Hoe gebruik ik gratis een gps app zonder internet in het buitenland?

Ga je binnenkort op reis en wil je je telefoon als navigatiesysteem gebruiken in de wagen? Of ga je op stap in een gebied met weinig bereik?

Misschien heb je erg weinig mobiele data in je abonnement en wil je niet te veel data gebruiken, maar wel navigeren met je smartphone? Dan is deze tip iets voor jou!

Hoe kan je op voorhand kaarten downloaden op je toestel zodat deze beschikbaar zijn zonder je internet moet gebruiken? Dat gaan we uitleggen in deze tip.

1. GRATIS OP JE IPHONE

De standaard applicatie voor navigatie op de iPhone is Apple Maps. Helaas heeft Apple op dit moment nog geen goede offline modus uitgebracht.

Je kan wel de route alvast laden wanneer je nog een wifi-verbinding hebt. Je iPhone slaat de route dan op in het tijdelijk geheugen. Wanneer je daarna naar buiten gaat en de route begint te volgen, zal deze beschikbaar zijn zonder internet.

Maar laten we eerlijk zijn: handig is het niet. Daarom installeer je beter een andere app die wel offline kaarten toelaat, zoals Google Maps.

Google Maps is een gratis app van Google. Dat bedrijf heeft al wat langer ervaring met kaarten dan Apple, en het is eraan te merken.

Ontdek hieronder, bij de Android-smartphone tip, hoe je Google Maps kan gebruiken. Ga eerst naar de App Store om de applicatie te installeren.

2. GRATIS OP JE ANDROID-SMARTPHONE

Google Maps is de standaard applicatie voor navigatie op elke Android-smartphone. Google werkt al jaren aan deze app, en Google Maps is dan ook een indrukwekkende navigatie-tool geworden.

Maar om volledig van Google Maps gebruik te maken, heb je internet nodig. Je zal dus altijd beperkingen ondervinden wanneer je geen mobiele data hebt. Toch kan je enkele zaken wel doen met Google Maps wanneer je offline bent:

-Kaarten op voorhand downloaden zodat je deze offline kan bekijken
-Kaarten 30 dagen zonder verbinding opslaan. Daarna verwijdert de app deze automatisch (helaas)
-Navigatie instructies opzoeken en opvolgen wanneer je offline bent (voor de kaarten die je hebt opgeslagen)

Hoe doe ik dat dan?

Als je offline gebruik wil maken van kaarten met Google Maps is dat relatief eenvoudig. Je kan de kaart van een omgeving op voorhand downloaden wanneer je een wifi-verbinding hebt.

Je moet dus wel aan de slag voor je vertrekt! Het is niet zo dat de app automatisch kaarten installeert op je smartphone wanneer je een wifi-verbinding hebt. Denk dus goed na welke kaarten je nodig zal hebben.

Heb je je lijstje klaar? Open dan Google Maps op je smartphone. Tik linksboven op het scherm op de ‘hamburger’ (of de drie lijntjes dus). Daar zie je ‘Offline gebieden’ staan.

Selecteer ‘Offline gebieden’ en zoek naar het plusje rechtsonder. Tik erop. Je krijgt nu een kader te zien met een kaart eronder. Zoom in en uit met je vingers, en schuif de kaart rond om een gebied te selecteren.

Als je wil gaan rondrijden in Spanje zal je dus manueel de kaart naar Spanje moeten schuiven. Toegegeven, het is een beetje klungelen met dat kadertje en dan het verschuiven van de kaart.

Lukt het niet om het hele gebied (bijvoorbeeld heel Spanje) te selecteren? Dan zal je verschillende keren delen van de kaart moeten selecteren en downloaden.

Pas op: let op je geheugen en de ‘houdbaarheidsdatum’!

Controleer eerst even hoeveel geheugen je nog hebt op je toestel. Een kaartje downloaden kan al snel meer dan een GB vragen en dat is toch serieus wat geheugen.

Je kan de kaarten op je interne geheugen opslaan of kiezen om ze te bewaren op een sd–kaartje. Je moet de kaarten wel elke maand ‘updaten’ met een verbinding.

Als je de kaarten geen update geeft elke 30 dagen, worden ze automatisch van je toestel verwijderd. Bij een lange vakantie zal je dus af en toe toch een Wifi-verbinding moeten opzoeken.

Aan de slag met je offline kaarten

Je hebt de kaarten op je toestel geïnstalleerd en bent nu op pad? Dan kan je aan de slag met de navigatie zonder mobiel internet te gebruiken.

Pas op: standaard gebruikt Google Maps internet wanneer dit beschikbaar is. Je zet dus best je mobiel internet (of roaming) helemaal uit tijdens het navigeren. Anders loop je het risico dat je alsnog data gebruikt. Update Augustus 2016: Je kan nu kiezen voor een wifi-only modus in de instellingen van de app. Google Maps gaat dan enkel online wanneer je een wifi-verbinding hebt. Zo voorkom je het gebruik van mobiele data.

Open Google Maps op je smartphone. Je kan nu zoeken en navigatie instructies opstarten als de route binnen het offline gebied valt.

Verkeersinformatie, openbaar vervoerschema’s en dergelijke zijn niet beschikbaar. Je kan enkel rij-instructies opvragen en opvolgen.

Aanbevolen producten:

A32-F80 A32-F80A A32-F80H Batterij – Nieuwe accu voor ASUS A32-F80 A32-F80A A32-F80H

AA-PB9NC6B AA-PB9NC6W Batterij – Koop samsung AA-PB9NC6B laptop batterij

AA-PLVN8NP Batterij – Nieuwe accu voor Samsung AA-PLVN8NP

AA-PLZN4NP 1588-3366 Batterij – Nieuwe accu voor SAMSUNG AA-PLZN4NP 1588-3366

AA-PLZN4NP Batterij – Koop Samsung AA-PLZN4NP laptop batterij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *