HP notebook-pc’s – Ventilator is luidruchtig en draait constant

Dit document is van toepassing op HP notebook pc’s met systeemventilatoren om hitte uit de behuizing kwijt te raken.
De elektrische componenten in een computer produceren warmte en de ventilatoren in de computer verplaatsen de lucht om te voorkomen dat de componenten te warm worden. Overmatige warmte zorgt ervoor dat de ventilatoren constant draaien, dat componenten beschadigd raken en dat de snelheid van de CPU wordt beperkt. Al deze problemen met een hoog energieverbruik en overmatige warmte hebben als gevolg dat toepassingen langzamer werken dan normaal. Een van de hoofdfuncties van het BIOS is om toezicht te houden op de temperatuur en de omstandigheden aan te passen. Hoewel het constante geluid van de ventilator irritant kan zijn, kan het een eerste aanwijzing zijn dat de computer zo efficiënt mogelijk werkt.
Voer een of meer van de volgende corrigerende handelingen uit om uw computer koel te houden en zo efficiënt mogelijk te laten werken.
Het BIOS van de notebookcomputer bijwerken
Nadat computers zijn uitgebracht, kan HP een bijgewerkt BIOS uitgeven om de ventilator, CPU-belasting en andere componenten te beheren. Om te zien of er een nieuwere BIOS-update is, moet u vaststellen welke versie van het BIOS momenteel op uw computer is geïnstalleerd. Controleer vervolgens of er een recentere versie beschikbaar is.

Ventilatie-openingen vrij en schoon houden

Elektrische componenten in de computer genereren warmte wanneer de computer wordt gebruikt. Deze warmte kan toenemen tot een punt waarop gevoelige elektronische componenten beschadigd raken.
Naarmate de warmte toeneemt, gaat de ventilator sneller draaien om de overtollige warmte af te voeren, waardoor het geluid harder wordt. Notebooks hebben ventilatieopeningen aan de onderkant en aan de zijkanten om de warmte af te voeren en zo lucht door de behuizing te laten stromen. Als de ventilatieopeningen geblokkeerd worden, kan de ventilator de componenten niet afdoende koelen (en moet deze nog sneller gaan draaien). Als er stof in de ventilatieopeningen zit, gebruikt u een spuitbus met perslucht om het stof eruit te blazen. Wanneer de computer is ingeschakeld, plaatst u deze op een harde, vlakke ondergrond waarbij u de ventilatieopeningen vrijhoudt. Wanneer u de notebook gebruikt op een stoffen ondergrond zoals uw schoot, een bed of kussen, kan de luchtstroom worden geblokkeerd en de notebook oververhit raken.
De efficiëntie van de notebook verhogen om hitte te verminderen
Als er op de computer veel programma’s geopend zijn, moet de computer harder werken, waardoor er meer warmte wordt gegenereerd. Verminder de hoeveelheid warmte door de efficiency van de computer te verbeteren.
  • Voorkom dat software wordt gestart bij het opstarten van de computer.
  • Sluit softwareprogramma’s als u ze niet meer nodig hebt.
  • Meldt u af van internet wanneer u internet niet nodig hebt.
  • Als de computer erg warm wordt tijdens het spelen van games, probeer de game dan uit te voeren met een lagere resolutie en met lagere grafische instellingen.

Beschadigde processen identificeren met Windows Taakbeheer

Door een voortdurende belasting van de CPU kan warmte zich ophopen in de computer, waardoor de ventilator constant moet draaien om de bedrijfstemperatuur van de computer te handhaven. Deze warmteophoping kan worden veroorzaakt door beschadigde software of malware. Een beschadigd proces kan 1% tot 100% van de CPU-tijd verbruiken. Zelfs een lage, maar constante belasting van 3 tot 4% kan ervoor zorgen dat de ventilator op een hoger niveau gaat werkt.
Gebruik de volgende stappen om beschadigde processen te identificeren die mogelijk CPU-tijd verbruiken.
De schermen wijken enigszins af, afhankelijk van uw versie van Windows. U ziet nog steeds een tabblad Processen en een kolom CPU.
  1. Sluit alle programma’s en sla alle geopende bestanden op.
  2. Druk op CtrlAltDelete en klik op Taakbeheer starten of Taakbeheer, afhankelijk van uw versie van Windows, om Windows Taakbeheer te openen.
  3. Selecteer het tabblad Processen en klik op de kolom CPU om de processen te sorteren op CPU-belasting.
  4. Blader door de lijst van voor verdachte processen.
  5. Voor meer informatie over een proces, zoekt u op internet naar de procesnaam die wordt weergegeven in Windows Taakbeheer. Zoek naar informatie in andere rapporten die het probleem vermelden en stappen aanraden om het probleem op te lossen.

Instellingen voor energiebesparing selecteren zodat de computer wordt uitgeschakeld wanneer deze niet in gebruik is

In de meeste besturingssystemen kunt u instellingen voor energiegebruik wijzigen. Gebruik deze instellingen om het beeldscherm uit te schakelen wanneer u de computer niet actief gebruikt. Als u de computer vaak aan laat staan, verandert u de instelling voor energiebesparing zodat de monitor wordt uitgeschakeld wanneer deze niet in gebruik is. Dit kan ervoor zorgen dat de computer koeler blijft.
Aanbevolen producten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *