De vraag of de straling van je smartphone schadelijk is beantwoord

Je smartphone kan je in allerlei zaken ondersteunen. Zo kun je productiever door je telefoon worden en is het een ideaal middel om je even mee te vermaken. Toch is het gebruik van je telefoon niet enkel rozengeur en maneschijn. Zo wordt er al tijden gesproken over het feit dat je smartphone straling uitslaat. De toppers van Bedrock gingen het gesprek aan met smartphone-guru en initiator van de Smart lifestyle Derck Mekkering. Wij delen die wijze woorden met je!

Wat de straling van je smartphone inhoudt

Het is voordat we ingaan op de effecten van de straling van de smartphone op jou eerst van belang te weten wat straling nou is. Derck: “Straling kun je omschrijven als een grote waas en mist die om ons heen rondhangt. Hoe hoger die frequentie is, hoe dieper en krachtiger de impact op ons is. Van alle apparaten in huis geeft je mobiel – na de magnetron – de meeste straling af. Als je belt houd je dus die straling tegen je hoofd aan. In de gebruiksaanwijzing van je mobiel staat zelfs dat je je toestel te allen tijde minimaal één centimeter van het lichaam dient te houden. Dan kan het niet goed zijn?”

Onderzoek naar de straling van je telefoon

Het zal je niet verbazen dat er onderzoek naar de straling van je smartphone wordt gedaan. Het zal echter volgens Derck nog drie tot vijf jaar duren voordat we de langetermijngevolgen definitief kennen. Toch zijn er her en der al onderzoeken te vinden die wat stellen over het effect van straling op het menselijk lichaam. Onze vrienden van Bedrock noemen bijvoorbeeld een onderzoek van Lennart Hardell. Die vond dat je bij het tien jaar bellen tumoren aan de zelfde ‘belkant’ kunt krijgen. Mensen die vaak en veel draadloos bellen over een langere periode hebben drie keer zoveel kans op hersenkanker. Als je voor je twintigste flink aan het bellen slaat neemt die kans zelfs toe tot vier! Het baart Devra Davis ook zorgen. Zij stelt trouwens dat het niet enkel om de smartphone gaat, maar ook laptops en andere elektronische apparaten.

Landen en mensen komen in actie

Er zijn al wel genoeg initiatieven van bijvoorbeeld landen om de burger tegen straling van bijvoorbeeld de smartphone te beschermen. “Zo mag je in Frankrijk geen reclame maken met een smartphone aan een oor. Ook is wifi op crèches niet toegestaan. Juist voor kinderen is de blootstelling van straling zoals wifi gevaarlijk. Kleine kinderen hebben dunne schedels en hersenen die nog in groei zijn”, aldus Derck. Gelukkig kun je zelf ook actie ondernemen!

“Laten we niet wachten en blijven Netflixen met onze iPad of laptop op schoot”

Derck: “Laten we niet wachten en blijven Netflixen met onze iPad of laptop op schoot. Doe het niet of gebruik stralingswerende dekentjes tussen je tablet of laptop en je lichaam. Loop af en toe op blote voeten om te ontaarden, bel handsfree of met je headset en leg vooral niet je telefoon onder je kussen maar zet hem ‘s nachts op vliegtuigmodus. Stop ook niet je smartphone in je bh of broekzak en houd altijd afstand. Hoe meer je het apparaat van je lichaam afhoudt, des te beter het is, afstand is je vriend. Straling is geen natuurlijke energiebron, zoals de zon. Of zoals de aarde waar mensen, dieren en planten mee zijn verbonden. Straling uit je mobiel of uit je router is een kunstmatige energiebron. Dat kan gewoon niet goed zijn. Je kunt het vergelijken met ons voedsel. Je eet zelf toch ook liever biologisch en puur in plaats van gefabriceerd voedsel?”

“Ik wilde bellen zo veilig mogelijk maken, iets bijdragen aan de maatschappij.”

Gelukkig is er een oplossing

Gelukkig is er ook een oplossing. Een oplossing die wij je al een tijdje geleden boden. Derck heeft namelijk de Radygo ontwikkeld. Dit is een hoesje voor je smartphone die de straling tegenhoudt. Ook zijn er andere oplossingen die ‘ie biedt, zoals stralingsvrije zwangerschapskleding en babydekentjes. “Ik wilde bellen zo veilig mogelijk maken, iets bijdragen aan de maatschappij.” Een nobel streven!

Sony ACDP-100D01 Laptop-oplader

HP AT02XL HSTNN-C75C HSTNN-IB3U Batterij

ASUS EXA1202YH EXA1202XH PA-1900-29 PA-1900-30 Laptop-oplader

HP PCA222 633196-001 PS-6221-7 Laptop-oplader

Bose 063404 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V

Microsoft BV-T5E Batterij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *