Laptop sneller maken

De kans is groot dat je laptop na een jaar of 2 trager wordt. Daar kun je wat aan doen, zonder direct een nieuwe laptop te kopen. Hoe kun je een laptop sneller maken?

Oorzaak trage laptop

Een trage laptop kan verschillende oorzaken hebben. Moderne software is veeleisender dan oudere. Daarnaast heeft een besturingssysteem de neiging om na verloop van tijd ‘dicht te slibben’.

Oplossingen trage laptop

De beste manier om je laptop sneller te maken, hangt af van meerdere zaken. Is je laptop ouder dan 2 jaar? Dan is het waarschijnlijk handig om onderdelen te vervangen of aan te vullen. Is je laptop jonger dan 2 jaar? Kijk dan eerst naar de software. Je budget speelt hierbij uiteraard een rol.

Laptop sneller maken door software te optimaliseren (beginners)

1. Schijf opruimen

Een te volle harde schijf maakt je laptop trager. Het is belangrijk dat de systeemschijf, waarop het besturingssysteem geïnstalleerd is, voldoende lege ruimte heeft. Meestal is dit de C-schijf. Het is verstandig om 10 gigabyte vrije ruimte aan te houden. Met het programma ‘Schijf opruimen’ creeër je eenvoudig ruimte. Dit is een standaardonderdeel van Windows. Klik op Start en typ ‘Schijf opruimen’ in de zoekbalk (‘Programma’s en bestanden zoeken’) om dit programma op te starten.

2. Overbodige programma’s verwijderen

Veel fabrikanten leveren allerlei programma’s die je niet nodig hebt. Via het Configuratiescherm kun je een lijst oproepen van geïnstalleerde programma’s. Daarin staat ook aangegeven wanneer je deze programma’s voor het laatst hebt gebruikt. De programma’s die je nooit of weinig gebruikt kun je gewoon verwijderen.

3. Gebruik schoonmaaksoftware

Naast bovengenoemde methodes, kun je ook gebruik maken van speciale schoonmaaksoftware. Daarmee ruim je tijdelijke bestanden, weinig gebruikte programma’s en het register van Windows op. In het register worden belangrijke zaken bijgehouden, maar in de loop van de tijd kan het erg groot worden. Daardoor wordt je laptop merkbaar langzamer. Maak wel altijd een systeemherstelpunt aan voordat je met dit soort programma’s aan de slag gaat. Met het herstelpunt kun je het hele systeem terugzetten naar een eerder moment om computerproblemen op te lossen. Een programma met een goede reputatie is CCleaner. Bekijk de testresultaten van onze test naar schoonmaaksoftware.

4. Gebruik een adblocker

Banners in webpagina’s vertragen het browsen op internet aanzienlijk. Met een zogeheten ‘adblocker’ (advertentiestopper) laden de internetpagina’s op je laptop 2,5 keer zo snel. Naast voordelen kennen de adblockers ook nadelen. Je leest erover in onze veelgestelde vragen over adblockers.

Laptop sneller maken door software te optimaliseren (gevorderden)

1. Opstartregister opschonen

Zorg dat programma’s die je niet altijd nodig hebt, niet direct opstarten. Met een standaardonderdeel van Windows kun je dit instellen. Maak eerst een systeemherstelpunt aan. Het programma waarmee je dit kunt doen, start je als volgt op:

  • Startmenu – type in: msconfig – druk op Enter. In het programma dat nu opent, zie je diverse tabbladen.
  • In het tabblad ‘Opstarten’ zie je een lijst met programma’s met een vinkje ervoor. Haal de vinkjes weg voor de programma’s die je niet nodig hebt.
  • Druk op ‘ok’.
  • Start de computer opnieuw op om de wijzigingen in werking te zien.
    (Herhaal indien nodig om meer programma’s uit te schakelen, of programma’s juist weer in te schakelen.)

2. Uitschakelen van visuele effecten

Windows heeft grafische effecten, die het systeem trager maken. Deze kun je uitschakelen.

  • Druk de Windows- en Break-toetsen (rechts bovenin op je toetsenbord in het rijtje van de functietoetsen) tegelijk in om het systeeminformatiescherm te openen.
  • Klik op ‘Instellingen wijzigen’ en ga in het venster dat vervolgens opent naar het tabblad ‘Geavanceerd’.
  • Klik hierin bij Prestaties op ‘Instellingen’.
  • Selecteer ‘Beste prestaties’ om alle visuele effecten uit te schakelen.

3. Herinstalleren van je laptop

De meest effectieve stap is je laptop opnieuw installeren. Dit doe je snel en eenvoudig door gebruik te maken van de doorgaans beschikbare ‘recovery’ ofwel herstelmogelijkheid. Raadpleeg de handleiding om te achterhalen wat de juiste methode is voor jouw laptop. Als herstel niet is ingebouwd, is herinstallatie van het besturingssysteem een mogelijkheid. Dat moet wel gebeuren door een expert. Heb je hier geen ervaring mee? Dan leveren veel computerwinkels en specialisten deze dienst. Houd wel rekening met kosten die oplopen tot zo’n €100, exclusief een eventuele licentie voor het besturingssysteem.

Laptop sneller maken door onderdelen te vervangen

Modernere programma’s stellen vaak hogere eisen aan de onderdelen van je computer. Bij de meeste programma’s worden systeemeisen vermeld. Zo controleer je gemakkelijk of je computer voldoet. Ga je zelf onderdelen vervangen? Zorg dat je computer uitstaat en dat je niet statisch geladen bent. Tegen een vergoeding willen veel winkeliers de onderdelen ook voor je vervangen. Is je computer vrij oud? Dan kun je beter een nieuwe kopen.

1. Werkgeheugen (RAM) uitbreiden

Heeft je laptop minder dan 4 gigabyte werkgeheugen? Breid dit dan uit naar minimaal 4 gigabyte. Hierdoor kun je ‘zwaardere’ programma’s weer soepel laten werken en meer programma’s tegelijk gebruiken. Bij laptops zit het werkgeheugen achter een klepje aan de onderkant. De winkelier kan aan je computer zien welke RAM-onderdelen je nodig hebt. Meer over geheugen.

2. Harde schijf vervangen

Oudere laptops hebben relatief trage harde schijven, de zogenaamde HDD’s. Deze harde schijven beïnvloeden de snelheid van het opstarten van je laptop en hoe lang het duurt om een bestand te openen. Een modernere harde schijf – een SSD – zal duidelijk sneller zijn. Is je laptop ouder dan 2 jaar? Vervang dan de harde schijf door een SSD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *