Zo maak je je smartphone verantwoord schoon

Haperende speakers, microfoons die het niet meer goed doen, of een homeknop die plakkerig is? Dat zijn problemen die vaak voor komen bij smartphones. Het is moeilijk de telefoon weer schoon te krijgen zonder deze te beschadigen. Door onvoorzichtig gebruik kan de garantie verloren gaan. Het is belangrijk zo voorzichtig mogelijk het toestel te reinigen. Daarom zetten we een aantal tips op een rijtje.

Behuizing schoonmaken

De behuizing van de smartphone of tablet is schoon te maken met een microvezeldoekje, samen met water of een sopje met wat afwasmiddel. Het is belangrijk het doekje niet te vochtig te maken, omdat dit de smartphone kan beschadigen.

Het meeste vuil zit vooral in de aansluitingen en andere openingen. Bijvoorbeeld de opening voor de hoofdtelefoon, de microUSB-opening of andere sloten. Het uitbreidingsslot heeft meestal een afdekklepje aan de voorkant en is daardoor minder gevoelig voor stof. Het beste kunnen deze openingen schoongemaakt worden met een blaasbalg of een stofzuiger waarmee het stof weggeblazen kan worden.

Het is belangrijk het apparaat niet te beschadigen. Veel technici gebruiken voor allerlei apparaten perslucht. Dat lijkt een prima idee, maar perslucht is deels samengesteld uit vocht. Het is dus mogelijk dat er vocht bij het apparaat komt. Het zal de telefoon niet meteen beschadigen, maar veel smartphones beschikken over vochtgevoelige stickers. Deze stickers indiceren als het toestel in aanraking is geweest met water.

Daardoor is het mogelijk dat de garantie van het toestel vervalt. Daarom is het belangrijk perslucht te vermijden. Als de luidsprekers minder luid zijn dan normaal gesproken, kunnen deze gereinigd worden met een tandenborstel. Het gebruik van tandenstokers en andere puntige voorwerpen is afgeraden.

Hoe maak je het beste je scherm schoon?

Het scherm is doorgaans uitgerust met een zogenaamde oleofobische laag. Dit houdt in dat het toestel al redelijk beschermd is tegen de meeste vingervlekken en ander vuil. Het scherm is zodanig ontworpen, dat het tegen vul bestand is. Maar die coating is tegelijkertijd niet alleen een zege, maar ook een vloek. Het is namelijk mogelijk bij gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen, de oleofobische laag eraf te poetsen.

De coating zorgt ervoor dat vette vingers gemakkelijke zijn weg te poetsen. In principe heeft de consument helemaal geen water nodig om het scherm te reinigen. Een droog microvezeldoekje is genoeg. Het is namelijk goed mogelijk de coating te beschadigen bij gebruik van schoonmaakmiddelen.

Gebruik dus geen schoonmaakmiddel voor de tablet of smartphone. Bij krasjes is ook het gebruik van heftig reagerende middelen als tandpasta afgeraden.

Met demiwater kan het doekje wel enigszins vochtig gemaakt worden. Als het scherm al beschadigd is, zijn de vlekken bijna niet weg te poetsen en ziet men minder druppels op het scherm. Wie bang is het scherm te beschadigen, kan het beste een screenprotector kopen.

Gebruik een screenprotector

De tijd van belletjes onder de smartphone is al een tijd over. Tegenwoordig zijn er tempered glass screenprotectors te koop. Deze screen protectors zuigen meteen vacuüm en zijn daardoor gemakkelijker op het scherm aan te brengen. Goede tempered glass protectors beschikken ieder over een oleofobische laag, zodat vingervlekken minder zichtbaar of gemakkelijker weg te poetsen zijn.

Aanbevolen producten:

ASUS C32N1301 Batterij 50WH 11.1V

WORX WA3549.1 Batterij 1.3Ah/23.4WH 20V

DELL 4GVGH Batterij 84Wh 11.4V

Lenovo 45N1099 Batterij 8.64Ah/32Wh 3.7V

ASUS B21N1404 Batterij 32wh 7.6V

accu-pc.nl