Android P gaat apps op de achtergrond blokkeren bij gebruik van de camera

We weten nog niet heel veel over Android P maar er druppelen wel steeds meer nieuwe aanwijzingen op. Zo zou het straks voor apps die op de achtergrond draaien niet meer mogelijk zijn om gebruik te maken van de camera.

Apps op de achtergrond

Google heeft in Android 8.0 Oreo waarschuwingen toegevoegd als er apps op de achtergrond draaien. Wanneer er een app actief is op de achtergrond en de gebruiker het dus niet ziet, dan krijgt hij of zij een waarschuwing. Een goed initiatief maar het blijkt in de praktijk niet te werken. Gebruikers ervaren de waarschuwingen als vervelend en klikken ze snel weg of zoeken zelfs naar manieren om ze te blokkeren.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling want deze apps die op de achtergrond actief zijn kunnen ook kwade bedoelingen hebben. Zo zouden ze gebruik kunnen maken van de camera zonder dat de gebruiker het in de gaten heeft. Hiermee kan informatie verkregen worden die je niet met andere wil delen. Bij een laptop zie je doorgaans een lampje branden naast de camera dat aangeeft dat deze in gebruik is. Op je smartphone heb je een dergelijke waarschuwing niet.

Omdat Android open source is en dus openbaar, kan iedereen stukken van de code bekijken. Deze code staat op het Android Open Source Project (AOSP) en daar kan iedereen gebruik van maken.

In de bovenstaande code staat beschreven dat wanneer er een app (UID) een bepaalde tijd in de achtergrond actief is, hij geen toegang meer mag hebben tot de camera. Wil deze app wel de camera gebruiken, krijgt het een foutmelding. Op deze manier hoopt Google de privacy van de gebruiker beter te beschermen.

Beschikbaarheid

Deze functie wordt op dit moment ontwikkeld en zal mogelijk met de nieuwe versie van Android worden uitgerold. De komende maanden zal de eerst bètaversie van Android P online gezet gaan worden en in de zomer zal Android P voor iedereen beschikbaar zijn. Welke naam en welk versienummer Android P zal krijgen is nog niet officieel bekend gemaakt.

Dell 235W PW116 R224M H235P-00 Laptop-oplader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *