Batterij van je telefoon snel leeg? 5 Tips om dit te voorkomen!

We zijn steeds afhankelijker van onze smartphone, maar dat betekent helaas niet dat we er altijd op kunnen rekenen dat-ie werkt. Je bent namelijk niet de enige die regelmatig met een lege accu zit.

Voor de komst van smartphones hoefde je telefoons eigenlijk nauwelijks op te laden. Zelfs als je regelmatig belde en sms’te hoefde je pas na een week op zoek naar een stopcontact. Dat is nu wel anders: door dat grote touchscreen, 4G, bluetooth en GPS trekken smartphones je accu een stuk sneller leeg en is het soms al lastig om zonder oplader het einde van de dag te halen. Is de batterij van jouw telefoon leeg snel? Wij geven je graag een aantal tips om ervoor te zorgen dat je accu minder snel leeg raakt.

1. Schakel de energiespaarstand in

Weet je dat het een lange en drukke dag wordt, schakel dan meteen de energiebesparingsmodus in. In deze stand worden een aantal energievretende functies uitgeschakeld, zodat je minder van de accu vraagt en een paar uur langer door kunt.

Heb je een iPhone, dan ga je via Instellingen naar Batterij. Hier zet je de energiebesparingsmodus aan. Ook met een Android-telefoon ga je eerst naar Instellingen. Daar kies je voor Batterij (of een variant daarop). Onder Energiebeheer kun je vervolgens een batterijprofiel selecteren.

2. Schakel functies die je niet nodig hebt uit

Gebruik je even geen WiFi, bluetooth, GPS of 4G, dan doe je er verstandig aan om deze functies tijdelijk uit te zetten. Ze verbruiken constant stroom, ook als je niets doet en geen gebruik maakt van internet. Heb je je telefoon zelfs even helemaal niet nodig, activeer dan de vliegtuigmodus of zet ‘m uit, want dan weet je zeker dat er geen verbindingen open blijven staan.

3. Check het batterijgebruik per app

iOS en Android kunnen tot op de procent nauwkeurig laten zien welke apps ervoor zorgen dat je accu zo snel leeg laten te lopen. Gebruik je de hele dag Facebook, Google Maps en YouTube, dan weet je natuurlijk waar het mis gaat, maar het is niet altijd duidelijk welke app je accu leeg trekt.

iOS-gebruikers kunnen dat controleren onder Instellingen en Batterij. Onder batterijgebruik zie je alle apps die je de afgelopen 24 uur of 7 dagen hebt gebruikt, hoeveel ze hebben verbruikt en hoe lang ze open stonden. Zit daar een app bij die je nauwelijks gebruikt hebt, maar wel een hoog percentage laat zien, dan is het een goed idee om deze app te verwijderen.

Ook op Android ga je weer naar Instellingen en Batterij. Onder batterijgebruik krijg je een handig lijstje met apps te zien, terwijl je onder hardware ook kunt checken welke onderdelen (WiFi, 4G, enz.) veel verbruiken. Zo kun je nog beter zien welke functies je af en toe beter uit kunt zetten.

4. Laat mail en apps niet continu verversen

Veel smartphones halen constant berichten en e-mails binnen, maar is dat wel nodig? Kijk eens goed naar de apps die je de hele dag pushnotificaties sturen: is dat bij elke app nodig? Nee? Ga dan naar de instellingen voor pushnotificaties en schakel daar de betreffende app uit.

Hetzelfde geldt voor e-mail: als je elke minuut naar de brievenbus loopt, dan ben je aan het einde van de dag doodop. Kies ervoor om nieuwe e-mails elk uur op te halen en je zult merken dat je niet alleen minder dwangmatig je mailbox checkt, maar ook minder naar je oplader hoeft te grijpen.

5. Pas de helderheid van je scherm aan

Ooit werden telefoons steeds kleiner, maar de afgelopen jaren gaat het juist de andere kant op. Smartphones worden groter en groter, zodat ook de displays kunnen groeien. Zo’n touchscreen vreet echter stroom en is dus niet zo vriendelijk voor je accu. Overweeg daarom de helderheid een of twee standjes lager te zetten. Ook handig: stel in dat het scherm sneller uitschakelt als je je telefoon even niet gebruikt.

Het kan ook zijn dat je merkt dat je batterij ineens snel leegloopt waar deze voorheen langer meeging. Batterijen hebben een bepaalde levensduur en zullen bij intensief gebruik minder lang meegaan. Als je batterij echt heel snel leeg is kan je deze laten vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *