Nieuwe buigbare batterij is binnen één minuut volledig opladen

Wat houden wij van de wetenschap en de uitvindingen waarmee wetenschappers op de proppen komen. Zo heeft een groep onderzoekers van Stanford een baanbrekende uitvinding gedaan waar ons dagelijkse leven flink van kan gaan baten. Zij hebben namelijk een nieuw soort batterij uitgevonden waardoor jouw mobiele telefoon in één minuut is opgeladen.

De voorlopers van de batterij

Kort gezegd hebben er in de evolutie der telefoons drie soorten batterijen geleefd. De eerste telefoons maakten gebruik van alkaline batterijen. Deze batterijen waren relatief zwaar en beperkt. Dit moest dan ook door telefoons met lithium ion batterijen worden vervangen. Deze batterijen zitten niet alleen in onze hedendaagse telefoons, maar in allerlei producten van horloges tot jumbo-vliegtuigen. Toch blijkt deze technologie beperkt. Zo zijn er diverse boodschappen omtrent het in de brand kunnen vliegen van deze batterij, zoals bij dit meisje gebeurde. Dit is te wijten aan de brandbaarheid van de batterij. Ook duurt het toch nog relatief lang om aan de hand van de batterij jouw mobiel op te laden. Dit alles lijkt verholpen met de nieuwe aluminium batterij.

De aluminium batterij

De nieuwe batterij is van aluminium en grafiet gemaakt. Dit zijn twee bestanddelen die relatief goedkoop zijn waardoor de batterij goedkoper wordt. Wat vooral gaaf aan de batterij is, is dat-ie buigbaar is. De lithium ion batterij die jouw mobiel nu bevat is stug. Doordat de aluminium batterij flexibel is, kan een buigbare mobiel worden gemaakt. Wellicht een goed idee voor de ‘buigbare’ iPhone 6 Plus? Daarnaast is een groot voordeel van de batterij dat-ie niet brandbaar is. Zo kun je jouw telefoon dus met een gerust hart onder je kussen leggen zonder kans te lopen dat je door een dosis vlammen in plaats van je wekker wordt gewekt. Kijk hieronder naar Ming Gong, een masterstudent aan Stanford, die met flair uitlegt wat zo goed is aan de nieuwe batterij.

In tegenstelling tot de eerder verschenen aluminium batterijen die het na honderd keer opladen voor gezien hielden, kan de uitvinding van de onderzoekers aan Stanford 7500 keer worden opgeladen zonder enig verlies van capaciteit. Dit is ook nog eens zeven-en-een-half keer meer dan de lithium ion batterijen die we nu gebruiken. Na al die voordelen moeten we je wel voor twee minpuntjes behoeden. Ten eerste kan de batterij maar twee volt produceren, wat bijna vijftig procent minder is dan de lithium ion batterijen. Daarnaast kan-ie slechts 40 kilowatt aan elektriciteit opslaan, terwijl de lithium ion batterijen 100 tot 206 kilowat kunnen opslaan. Dai Hongjie, professor scheikunde aan Stanford, reageerde echter op deze twee tekortkomingen door te vertellen dat het verbeteren van de materialen die de batterij bevat deze twee tekortkomingen teniet zou kunnen doen.

Dus, de toekomst?

Dai zei het zelf al. De batterij heeft naast de twee tekortkomingen alles waar we van dromen. Goedkoop, kan niet exploderen, veilig, laadt snel op, flexibel en gaat lang(er) mee. En dat terwijl de ontwikkeling van de batterij nog in de kinderschoenen staat. Vooral in het geval dat de twee tekortkomingen worden weggepoetst zal de aluminium batterij zeker dé batterij van de toekomst worden.

Acer A13-045N2A KP.0450H.001 Laptop-oplader

LG 110W Laptop-oplader

Acer ADP-135KB PA-113-05 Laptop-oplader

Acer PA-1450-26 Laptop-oplader

Lenovo ADLX65NCC2A Laptop-oplader