Hoe Kun Je De Levensduur Van Accu’s Verlengen?

Alle accu’s geven het op een bepaald ogenblik op als deze intensief gebruikt worden, dat is nu eenmaal zo. Als uw accu het echter veel te vroeg laat afweten, dan is de oorzaak hiervan meestal een verkeerd gebruik.

De meeste mensen gaan ervan uit dat ze de accu kunnen sparen als ze het toestel uitschakelen. Niets is echter minder waar. Een accu gebruiken voor het opstarten van een toestel vraagt net heel veel energie. Als u weet dat u bepaalde toestellen vaak zal gebruiken is het echt geen goed idee om deze uit te schakelen.

Auto’s en voertuigen

De accu van uw auto kan u met een hoes of een hitteschild makkelijk beschermen tegen hoge temperaturen. De levensduur van een accu kan ook verlengd worden door ervoor te zorgen dat deze altijd opgeladen is. Vergeet vooral niet om af en toe, en vooral tijdens een hete zomer, het niveau van de elektrolytvloeistof te controleren.

Wist u dat een accu die buiten de motorruimte geplaatst wordt het gemiddeld 8 maanden langer doet? Daarom kiezen veel fabrikanten ervoor om de accu onder de passagiersruimte of in de koffer van de wagen te plaatsen.

Ook natte accu’s die een uitlaat naar buiten hebben of accu’s die gebruik maken van cellen die geen gas vormen als deze herladen worden, doen het over het algemeen langer.

Afhankelijk van de manier van rijden, worden heel wat accu’s niet voldoende opgeladen, wat onvermijdelijk tot sulfatatie zal leiden. Tijdens dit proces vormt er zich op de loden platen van de accu een kristallaagje zwavelzuur. Het resultaat van sulfatatie is meestal dat uw accu niet meer zal opstarten. Wilt u uw accu weer aan de praat krijgen, dan kunt u dit doen met een externe accu.

Elke accu ondervindt een negatieve invloed van te hoge temperaturen. Onder invloed van hoge temperaturen vinden immers sneller chemische reacties plaats. Voorkomen dat accu’s aan te hoge temperaturen blootgesteld worden, zal de levensduur dan ook ten goede komen. Bij hoge temperaturen is het belangrijk om het water in de accu regelmatig bij te vullen. Dit doet u het best met gedistilleerd water, maar in noodgevallen kunt u hiervoor ook regenwater gebruiken.

Naast extreem hoge temperaturen zijn ook extreem koude temperaturen schadelijk voor uw accu. Is het extreem koud, dan kunt u beter uw accu volledig opgeladen laten wanneer u deze niet gebruikt. Ook het beperken van oplaad- en ontlaadcycli kan de levensduur van uw accu aanzienlijk verlengen.

Draagbare elektronische toestellen

U kunt de levensduur van accu’s van iPods, mobiele telefoons, laptops, enz. … makkelijk verlengen door de helderheid van deze toestellen te beperken. Als u deze toestellen bijvoorbeeld in een donkere kamer gebruikt, dan hoeft u de helderheid niet voor de volle 100% te gebruiken. Het scherm is dan nog steeds voldoende verlicht zodat u uw ogen hierdoor niet zal beschadigen. Ook de tijdsduur beperken van het achtergrondlicht, zal de levensduur van de accu ten goede komen. Als u uw mobiele telefoon een tijdje niet gebruikt, zorg er dan voor dat het licht na twee tot drie seconden uitgeschakeld wordt, in plaats van dit nog een tiental seconden te laten branden. Laptops stelt u beter zo in dat deze in slaapstand overgaan als u ze niet gebruikt.

Wist u trouwens dat het volume beperken ook een manier is om te besparen op het gebruik van uw accu? Wilt u naar een stukje goede muziek luisteren, dan gebruikt u beter een hoofdtelefoon.

Ook programma’s die op de achtergrond actief blijven vragen veel van uw accu. Sluit daarom altijd de programma’s af die u niet gebruikt.

Af en toe eens de harde schijf defragmenteren is ook een middel om te besparen op het gebruik van uw accu.

Gebruikt u uw laptop een tijdje niet, zorg er dan voor dat de slaapstand automatisch geactiveerd wordt. Deze slaapstand gebruikt uiteraard ook energie van de accu, maar is nog altijd voordeliger dan uw laptop telkens helemaal op te starten.

Wat veel gebruikers niet weten is dat een CD of een DVD in de laptop laten zitten, ook energie van de accu vraagt. Telkens deze drive in beweging komt, vraagt dit immers energie van de accu.

Wifi-applicaties

Maakt u veel gebruik van Wifi-applicaties dan kunt u de capaciteit van uw accu verhogen of via het besturingssysteem van uw toestel het verbruik van de Wifi-applicaties beperken. De capaciteit van een accu verhogen is in principe niet zo moeilijk, maar door technologische beperkingen betekent dit echter vaak een grote kost en is dit met kleine accu’s niet mogelijk. Makkelijker is het om de energieconsumptie van de Wifi-applicaties te beperken. Dit kunt u doen door de slaapstand te verlengen en de tijdsduur van de actieve cyclus te beperken. Maakt u een tijdje geen gebruik van uw iPod of mobiele telefoon, schakel dan de Wifi-optie uit.

Conclusie

Deze heel eenvoudige manieren om het verbruik van uw accu te beperken, kan de levensduur van uw accu aanzienlijk verlengen. U hoeft hiervoor helemaal geen technische knobbel te hebben. Als u dagelijks aandacht besteed aan deze punten, zal uw accu het veel langer doen.

Toshiba PA5163U-1BRS Batterij 8100mah/93WH 10.8V

Sony ACDP-100D01 Laptop-oplader

Philips HF12 Laptop-oplader

Bose 063404 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V

Electronic voor 2 Wheels Hover Scooter Banlance battery 10S2P18650

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *