LEVENSDUUR ACCU VERLENGEN

Een Lithium-Ion laptop accu heeft als nadelige eigenschap dat continu capaciteit verloren gaat. Dit proces is niet te voorkomen. Wel zijn er diverse mogelijkheden om dit proces te vertragen. Een normale levensduur van een laptop accu bedraagt circa 3 jaar bij goed gebruik. Indien u de accu niet gebruikt volgens de richtlijnen, kan een accu echter al binnen een jaar al kapot gaan!

Voorkom volledige ontlading van uw accu

Over dit punt bestaat veel verwarring. Bij eerdere batterijtechnieken was het noodzakelijk de accu periodiek volledig te ontladen. Dit om het zogenaamde ‘geheugeneffect’ te voorkomen. De accu leverde weer betere prestaties na een aantal keren volledig ontladen. Bij de Lithium-Ion accu’s is periodiek ontladen echter zeer af te raden. Wanneer u een Lithium-Ion accu volledig ontlaadt, loopt u het risico het interne circuit van de accu onherstelbaar te beschadigen! Het gevolg is dat de accu in één keer een groot deel van de capaciteit kwijtraakt, of zelfs geheel niet meer functioneert.

Sluit uw laptop het lichtnet aan zodra hierom gevraagd wordt

Wanneer het besturingssysteem een melding geeft dat de accu bijna leeg is, sluit dan zo snel mogelijk de laptop aan op het lichtnet. De levensduur van de accu daalt sneller wanneer de acculading beneden circa 20% komt. Daarnaast dient u te voorkomen dat de accu volledig wordt ontladen. Dit kan onherstelbare schade aanbrengen aan de accu. Zie: Voorkom volledig ontlading van uw accu.

Plaats uw accu alleen in uw laptop wanneer u gebruik wilt maken van de accu

Veel mensen gebruiken de accu van de laptop niet in alle gevallen. Soms zelfs sporadisch. Indien dit het geval is, raden wij u aan de accu uit uw laptop te verwijderen en in een koele omgeving te bewaren. Hierdoor zult u de levensduur van de accu aanzienlijk verlengen. U kunt de accu het beste bewaren met een halfvolle acculading voor minimale slijtage.

Stel de accu niet bloot aan hoge temperaturen

Bewaar de laptop accu in een koele omgeving. Bij een koele omgevingstemperatuur (tot 0 graden) neemt de capaciteit minder snel af dan bij een hoge omgevingstemperatuur. Het wordt niet aangeraden de laptop accu te bewaren in de koelkast of vriezer. Voorkom zoveel mogelijk blootstelling aan hoge temperaturen.

Bewaar de accu met een halfvolle lading

Gebruikt u de accu niet voor een langere periode? Probeer de accu in dat geval te bewaren met tenminste halfvolle lading met een maximum tot ongeveer 75%. Dit resulteert in minder slijtage aan de accu.

Aanbevolen producten:

Clevo N750BAT-4 Batterij 31Wh 14.4V

BATTERIJ REMS 571545 – 14.4V – 1600mah – accu

Thunderobot P640BAT-3 Batterij 45Wh 11.1V

BATTERIJ FUJITSU SMP-MFS-SS-26C-08 – 14.8V(not compatible with 11.1V) – 5200MAH/77wh – accu

Dell T05W1 Batterij 72Wh/6460mAh 11.1V

accu-pc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *