Computer samenstellen zelf doen

Een computer samenstellen zelf doen staat menig computerenthousiast meer aan dan, een keuze maken uit één van die weinig spannende computersystemen van de computerwinkel. Toch zien veel gebruikers op tegen het zelf een computer samenstellen. Ik moet zeggen, onderdelen bij elkaar zoeken die samen een perfect systeem kunnen vormen is soms lastiger dan het eigenlijke bouwen van de computer. In dit artikel vertel ik u welke onderdelen u nodig heeft voor het samenstellen en waar u op moet letten bij de aanschaf van de benodigde computeronderdelen.

Voor -en nadelen van zelf een computer samenstellen

Er zitten veel voordelen aan zelf een computer samenstellen. U kunt helemaal zelf kiezen welke hardware een plaatsje krijgt in de nieuwe computer. Daarbij kunt u vaak ook nog eens wat geld besparen op de aanschaf. Het zelf samenstellen van een computer kan veel voldoening geven en het is een hele ervaring om het een keer gedaan te hebben. Tevens bespaart u uwzelf de ellende van onderdelen die doorgaans als sluitpost dienen. Bijvoorbeeld de draadloze muis die op een afstand van twee centimeter van zijn ontvanger al alle dienst weigert.

Zelf een computer samenstellen heeft ook zijn nadelen. Soms staan computerwinkels enigzins onwelwillend tegenover gebruikers die hun computer zelf samenstellen. Wanneer een onderdeel wordt teruggebracht dat het niet doet is reaktie doorgaans, dat de gebruiker dan wel iets niet goed gedaan zal hebben. Helemaal ongelijk heeft de computerwinkel soms niet. Er zijn genoeg zelfbouwers die slecht voorbereid te werk gaan als ze een computer bouwen.

In veel gevallen is het omruilen van onderdelen geen probleem. Mits compleet teruggebracht in de originele onbeschadigde verpakking, vergezelt van een verklaring die aangeeft wat er aan het computeronderdeel mankeert. Het omruilen van een onderdeel kan soms nogal eens wat tijd vergen. Wees u ervan bewust dat het niet zelden voorkomt dat een project door een kapot onderdeel een week of langer stil komt te liggen.

Een computer samenstellen vraagt voorbereiding

Een computer samenstellen vraagt een degelijke voorbereiding. Na het lezen van dit artikel lijkt het misschien een wassen neus, maar een computer zelf samenstellen uit losse onderdelen is iets anders dan zelf een harde schijf of een nieuwe processor inbouwen. Er is een groot verschil tussen een computer upgraden en een geheel nieuwe computer bouwen.

De beslissing om een computer samenstellen zelf te doen is waarschijnlijk gevallen. Het wordt tijd eens in kaart te brengen waar u de computer voor wilt gaan gebruiken. Iedere computergebruiker wil binnen zijn gestelde budget de beste computer die er maar te krijgen is, logisch. Maar het heeft weinig zin de aanschaf van een €400,- kostende videokaart te overwegen voor een computer die alleen gebruikt wordt voor internetten en e-mailen. Belangrijk is eerst een budget te bepalen op basis van uw wensen. Uit uw wensen vloeien uiteindelijk de eisen waaraan de nieuwe computer moet gaan voldoen. Geef uzelf wat speelruimte zodat overschreiding van het budget niet het einde betekent.

Uw wensenlijst van hardware en software

Op uw wensenlijstje dient u ook noteren welke software u wilt gaan gebruiken. Software voor videobewerking stelt hogere eisen gesteld aan de hardware dan software voor het schrijven van artikelen en het maken van webpagina’s. Tevens bent u vaak voordeliger uit als u de software gelijktijdig aanschaft met de onderdelen voor de computer.

Tegenwoordig zijn op de meeste moederborden geluids -en netwerkkaart geïntergreerd. Over het algemeen voldoen deze geïntergreerde onderdelen. Wanneer u speciale eisen stelt aan netwerk -of geluidskaart kunnen deze alsnog als losse uitbreidingskaart aangeschaft worden.
Voor het samenstellen van een computer heeft u zondermeer de volgende componenten nodig:

 • Een behuizing
 • Een voeding (vaak al onderdeel van de behuizing)
 • Een moederbord
 • Een processor
 • Koeling voor de processor
  (als boxed versie meegeleverd met de processor)
 • Geheugenmodule(s)
 • Een videokaart
 • Een harde schijf
 • Een DVD speler
 • Eventueel een DVD brander
 • Een diskettestation
 • Kabels
 • Monitor
 • Een toetsenbord en muis

Met de lijst van computeronderdelen bij de hand is het verstandig eerst een ronde te maken over het internet voordat u tot aanschaf overgaat. Dit om uw voorkeuren voor bepaalde merken en typen te toetsen aan de ervaringen van andere gebruikers. Veel fabrikanten presenteren met grote regelmaat nieuwe onderdelen. Zo kan een bepaald computeronderdeel in een voorgaande uitvoering nog een topper zijn, maar presteert een nieuw onderdeel toch net ietsje minder als die van de concurrent. Dit gegeven maakt, dat zelf een computer samenstellen elke keer weer een uitdaging is.

LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader

Asus C31N1411 Batterij 45wh 11.4V

Panasonic FZ-VZSU74U Batterij 35Wh 7.4V

Lenovo L16D1P32 Batterij 4050mAh 3.82V

Apple A1376 Batterij 25whr/6500mah 3.8V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *