom heb je een laptop cooler nodig?
Voor de fabrikanten is het moeilijk om een laptop in elkaar te zetten die dun genoeg is om aan de wensen van de consument te voldoen maar dik genoeg voor de ventilatoren die nodig zijn om de processor en dergelijke te koelen. Tel daarbij op dat we onze laptop vaak ook nog eens op ongeschikte ondergrond gebruiken, zoals je bed of schoot, dan is een cooler een verstandige aankoop.

Een laptop die te heet wordt betekent dus niet dat deze slecht is ontworpen en daardoor oververhit raakt. Het tegendeel is waar. Onze huidige laptops zijn dusdanig ontworpen dat ze hun interne temperatuur behoorlijk goed zelf kunnen reguleren bij normaal gebruik. Maar gebruik je de laptop intensief en op een verstikkende ondergrond dan ontstaat er een kans op oververhitting. Vooral als dit op een reguliere basis gebeurt. Hoe je kan merken dat je laptop oververhit raakt of is, behalve dan dat hij heet wordt? Je zal vaker memory dump errors, run-time errors of zelfs een blauw scherm krijgen. Je laptop kan zichzelf gaan uitschakelen om te voorkomen dat hij zichzelf onherstelbaar beschadigd.

Dat je een cooler hebt aangeschaft houdt trouwens niet in dat je je laptop niet meer zoveel mogelijk stofvrij hoeft te houden. Je wilt dat je laptop zo lang mogelijk mee gaat en dan is een schoonmaakbeurt op zijn tijd wel verstandig. Dit kan al met een eenvoudige bus met perslucht en afhankelijk van je toetsenbord een paar post-its.

Snellere CPU en GPU prestaties
De CPU en GPU zijn de onderdelen die de meeste warmte produceren in een laptop. Als ze niet goed worden gekoeld kunnen ze zoveel warmte produceren dat ze uit zichzelf stuk gaan. Hoe sneller je hardware is des te groter de kans dat deze stuk kunnen gaan door oververhitting.

Lagere omgevingstemperatuur
Een laptop cooler helpt de temperatuur van een laptop laag te houden zonder dat je werkelijke modificaties uit hoeft te voeren op de laptop. Het functioneren van je laptop kan ook worden beïnvloed door de omgevingstemperatuur. Hier helpt een laptop cooler, deze zorgt ervoor dat de warmte wordt weggeblazen van je laptop en dat er koele lucht voor in de plaats komt.

Ideale ondergrond
Een laptop cooler is de ideale ondergrond voor je laptop doordat deze hard, plat en ongestoffeerd is. De onderzijde van veel laptops wordt gebruikt om koele lucht naar binnen te halen. Wat wij als consument veelal blokkeren door de laptop op schoot te houden of op bed te leggen. De beste ondergrond voor een laptop is een harde, gladde, platte en ongestoffeerde ondergrond. Ongestoffeerd omdat stoffen vaak kleine stofdeeltjes bevatten die de laptop kunnen worden ingezogen. En als je de stof niet gebruikt dan verzamelt hij alleen maar meer stof wat je laptop kan worden ingezogen.

Comfortabeler gebruik
Als je gebruik maakt van een laptop cooler dan zit je veel comfortabeler als je je laptop op schoot hebt. Je voelt de warmte namelijk niet die door de laptop wordt gegenereerd en wordt verhoogd door je eigen lichaamstemperatuur. Er zijn weleens meldingen gedaan van mensen die brandwonden hebben opgelopen door de laptop op hun schoot te houden. Ook is er uit onderzoek gebleken dat de warmte die de laptop genereert op je schoot bij mannen de kwaliteit van hun sperma drastisch kan beïnvloeden.
Bij gebruik als je op bed ligt is het hoe dan ook veel beter voor je laptop om op de cooler te liggen dan rechtstreeks op je deken.

Om je eigen gebruiksgemak te verhogen en de levensduur van je laptop te verlengen adviseren wij je om een laptop cooler aan te schaffen. Een kleine investering waar je een lange tijd plezier aan kunt beleven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *