6 tips om je pc of laptop sneller te maken en op te ruimen voor

Na verloop van tijd worden pc’s en laptops onvermijdelijk trager. Windows en software worden meestal logger en zwaarder door alle updates, je systeem slibt dicht met tijdelijke bestanden en andere rommel, de schijf fragmenteert en onnodige software en werkbalken in je browser slurpen geheugen op. Tijd voor een grote beurt voor je computer! Wij geven tien tips om je pc of laptop weer sneller te maken en op te ruimen. Voor onervaren gebruikers zijn sommige tips misschien niet geschikt. Maak eerst een herstelpunt voordat je aan de slag gaat.

Grote schoonmaak

1. Controleer je pc op virussen, spyware en andere malware
We nemen aan dat je een up-to-date virusscanner op je pc hebt. Anders kun je hier gratis anti-virus software downloaden. Het kan geen kwaad om af en toe je hele pc te scannen met je virusscanner.

En het is ook geen slecht idee om eens een second opinion te vragen aan een andere, on demand, malwarescanner, zoals bijvoorbeeld de gratis versies van Emsisoft Anti-Malware Free en Malwarebytes Anti-Malware. (Installeer nooit twee virusscanners die continu je pc beveiligen, want die bijten elkaar. Maar één continue, realtime scanner en één losse, on demand scanner die niet constant draait is prima.)

Na deze scans weet je bijna zeker dat je pc echt schoon is van malware. Hierdoor is je computer veiliger, maar ook sneller omdat virussen en spyware veel geheugen vreten.

2. Verwijder onnodige software
Hoe meer software je op je pc hebt, hoe meer je pc dichtslibt, vervuild wordt met tijdelijke bestanden en registersleutels en hoe groter de kans op conflicterende programma’s en problemen.

Het kan geen kwaad om software die je ooit geïnstalleerd hebt, maar nooit meer gebruikt te verwijderen. Dit levert ruimte op en je komt zo misschien ook van enkele onnodige opstartende programma’s en services af. Je kunt software verwijderen met programma’s als GeekUninstaller of Revo Uninstaller. Of ga in Windows naar Configuratiescherm | Software (wacht even tot de software lijst wordt samengesteld) en deïnstalleer alle software die je niet meer gebruikt.

Ook diverse crapware (extra voorgeïnstalleerde software op nieuw gekochte pc’s, waarmee pc-fabrikanten wat bijverdienen) kun je verwijderen. Hiervoor kun je PC Decrapifier of SlimComputer gebruiken.

3. Ruim alle tijdelijke bestanden, gebruikerssporen, internet sporen en andere rommel op
Als je pc dichtslibt met tijdelijke bestanden, internet sporen en andere rommel dan is schoonmaken het devies. Hierdoor komt ruimte vrij en sommige programma’s gaan ook weer sneller werken. Om je pc op te ruimen kun je diverse gratis pc cleaners gebruiken.

CCleaner is alom bekend en hooggewaardeerd op GratisSoftware.nl. Maar er zijn meer goede schoonmakers, die vaak ook meer werktuigen tot hun beschikking hebben. Interessante programma’s die het zeker waard zijn om te proberen zijn wat ons betreft SlimCleaner en PrivaZer.

4. Defragmenteer je harde schijf
De harde schijven van een nieuwe pc zijn nog heel snel, totdat er steeds meer bestanden op een computer worden opgeslagen. Dan worden harde schijven trager. Dit komt doordat ze gefragmenteerd raken, een proces waarbij bestanden steeds meer in losse stukjes verspreid over de hele disk opgeslagen worden. En het kost nu eenmaal meer tijd om alle verspreid opgeslagen onderdelen van een bestand weer bij elkaar te zoeken.

Na verloop van tijd zullen bewerkingen als het verplaatsen en kopiëren van bestanden steeds trager gaan door deze fragmentatie. Bovendien zullen gegevens minder snel ingelezen worden. Om de fragmentatie tegen te gaan is het noodzakelijk om af en toe de harde schijven van je pc te defragmenteren. Dit kan een aardige snelheidswinst opleveren bij bewerkingen met bestanden. (SSD-schijven moet je trouwens niet defragmenteren!)

Voor de defragmentatie kun je gebruik maken van de ingebouwde Schijfdefragmentatie in Windows of van losse, vaak snellere, programma’s als Defraggler en Smart Defrag.

Stuurprogramma’s bijwerken

5. Update de drivers op je pc
Stuurprogramma’s (drivers) zorgen voor de aansturing van randapparatuur en componenten van je pc, zoals grafische kaart, geluidskaart, muis, toetsenbord, game controller, printer, moederbord, usb-poort en meer. Ze zijn dus onmisbaar en essentieel voor het correct functioneren van je computer.

Verouderde, missende of conflicterende drivers kunnen zorgen voor slecht werkende apparaten of onderdelen en ook vertragingen tot gevolg hebben. Het updaten en repareren van, al dan niet defecte, drivers resulteert in een snellere en beter werkende pc.

Je kunt via Windows je drivers updaten, maar een programma als SlimDrivers is veel makkelijker. SlimDrivers scant op verouderde en missende stuurprogramma’s en geeft de juiste downloads voor het updaten weer. Daarna kun je zelf de drivers bijwerken. Maak eerst een backup van je drivers via SlimDrivers voor het geval er iets misgaat!

Sneller opstarten

6. Schakel onnodig opstartende programma’s uit
Hoe meer software je installeert op je pc, hoe meer programma’s ook gelijk willen opstarten als je je computer aanzet. En terwijl je die programma’s nog helemaal niet gebruikt zitten ze wel al in de systeembalk van je pc geheugen op te slurpen. Onnodig vaak en het maakt je pc langzamer. Daarom kunnen we er wel een aantal van uitzetten.

Goede kandidaten om uit te zetten zijn bijvoorbeeld mediaspelers als RealPlayer, iTunes en QuickTime die zich op een vrij agressieve manier in de systeembalk nestelen. Andere programma’s die je zonder problemen kunt uitzetten zijn zogenaamde snelstarters van software. Microsoft Office, Adobe Reader en ook LibreOffice en OpenOffice.org maken hier bijvoorbeeld gebruik van: door alvast een deel van het programma in het geheugen te laden, zal de software sneller opstarten als je er op klikt. Dit is alleen nuttig als je deze software heel vaak gebruikt en daardoor tijdwinst boekt bij het starten van zo’n programma. Anders: gewoon uitzetten.

Verder is een algemene stelregel bij het uitzetten: als je een programma niet kent, of niet precies weet wat de functie is van dit opstart-item dan kun je het beter laten staan – anders kun je de werking van je pc verstoren. Zoek desnoods even met Google naar het nut van het opstartende programma. En je anti-virus-software, firewall en andere beveiligingssoftware moet je natuurlijk welaan laten staan, want die moeten real time je pc kunnen bewaken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *