Samsung werkt aan eigen grafische processor

Samsung produceert zelf AMOLED-schermen en chipsets voor Exynos-smartphones maar het lijkt erop dat de fabrikant zich net als concurrent Apple ook gaat begeven op het grafische vlak.

Samsung gpu

Uit een aantal vacatures op LinkedIn blijkt dat Samsung op zoek is naar personeel dat zich gaat bezighouden met de ontwikkeling van een gpu (graphics processing unit) oftewel een grafische processor. Deze processor is verantwoordelijk voor de afhandeling van grafische taken in een smartphone, zoals beelden weergeven op je smartphone. Deze gpu wordt voor smartphones onder andere geleverd door chipontwerper ARM (Mali) en Qualcomm (Adreno). NVIDIA en Intel maken ook gpu’s maar deze vind je voornamelijk terug in pc’s. Momenteel maakt Samsung gebruik van de Mali-gpu’s van ARM. Deze zijn te vinden in zowel budget- als high-end-toestellen van Samsung.

Uit de diverse vacatures blijkt dat Samsung al geruime tijd bezig met het samenstellen van zijn eigen afdeling voor het maken van gpu’s voor mobiele apparaten. Het gaat dan ook om de ontwikkeling van de processorarchitectuur, software en instructiesets onder eigen beheer en intellectueel eigendom zonder daarbij afhankelijk te zijn van (de licenties van) andere leveranciers.

Eerder dook er al een recruiter op LinkedIn op die voor Samsung op zoek is naar personeel voor de eigen GPU-divisie. Zo is in de Verenigde Staten al een gpu-afdeling opgezet met daarin specialisten van Qualcomm, AMD en NVIDIA. Deze divisie zou werken aan gpu’s voor high-end-smartphones die op korte termijn nog worden gebruikt in het lage en middensegment. Voor de vlaggenschepen vertrouwt Samsung nog op ARM. Dat zal niet lang meer duren want de bedoeling is dat de vlaggenschepen op den duur ook de eigen gpu’s krijgen.

Onafhankelijk

Samsung wil net als Apple, die met de lancering van de iPhone 8 en 8 Plus ook een eigen gpu kwam, minder afhankelijk zijn van toeleveranciers en de inhouse-productie van gpu’s draagt aan deze onafhankelijkheid bij. Naast de schermen en cpu’s en straks ook de gpu’s biedt Samsung zo een zeer compleet aanbod aan onderdelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *