Smartphone nat? Zo bescherm je hem tegen waterschade

De meeste moderne smartphones bieden veelal enige bescherming tegen water van buitenaf. Er zijn echter ook genoeg telefoons die je zo ver mogelijk uit de buurt van water en andere vloeistoffen moet houden. Maar wat als je smartphone per ongeluk drijfnat is geworden? Valt hij dan nog te redden, of moet je je geestelijk en mentaal voorbereiden om een nieuwe telefoon te kopen? In dit artikel geven we je een stappenplan om te kijken wat er nog te redden valt. Daarnaast geven we 5 tips om te voorkomen dat je smartphone slachtoffer wordt van vochtschade.

Een leven zonder smartphone is maar moeilijk voor te stellen. Onze sociale contacten en kalender zijn er op terug te vinden, maar ook onze foto’s, video’s, favoriete muziek en andere persoonlijke gegevens. We zijn voortdurend online met onze telefoon en we fotograferen en gamen er lustig op los. Mobiele telefoons zijn vandaag de dag veelzijdige alleskunners.

We doen er dan ook alles aan om onze smartphone te beschermen. De een koopt een case of beschermhoes, de ander investeert in een screen protector of sluit een verzekering af. Hoe goed je ook je best doet, je kunt je telefoon niet tegen alles beschermen. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Neem nou waterschade. Voor je er erg in hebt stoot jij of je buurman per ongeluk een glaasje water over je telefoon, laat je hem per ongeluk buiten in de regen liggen, valt hij in de wasbak terwijl je de afwas doet of maakt hij een onverwachte duik in het toilet. Het kan eenieder van ons overkomen.

Vloeistoffen, zelfs in kleine hoeveelheden, kunnen grote gevolgen hebben voor de werking van je smartphone. Als je mazzel hebt lost het zichzelf op en is er niets aan de hand. In het ergste geval geeft hij de geest. Op het moment dat je telefoon (drijf)nat wordt, is het belangrijk dat je snel en kordaat handelt om eventuele interne schade te voorkomen. Hoe kun je proberen om je telefoon zonder kleerscheuren uit het watergevecht te krijgen?

Hieronder vertellen we stap-voor-stap wat je moet als je geen waterdichte smartphone hebt die nat is geworden. Garanderen dat hij het overleeft kunnen we niet. Door je aan het onderstaande stappenplan te houden, vergroot je wel je kansen.

1) Haal je smartphone uit het water, schakel hem uit en droog hem af

Het allereerst wat je moet doen zodra je smartphone nat is geworden, is hem uit het water halen. Ligt nogal voor de hand, maar we noemen het volledigheidshalve toch maar. Hoe langer een smartphone ondergedompeld is, des te groter de kans op onherstelbare schade.

Instinctief krijg je nu de neiging om hem af te drogen, bijvoorbeeld met een handdoek, vaatdoek of keukenpapier. We adviseren echter om je smartphone eerst uit te schakelen. Op deze manier voorkom je hopelijk dat water schade kan aanrichten aan de componenten die zich onder het scherm bevinden. Water en elektriciteit gaan immers niet samen en kan leiden tot kortsluiting. Dat is funest voor een smartphone en moet je, koste wat kost, zien te voorkomen. Daarom dus: eerst uitschakelen en dan pas afdrogen.

2) Verwijder alle losse onderdelen

Een smartphone bestaat uit tal van componenten die je kunt verwijderen: denk aan je simkaart en microSD-kaart. Veelal moet je hiervoor een sleuf aan de zij- of bovenkant van de smartphone openen, maar sommige telefoons hebben een backpanel die je kunt loskoppelen. Als dat het geval is, doe dat dan. Alle onderdelen, inclusief simkaart en geheugenkaart, zijn nu zichtbaar. Soms is het mogelijk om de accu los te maken. Kan dat? Verwijder in dat geval voorzichtig de batterij.

3) Verwijder zo veel mogelijk water uit de behuizing

Voordat je je smartphone laat opdrogen, is het zaak om zo veel mogelijk water uit het toestel te verwijderen. Schud je telefoon heen en weer zodat de meeste waterdruppels uit de behuizing druppelen. Daarna kun je het beste met een droge handdoek, keukenrol of andere vochtabsorberende doek het zichtbare vocht verwijderen. Ga hierbij voorzichtig te werk door zachtjes te deppen.

Wat je vooral NIET moet doen is blazen of een föhn gebruiken. De kans is groot dat je hierdoor meer kwaad dan goed doet. Het vocht belandt dan nog dieper in het toestel, waardoor het nog lastiger wordt om deze te laten drogen.

4) Laat je smartphone goed opdrogen

Als je hebt geprobeerd om zo veel mogelijk vocht te verwijderen, dan is de volgende stap om je toestel zo goed mogelijk te drogen. Wat de beste manier is, daar verschillen de meningen over. Rijst wordt door velen als wondermiddel beschouwd om je doorweekte smartphone van binnen te drogen. Je neemt een plastic bakje, doet je telefoon hier in en dompelt hem onder in ongekookte rijst. Rijst is namelijk een natuurlijke vochtvreter.

Een ander veelgenoemd middel om je smartphone goed te laten opdrogen, is silica gel. Dit zijn kleine kristallen die gemaakt zijn uit natriumsilicaat. Deze korrels tref je vaak in kleine hoeveelheden aan bij producten als schoenen en consumentenelektronica. Net als ongekookte rijst hebben deze gelballetjes vochtabsorberende eigenschappen: ze slurpen als het ware de vochtigheid in je smartphone op. Je kunt iedereen in je omgeving afgaan en vragen of ze deze zakjes voor je apart willen houden, maar je kunt ze ook in een grote zak kopen.

Daarnaast zijn er nog hulpmiddelen als luchtontvochtigers. Dit zijn bijvoorbeeld zakken waar je een natte telefoon in stopt en hem daar op zijn gemak in laat drogen. Google maar eens op Thirsty Bag. Dergelijke producten zijn vaak wat lastiger te vinden, maar bij de doe-het-zelfzaak slaag je meestal wel.

Mocht je de bovenstaande methodes niet vertrouwen, dan kun je je doorweekte smartphone het beste te drogen leggen op een veilige plek die op kamertemperatuur is, zoals de keukentafel of de slaapkamer. De warmte in de lucht zorgt ervoor dat kleine druppeltjes in je telefoon verdampen.

We zeiden net al dat je geen föhn moet gebruiken om je smartphone snel te laten drogen. Je natte telefoon op een verwarming leggen raden wij evenmin aan. Hierdoor kunnen het scherm en andere componenten te warm worden. Deze hitte is niet goed voor de diverse onderdelen: mogelijk branden ze door of gaan ze barsten. Als er een scheur in de behuizing van de accu komt en zuurstof bij de chemicaliën kan, dan heb je het recept voor een spontane ontbranding te pakken.

Hoe lang moet je je smartphone laten drogen? Ook daarover verschillen de meningen. Wij adviseren om daar voldoende tijd voor uit te trekken, minimaal 24 uur. Als je hier meer tijd voor incalculeert, dan is dat alleen maar van harte aan te bevelen. Zo geef je je smartphone de beste kansen om zijn bad te overleven.

5) Start je smartphone opnieuw op

Als je de bovenstaande stappen hebt opgevolgd, heb ik alles gedaan wat in je macht ligt. Nu moet je de proef op de som nemen en je smartphone weer inschakelen. Voordat je dat doet controleer je nog een laatste keer of er nergens zichtbare vochtige plekken zijn. Schud een keer met je telefoon om te zien of er geen laatste druppels uitvallen. Als dat het geval is, leg hem dan nog wat langer te drogen.

Ben je klaar om het resultaat van je inspanningen te zien? Houd dan de aan/uitknop korte tijd ingedrukt en hoop op het beste. Verschijnt de opstartanimatie in beeld? Gefeliciteerd, je smartphone is van de verdrinkingsdood gered. Zo niet, dan moet je leven met de wetenschap dat je een nieuwe mobiele telefoon zult moeten aanschaffen.

Wil je weten wat er zoal te koop is of heb je hulp daarbij nodig? Gebruik dan de Keuzehulp van GSMinfo. Voor iedere prijsklasse hebben wij de beste smartphones opgesomd die je op dit moment kunt kopen.

Aanbevolen producten:

Lader voor ACER ADP-135KB – 19V 7.1A, 135W – Laptop-oplader voor Aspire VN7-591G-73MJ,VN7-591G-75H9/796V

Lader voor LENOVO ADS-25SGP-06 – DC 5V 4A 20W – Laptop-oplader voor Lenovo ideapad 100S-11IBY 80R2003UUS

Lader voor MICROSOFT 15V – 15V-4A,5V-1A 65W – Laptop-oplader voor Microsoft Surface Book 1706 Pro 4 Power Supply Charger

Lader voor ASUS ADP-150NB_D – 19.5V-7.7, 150W – Laptop-oplader voor ASUS G73Jw G73Jh G51J 3D G51Jx 19v-19.5v 6.3a-7.1a-7.7a Adapter/Charger+Cord

Desktop PC Interne Voeding SHUTTLE ENP-2320 – +3.3V 17A, +5V 13A, +12V 16A, – Power Supply voor 250W ATX Enhance ENP-2320A Power Supply

accu-pc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *